Τελικά είναι ζήτημα αξιοπρέπειας

Του Τάκη Ψαρίδη

Αυτό λοιπόν που εντυπωσιάζει δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ενοχοποιεί τους πολίτες, ενώ ο ίδιος κάνει ποδήλατο στην Πάρνηθα αδιαφορώντας για τα μέτρα, παρανομώντας δηλαδή και μάλιστα την ώρα που η χώρα μετράει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο.

Το ζήτημα δεν είναι η αναλγησία ενός πρωθυπουργού που νιώθει ότι το -επιτελικό- κράτος είναι αυτός και συμπεριφέρεται ως ο Βασιλιάς Ηλιος-Κυριάκος Λουδοβίκος ο 14ος. Θα πει κανείς γνωστά και αναμενόμενα είναι όλα αυτά και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

Ούτε και εντυπωσιάζει πια το θράσος των εκπροσώπων και στελεχών της κυβέρνησης που για κάθε επικίνδυνη ανικανότητα και ιδεοληψία τους, που έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, απαντούν με «επιχειρήματα» του τύπου «ναι αλλά ο Πολάκης καπνίζει» και «τι θα γινόταν αν..». Ούτε και όταν ο εισαγγελέας διερευνά το σκάνδαλο της καταμέτρησης των κρουσμάτων και αυτοί κάνουν ρεπορτάζ για το ..Μάτι(!)

Δεν εντυπωσιάζουν πια αυτές οι θρασύτατες απαντήσεις μίσους και διχασμού που ευτελίζουν και υποβαθμίζουν τον πολιτικό λόγο ακόμα πιο κάτω και από τα απύθμενα «αδωνικά» και «μπογδανικά» επίπεδα.

Δεν εντυπωσιάζει πια η αντιστροφή της πραγματικότητας από τα ελεγχόμενα μίντια, ο εξευτελισμός του επιχειρήματος και της λογικής, το φτύσιμο κατάμουτρα στους πολίτες που τους ψήφισαν και σε αυτούς που δεν τους ψήφισαν. Συνηθίσαμε ίσως και εθιζόμαστε σε αυτό.   

Δεν εντυπωσιάζουν λοιπόν οι απαντήσεις των υπευθύνων, αλλά το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι με μια στοιχειώδη σοβαρότητα και στοιχειώδη νοητική και συναισθηματική αντίληψη για την κατάσταση στην χώρα, που αποδέχονται με φανατισμό και ικανοποιούνται με ενθουσιασμό από τέτοιου είδους απαντήσεις!

Ότι αποδέχονται και τους ικανοποιεί ένας τέτοιου είδους και τέτοιας ποιότητας επικοινωνιακός λόγος, με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και μάλιστα στις πιο κρίσιμες στιγμές. Άραγε, αντιλαμβάνονται ότι αποδεχόμενοι τέτοιες απαντήσεις, αποδέχονται και την απουσία κάθε στοιχειώδους σεβασμού στην Δημοκρατία, στους θεσμούς και εν τέλει στον ίδιο τους τον εαυτό; Αντιλαμβάνονται ότι χάνουν την αξιοπρέπεια τους;