Τα παιδία παίζει

Του Ιωάννη Δαμίγου

Κατάφεραν με λεπτομερές σχέδιο και συστηματική μεθόδευση, να επιβληθούν σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, νομικό, ακόμα και ηθικό, στην επικράτεια οι κυβερνητικοί και όχι μόνο παράγοντες. Σε ζηλευτή σύμπνοια και συνεργασία όλοι τους τόσο στεγανή, που δεν άφησε κανένα μα κανένα περιθώριο αντίδρασης σε παθητική αξιωματική αντιπολίτευση, που έμεινε στα θεωρεία να σχολιάζει, να διαπιστώνει και να συζητά για τα εσωτερικά της θεωρήματα θέσεων.

Πέραν τούτων, ουδέν αξιοσημείωτο και σοβαρό, παρά … αναμονή. Αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο πλείστων ενεργειών, παράτυπων και παράνομων στην κυβέρνηση, παραβάλλοντας το γνωμικό “θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα” ακόμα και σήμερα. Και αντ’ αυτού, μας έχουν ταράξει στην τραγωδία, επιβάλλοντας …  ανοσία, ειρωνευόμενοι επί πλέον. Τα παιδία παίζει, ο εισαγγελέας παίζει, το πολιτικό σύστημα παίζει, η δημοσιογραφία παίζει, οι εταιρείες κερδοφορίας παίζει και όλοι παίζει σαν σε παιδικό σταθμό.

Ο εμπαιγμός έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, αχαρακτήριστο πια, από την άσκηση δικαιοσύνης έως τον εκχυδαϊσμό ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και αποκορύφωμα της επικράτησης του μετρίου επιεικώς, η ανάδειξη δηλώσεων με φοβικά αργοπορημένα ψιθυρίσματα του … αυτονόητου, ως θαρραλέες πολιτικές παρεμβάσεις! Άσφαιροι και άχρωμοι πολιτικοί συνταξιούχοι που συντέλεσαν στην σημερινή αδιέξοδη κατάντια, παροπλισμένοι στην αφάνεια, προσπαθούν μάταια να δικαιωθούν τασσόμενοι στην σωστή πλευρά της ιστορίας, και αργά αλλά και δειλά ακόμα!

Τα παιδία παίζει, οι ενήλικες παίζει, τώρα παίζει και οι υπερήλικες! Έχει παρελάσει στην επικαιρότητα κάθε καρυδιάς δεξιό και ακροκεντρώο καρύδι, ακόμα και στο αριστερό ραδιόφωνο καθημερινά, να κρίνει και να προσθέτει την … βαρυσήμαντη άποψή του, περί δημοκρατίας, ναι! Και προαναγγέλλουν άπαντες το μοιραίο, ως προφήτες, την κοινωνική έκρηξη που θα συμβεί, αγνοώντας την λέξη σημασίας, αυτήν του σκοπίμως ανοργάνωτου “όχλου”. Και ο “όχλος” επιλέγει πάντα …  “Βαραββάν” ε;

Ο “όχλος” παίζει, γιατί βολεύει τους κρατούντες. Αυτοί δεν παίζει για να χάνουν ποτέ! Οι υπόλοιποι άλλοι, οι πολλοί δηλαδή, έχουν να παίζει όχι σαν παιδία πάντως, με τα δεινά που πλησίασαν και οι κλαγγές τους ακούγονται ήδη, σε αυτούς που έχουν … αυτιά. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, στρέφεται σε άγνωστες με μικροσκοπικά μπικίνι, σε εγκυμονούσες χαϊδευόμενες κοιλίτσες αδιάφορων, σε βόλτες στα στενά νησιώτικα σοκάκια επίσης άγνωστων ζευγαριών, που προβάλλονται εμμονικά από παντού και σε όλα τα μέσα. Τα παιδία παίζει….