Την Πέμπτη σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση μεταδίδεται απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. «Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Σπ. Δανέλλης: Μάχη χαρακωμάτων για μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα

«Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο Σπύρος Δανέλλης.

Οι έντονες αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου και του Ηλία Κασιδιάρη ανάγκασαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών να διακόψει τη συνεδρίαση. Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την «άκυρη» διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά – και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς». Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

«Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης

ΑΠΕ ΜΠΕ