Τα γραπτά χλευάζουν τις νόθες θεωρίες

Του Τάσου Παππά

Εδέησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του και αφορούν το σκάνδαλο Novartis. Με αφορμή την κίνηση Αγγελή, το δικαστικό ρεπορτάζ μάς πληροφορεί πως θα ξεκινήσει νέος κύκλος ερευνών. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα:

– Πώς βρέθηκαν τα απόρρητα έγγραφα στην κατοχή του κ. Αγγελή; Τα πήρε νομίμως ή μήπως χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να τα αποκτήσει; Δεν πρέπει να απασχολήσει αυτό το ζήτημα τη νέα έρευνα; Η κ. Τουλουπάκη τον έχει κατηγορήσει ότι τα απέσπασε παράτυπα από το γραφείο της χωρίς να την ενημερώσει, μια μέρα που η ίδια απουσίαζε.

– Γιατί ο κ. Αγγελής κράτησε τόσο καιρό τα απόρρητα έγγραφα στα χέρια του; Είχε αυτό το δικαίωμα; Τα χρησιμοποίησε για να πετύχει κάτι; Για να διαπραγματευτεί ίσως; Γιατί αποφάσισε να τα προσκομίσει τώρα; Μήπως φοβήθηκε ότι θα κατηγορηθεί;

– Γιατί ο κ. Αγγελής, ενώ γνώριζε το περιεχόμενο των εγγράφων -υποθέτω ότι τα είχε διαβάσει-, δεν αναφέρθηκε σ’ αυτά στην ένορκη κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή; Αντιθέτως επέμεινε να ισχυρίζεται πράγματα που διαψεύδονται από τα έγγραφα. Τα ονόματα των πολιτικών φιγουράρουν σε έγγραφα του FBI και του 2017 και του 2018. Ο κ. Αγγελής κατέθεσε στην επιτροπή πριν από μερικούς μήνες. Συνεπώς γνώριζε.

– Από τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνεται ότι οι διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν πολλά και συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και συγγενών τους πρώτου βαθμού. Αρα ορθώς οι εισαγγελείς έστειλαν τον φάκελο στη Βουλή, γιατί αυτή ήταν η συνταγματική υποχρέωσή τους.

Αρα κακώς οι προηγούμενοι εισαγγελείς αν και έπεσαν πάνω σε ονόματα πολιτικών δεν έστειλαν τον φάκελο αμελλητί στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, όσοι διακινούσαν urbi et orbi με τυμπανοκρουσίες τη βεβαιότητα ότι υπάρχει καραμπινάτη σκευωρία, οφείλουν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Εκτός αν κατασκευάσουν ένα νέο αφήγημα που θα υποστηρίζει πως τη σκευωρία τη σχεδίασε, την οργάνωσε και την εκτέλεσε το FBI. Οπότε δημιουργείται μείζον διπλωματικό θέμα και η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική διοίκηση και αν δεν καλυφθεί με τις απαντήσεις που θα λάβει, να απελάσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ (το τελευταίο είναι χιουμοριστικό, μην το πάρετε τοις μετρητοίς).

▪ Τέλος, υπάρχει και ένα παρεμπίπτον ερώτημα, εξίσου σοβαρό γιατί έχει να κάνει με τη σημερινή ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει μελετήσει την ένορκη κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην προανακριτική επιτροπή;

Η κ. Δημητρίου κατηγόρησε ευθέως τρεις εν ενεργεία υψηλόβαθμους εισαγγελείς (Αγγελής, Ράικου, Αθανασίου) ότι διέπραξαν και πειθαρχικά παραπτώματα και ποινικά αδικήματα. Ή η κ. Δημητρίου λέει ψέματα ή οι καταγγελίες της έχουν βάση και πρέπει να ελεγχθούν. Είναι άνευ σημασίας για το δικαστικό σώμα η υπόθεση; Εχει διατάξει έρευνα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Αρκετά έχει πληγεί η Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα με τις επονείδιστες ενέργειες, τις ύποπτες παραλείψεις και τις εσκεμμένες αποσιωπήσεις ορισμένων κορυφαίων στελεχών της και στο σκάνδαλο Novartis και σε άλλες δυσώδεις ιστορίες.

Ανάγωγα

Νέος φετφάς από την Ιερά Σύνοδο: «Η “Γιόγκα” αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί “είδος γυμναστικής”. Ως εκ τούτου επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι η “Γιόγκα” τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών». Τα βαράκια; Τα μακροβούτια; Το ζεϊμπέκικο; Το τσιφτετέλι;

Από την Εφημερίδα των Συντακτών