Ο εν απογνώσει Μητσοτάκης και ο διαχρονικός Καβάφης

Toυ Γιάννη Τριάντη
Ο,τι και να επιστρατεύσει η δεινώς εκτεθειμένη κυβέρνηση για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, το τραύμα από τις υποκλοπές θα μείνει ανεπούλωτο. Με παροχές και εξαγγελίες θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και ίσως με μια “μεγάλη κίνηση”-την διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Δεν ήταν σφάλμα. Δεν επρόκειτο για αστοχία του επικεφαλής της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως. Ηταν συνειδητή κυβερνητική επιλογή, βολική ποικιλοτρόπως, η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη (και πόσων άλλων;), απολύτως συμβατή με την καθεστωτική λογική και την ατιθάσευτη αλαζονεία του πρωθυπουργού και των συν αυτώ.

Η ευθύνη του Μητσοτάκη βαριά και αυταπόδεικτη ως έχοντος την εποπτεία της ΕΥΠ: είτε ήξερε είτε τον αγνόησαν, ένα και το αυτό επι της ουσίας. Κατά τούτο, το αξιοθρήνητο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε παρά να συνιστά πολτό ψευδών, αποκρύψεων, αμηχανίας και ιλαρότητος, κρυσταλλωμένης σ΄εκείνο το ανεπανάληπτο περί…νόμιμης αλλά πολιτικά απαράδεκτης επισύνδεσης.

Δεινώς εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός, δεν κατανόησε ότι η προσπάθειά του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα κατέληξε απόπειρα καταγέλαστη που επιβάρυνε έτι μάλλον την δική του θέση και την κυβερνητική εικόνα, την οποία ματαίως-αμήχανα και ένοχα- επιχείρησαν να υπερασπιστούν τα περισσότερα συστημικά μίντια.

Ο,τι κι αν εφεξής επιστρατεύσει αμυντικά η κυβέρνηση θα πέσει στο κενό. Επι παραδείγματι: Θα διευρύνει χρονικά την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής για να θολώσει τα νερά, ισχυριζόμενη ότι πάντοτε γίνονταν υποκλοπές.

Μάταιος κόπος: από το 2009 μέχρι σήμερα ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε παρακολούθηση κορυφαίου πολιτικού επισήμως από την ΕΥΠ. Οι δυσώνυμες παρακολουθήσεις Τόμπρα και Μαυρίκη είναι άλλης τάξεως θέμα, όπως και οι υποκλοπές εις βάρος του Κώστα Καραμανλή από ξένη Υπηρεσία.

Επίσης, ενδεχόμενη επίκληση των πρόσφατων υποκλοπών στην Ισπανία (θύμα, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός) θα έχει την ίδια κατάληξη: θα πέσει στο κενό. Διότι οι υποκλοπές αυτές δεν έγιναν από την ισπανική ΕΥΠ, αλλά από άγνωστα μέχρι στιγμής κέντρα.

Τέλος, εξίσου καταγέλαστη θα αποδειχθεί ενδεχόμενη προσπάθεια να υπομνησθεί ότι «αυτά συμβαίνουν» σε όλη την υφήλιο. Οντως συμβαίνουν (π.χ. παρακολούθηση της Μέρκελ, του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών κλπ).

Πρόκειται για ανηλεή πόλεμο υποκλοπών και κατασκοπείας στον οποίο εμπλέκονται αποδεδειγμένα και πρωταγωνιστούν κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, με πρώτη τις ΗΠΑ. Όμως, ο αβυσσαλέος αυτός κατακλυσμός, χρήσιμος στους παντεπόπτες για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, δεν έχει καμμία σχέση με το δικό μας κρούσμα. Τελεία και παύλα.

Διατείνονται ορισμένοι ότι το κυβερνητικό τραύμα εξ αιτίας των υποκλοπών δεν είναι ανεπούλωτο, γιατί ο κόσμος σιγά σιγά θα το ξεχάσει, δίνοντας βάρος στα οικονομικά και στην τσέπη του. Το ίδιο φαίνεται να ενστερνίζεται και ο πρωθυπουργός, πιστεύοντας ότι με παροχές και εξαγγελίες (από την ΔΕΘ) θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα.

Τίποτε δεν αποκλείεται. Αλλά υπάρχει κάτι κρίσιμο που αναχαιτίζει την κυβερνητική στόχευση για αλλαγή κλίματος: τα αρνητικά γεγονότα λειτουργούν σωρευτικά.

Τουτέστιν, στην δύσκολη -αν όχι αβάσταχτη για την πλειονότητα- οικονομική συγκυρία και στις μαύρες προβλέψεις για τον επικείμενο χειμώνα, κάθε τι αρνητικό, όπως οι υποκλοπές, επιβαρύνει την κυβερνητική εικόνα, πλήττει προσωπικά των πρωθυπουργό και ευνοεί την αρνητική ψήφο. Τι να σου κάνουν τα ψίχουλα των παροχών και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες; Συνήθως λειτουργούν αρνητικά.

Κατά τούτο, η στήλη δεν αποκλείει να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο ο Μητσοτάκης, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγεί από το σημερινό τέλμα.

Όμως το πιο πιθανό, τουλάχιστον για την αυτοδυναμία ή την συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης, είναι να ισχύσει το Καβαφικόν «Δεν έχει πλοίο για σέ, δεν έχει οδό», είτε τώρα διενεργηθούν εκλογές είτε αργότερα. Αν τα καταφέρει και επιπλεύσει, θα πρόκειται για θαύμα…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247