Τζουζέπε Κόντε: ‘Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του”

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να «μην διαπράξει τραγικά λάθη» αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό, γιατί «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της χώρας εκτίμησε πως «η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας» και τόνισε:

«Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανακούφισης και Επανεπένδυσης (European Recovery and Reinvestment Plan) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας»,προειδοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός

«Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορωνοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας».

Ο Τζουζέπε Κόντε βλέπει σ’ αυτό «κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας».

«Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας στη χερσόνησο. «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».