Τα εγγόνια της μισαλλοδοξίας

Του Γιώργου Βαρεμένου*

Λίγο πριν την διαγραφή του μετά το ξέσπασμα του Νίκου Δένδια -ένας θεός ξέρει αν αυτή η διαγραφή θα είναι προσωρινή, όπως η προηγούμενη-, ο Κ. Μπογδάνος υπεραμύνθηκε της παράστασης μίσους που έδωσε στο Βίτσι. Εκεί όπου, αγκαλιά με τους Κασιδιάρηδες, αφιέρωσε το στεφάνι στον παππού του, που πολέμησε στον εμφύλιο.

Λοιπόν: Ο πατέρας μου ήταν της κλάσης του 1938 και, μαζί με την στρατιωτική του θητεία, πέρασε καμμιά δεκαριά χρόνια ντυμένος στο χακί και σε πολέμους. Μετά τον στρατό, όπου αυτός που δεν είχε δει ποτέ του θάλασσα στην μέχρι τότε ζωή του έμαθε κολύμπι από τον περιώνυμο κολυμβητή αξιωματικό Ζηργάνο, βρέθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας, με τα κρυοπαγήματα στα πόδια και τα άλλα παράσημα.

Με την συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου γύρισε με τα -πληγιασμένα- πόδια από την Αλβανία στο Αγρίνιο. Ένα διάλειμμα σε ταραγμένα χρόνια και μετά στον εμφύλιο, στις τάξεις του Στρατού.

Αργότερα, στις διηγήσεις του θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό, πρώτον επειδή υπηρέτησε στο Πυροβολικό και βρισκόταν αρκετά πίσω ώστε να μην βλέπει το μακελειό που προκαλούσαν τα κανόνια, και δεύτερον διότι στάθηκε απόλυτα τυχερός που δεν κληρώθηκε να πλαισιώσει κάποιο από τα εκτελεστικά αποσπάσματα που δούλευαν τότε τριπλοβάρδιες. Μέχρι το τέλος της ζωής του άκουγε τα βράδια τις οιμωγές των ανταρτών που είχαν συλληφθεί και βασανίζονταν κρεμασμένοι γυμνοί και ανάποδα κάπου παραπέρα. Μέχρι εκεί μπόρεσε να φθάσει ένας βαθειά συντηρητικός κοινωνικά άνθρωπος.

Το ερώτημα είναι από ποιό μαύρο σκοτάδι ξεπήδησαν οι ακροδεξιοί της ΝΔ, που-όπως ο κ. Μπογδάνος- διακηρύσσουν ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι όχι μόνο από τους Τούρκους, αλλά από κάθε είδους εξωτερικό εχθρό. Δεν διδάχθηκαν τίποτε από την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, από την οποία τους χωρίζει απλώς το γεγονός ότι εποφθαλμιούν τις ψήφους της;

Προβλήθηκαν από την σημερινή ηγεσία της ΝΔ ως νέοι, έρχονται όμως από την βαθειά σκουριά της μετεμφυλιακής περιόδου για να στρογγυλοκαθήσουν στην Ομάδα Ψεύδους και να απλώσουν στα ΜΜΕ την φασίζουσα πραμάτεια τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διέγραψε τον Κ. Μπογδάνο την πρώτη φορά, για να τον επαναφέρει πριν τις εκλογές στις λίστες. Τον ξαναδιέγραψε τώρα για να μην δημιουργηθεί στις τάξεις της ΝΔ η εντύπωση ότι άξιος αρχηγός είναι ο Νίκος Δένδιας, αλλά θα τον ξαναφέρει άραγε και πάλι πίσω; Επικίνδυνο παιγνίδι με την ακροδεξιά της μετεμφυλιοπολεμικής παράνοιας, που φέρνει ξανά στο προσκήνιο την εγκληματική δράση της εγκάθειρκτης Χ.Α. και απειλεί να δηλητηριάσει ένα τμήμα της νεολαίας. Οι άνθρωποι δεν ορρωδούν προ ουδενός, ακόμη και προ του κινδύνου να ανοίξουν νέο αιματηρό κύκλο, προκειμένου να κυριαρχήσουν πολιτικά. Η απάντηση στην νεο-ακροδεξιά πρέπει να είναι πανδημοκρατική και αποφασιστική.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.