Τα γραπτά μένουν – και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Γιατί λείπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    

Πολλοί απορούν για την απουσία του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου από τη συζήτηση για το νόμο που επιτρέπει τη σύσταση «μη κερδοσκοπιών» ΑΕΙ.

Συνταγματολόγος, πληρέστατος νομικός γενικότερα, έμπειρος πολιτικός, και πρωτίστως πανεπιστημιακός και απολύτως εξοικειωμένος με αυτή τη συζήτηση, απλώς την παρακολουθεί.

Όχι γιατί δεν έχει τι να πει. Αλλά γιατί ό,τι και αν πει, θα πρέπει να είναι κόντρα στη κυβερνητική ρητορεία και καθόλου υποβοηθητικό για τον παλαιό προστατευόμενό του στο ΠΑΣΟΚ Κυριάκο Πιερρακάκη. Αλλιώς θα είναι κόντρα στον …εαυτό του.

Ο «Μπένυ», όταν το 2007 έγινε συζήτηση για την αναθεώρηση του αρθρου 16 και απορρίφθηκε – παρά την διάθεση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τη στηρίξει, μίλησε στη Βουλή και εξέδωσε βιβλίο με τίτλο: «Ατζέντα 16».

Και στα δυο κατεδάφιζε την ιδέα του «μη κερδοσκοπικού ΑΕΙ» – τουλάχιστον χωρίς προηγουμένη αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου και ασφαλώς χωρίς αναθεώρηση του αρθρο 16.

Οσοι θέλουν να κατανοήσουν για τι ακριβως συζητάμε ας το αναζητήσουν στις εκδόσεις «Πόλις». Ο ίδιος έλεγε «ένα καθαρό Οχι»- στον ισχυρισμό ότι «το άρθρο 16 ευθύνεται για την κακοδαιμονία των ΑΕΙ; Και απέρριπτε τον ισχυρισμό για πίεση από την Ευρώπη, υπέρ τη ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστήμιων. Με αυτές τις θέσεις εκπεφρασμένες με ισχυρή επιχειρηματολογία, σήμερα δεν έχει άλλη επιλογή από τη σιωπή, αν δεν θέλει να συγκρουστεί με τις δικές του απόψεις, με τον Μητσοτάκη, ή τον Ανδρουλάκη που τον ακολουθεί.

Τα γραπτά μένουν και δεσμεύουν…

Γ.Λ.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR