Τα σενάρια για τις εκλογές και η αγάπη για τον Αντρέα

Του Νίκου Γαλάτη

Αν και πολλοί τοποθετούν το χρόνο εκλογών στο τέλος του 2008- αφού τον Αύγουστο- θα “έχουμε φύγει από το μνημόνιο” δεν είναι λίγοι όσοι- όπως το CNN- που τις βλέπουν να γίνονται στις αρχές του ή την Άνοιξη -πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει αντίμετρα ή το ΔΝΤ προβάλλει παράλογες απαιτήσεις και η τρίτη αξιολόγηση κολλήσει.

Υπάρχει ένα ακόμα σενάριο που θέλει αιφνιδιαστικές εκλογές το ….2017 πριν ο νέος φορέας ανασυγκροτηθεί και καταγράψει διψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις- ικανά να απειλήσουν τη βάση του 17% από την οποία εξορμά ο ΣΥΡΙΖΑ- ή αυτή έχει μειωθεί απειλητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί μπροστά σε κατακραυγή και οργή λαού- που θάναι αδύνατο στην πράξη να κυβερνήσει.

Ένα ακόμα τρελό σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ με την σύμφωνη γνώμη του νέου φορέα- που επείγεται να αποκλείσει συνεργασία με τον Μητσοτάκη- να περνά από την Βουλή ή με …δημοψήφισμα (!) νόμο για απλή αναλογική από αυτές τις εκλογές κλείνοντας το δρόμο στον Μητσοτάκη για πάντα.

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την ξαφνική αγάπη που εκδηλώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το Ποτάμι για τον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν “χαρισματικός ηγέτης” που ήρθε σε ρήξη με το κατεστημένο! Το άρθρο του πρωθυπουργού στο Documento για το αν “ο Ανδρέας ήταν ψεύτης” είναι μια ευθεία δήλωση πως ο διάδοχός του είναι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια του ιστορικού ΠΑΣΟΚ που πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε το κίνημα, το 1985!

Τα τέσσερα σενάρια για κάλπες που συζητάνε στην κυβέρνηση- σύμφωνα με το CNN- είναι τα εξής:

1. Πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης υποβάλει «παράλογες απαιτήσεις» για μέτρα στηριζόμενο στις προβλέψεις του, που, κατά την κυβέρνηση, πέφτουν διαρκώς έξω.

2. Πρόωρες εκλογές την άνοιξη προς καλοκαίρι του 2018, σε περίπτωση που είτε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναστείλει τα «αντίμετρα» (κακό σενάριο), είτε όλα έχουν πάει καλά και μπορεί να ανακοινώσει την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο με τα αντίμετρα να εφαρμόζονται κανονικά.

3. Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου και με διασφαλισμένο τον δανεισμό από τις αγορές.

4. Κοινή κάλπη βουλευτικών εκλογών – ευρωεκλογών το καλοκαίρι του 2019, σε περίπτωση που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ρωμαλέας ανάκαμψης.

Φυσικά η μακρόσυρτη πορεία ως το τέταρτο σενάριο θα σημαίνει τη μέγιστη φθορά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η τρίτη αξιολόγηση είναι ένα ακόμα αγκάθι και η έξοδος από το μνημόνιο όχι μόνο δεν είναι εγγυημένη, τον Αύγουστο του 2018, αλλά η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να εφαρμόσει αντίμετρα που η ίδια σχεδίασε για την επόμενη.

Προφανώς τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, οι νέες δημοσκοπήσεις θα δείξουν αν αυτό που φοβάται ο Τσίπρας και οργανώνει επίθεση φιλίας στο ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια ή όχι: αν δηλαδή το εγχείρημα νέος φορέας θα είναι μία από τα ίδια με το εκλογικό σώμα να το απορρίπτει ή αν η δυναμική του μπορεί να οδηγήσει στη δεύτερη θέση άλλο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Στη περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι …τρίτο κόμμα και θα συζητά μεν για συγκυβέρνηση- όπως άρχισε ήδη να κάνει- αλλά με άλλους όρους δυσμενείς- ειδικά αν ένα άλλο κόμμα από τα αριστερά του καταφέρει να μπει στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση το φθινόπωρο που έρχεται είναι ένα ενδιαφέρον έως καυτό φθινόπωρο- που άρχισε με θύμησες από τον Σεπτέμβρη του 1974 και την Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ- που ξαφνικά αντί να διαλυθεί είναι ένα αναγκαίο και χρήσιμο- για όλους- κόμμα.