Τα μηνύματα ενός νέου Αλέξη Τσίπρα

Του Βασίλη Σκουρή

  

Πώς τοποθετείται απέναντι στους ηγέτες της μεταπολίτευσης. Ο κίνδυνος του σήμερα. Δέκα συμπεράσματα από μια δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης Τσίπρα στο Συνέδριο της “Καθημερινής”

1. Οριοθετείται απέναντι στην κεντροαριστερά και την ριζοσπαστική Αριστερά: Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του έκανε λόγο για “κυβερνώσα αριστερά”. Οριοθετήθηκε έτσι τόσο απέναντι στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και απέναντι στην ριζοσπαστική αριστερά.

2. Με ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του για το 2015: “Το 2015 υπήρχαν πρόσωπα στην κυβέρνησή μου που φλέρταραν με έξοδο από το ευρώ-Εγώ ποτέ”: Σε ποιους αναφερόταν; Στον Γιάννη Βαρουφάκη αφενός και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και όσους τον ακολούθησαν στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου.

3. Ποια σημερινά στελέχη “α΄δειασε” και ποια παίνεψε: “Άδειασε” τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και τον Παύλο Πολάκη για την υπόθεση Novartis- ο βουλευτής Χανίων, μάλιστα, αντέδρασε ήδη δημοσίως. Είχε καλά λόγια για το “μαξιλάρι” -και άρα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- και για τη Συμφωνία των Πρεσπών- άρα για τον Νίκο Κοτζιά.

4. Ούτε μια φορά η λέξη “ΣΥΡΙΖΑ” – τραβάει κόκκινη γραμμή με όσους έφυγαν: Έχει σαφώς τη σημασία του ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη “ΣΥΡΙΖΑ”! Για μια ακόμα φορά, μάλιστα, τράβηξε γραμμή και για όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτώντας τη “Νέα Αριστερά”, μιλώντας για “κυβερνώσα αριστερά”.

5. Ασκεί κριτική σε Καραμανλή και σε Ανδρέα της “ύστερης περιόδου” – “Δικαιολογεί Γιώργο”: Έχει ασφαλώς ενδιαφέρον ότι ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στον Κώστα Καραμανλή για την οικονομία, αλλά εξαιρεί τον Γιώργο Παπανδρέου που “δεν πρόλαβε καλά-καλά” να καταλάβει. Παράλληλα, “απαξίωσε” να αναφερθεί στον Κώστα Σημίτη, ενώ είχε θετικές κρίσεις για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του καθένα. Το “πελατειακό” κράτος, πάντως, ξεκίνησε επί των δυο τους, ενώ σωστά διορθώνει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άσκησε πρώτος την “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική”, την οποία βεβαίως σαφώς ανέβασε επίπεδο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου.

6. Η αναφορά στο 2018 και την είσοδο Θεοδωράκη αντί Καμμένου στην κυβέρνηση: Έχει ενδιαφέρον η αναφορά του ότι το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έγινε συζήτηση για σπάσιμο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Ο τέως πρωθυπουργός είπε πως αυτή ναυάγησε λόγω της άρνησης του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος επιμένει πως ναυάγησε γιατί στην κυβέρνηση θα παρέμενε και ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο το σίγουρο είναι πως η τραγωδία στο Μάτι διέκοψε τις διεργασίες!

7. Η προειδοποίηση για την άνοδο της ακροδεξιάς και την επέλαση της αντιπολιτικής: Το έλλειμα αντιπολίτευσης στη Βουλή, το έλλειμα ελέγχου της εξουσίας από τα ΜΜΕ, το έλλειμα λειτουργίας της δικαιοσύνης, το έλλειμα εμπιστοσύνης στη πολιτική αφήνει χώρο στον ακροδεξιό λαϊκισμό- προειδοποίησε με νόημα ο τέως πρωθυπουργός.

8. Η αυτοκριτική για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας: “Φτάσαμε κοντά αλλά τελευταία στιγμή δεν καταφέραμε βελούδινο διαχωρισμό εκκλησίας κράτους”, είπε με νόημα.

9. Η παρακαταθήκη της διακυβέρνησης του: Όπως κωδικοποιούν την ομιλά του οι συνεργάτες του, η παρακαταθήκη του είναι: “1. Έξοδος από μνημόνια και επιστροφή σε ανάπτυξη με ρύθμιση χρέους για να γίνει βιώσιμο μετά από σύγκρουση με δανειστές. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ρύθμιση χρέους μέσα σε τρία χρόνια. 2. Συμφωνία Πρεσπών. Κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού τολμήσαμε μια συμφωνία επωφελή για τη χώρα. Ποιες θα ήταν οι πιέσεις σήμερα με το Ουκρανικό για αποδοχή των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ με τη Συνταγματική τους ονομασία, αν αυτή δεν είχε αλλάξει; 3. Η εντιμότερη κυβέρνηση στη διαχείριση δημοσίου χρήματος (χωρίς λεκέδες κάτω από τη γραβάτα). 4. Οι αξίες για τις οποίες πάντα θα αγωνίζεται αριστερά: κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία. Ορθώς για την αριστερά ο πήχης είναι πιο ψηλά από ότι για τη δεξιά”.

10. Τι ενδεχόμενα αφήνει ανοιχτά για τον εαυτό του στο μέλλον; Στο νέο άρθρο που θα ακολουθήσει.

AΠΟ ΤΟ DNEWS