Τιμωρία χωρίς έγκλημα: Ο Παππάς καταδικάστηκε, αλλά η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδείξει πως είναι αθώα

Του Νίκου Λακόπουλου

Έξι μήνες μετά την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο -αντί σε ένα πιο αρμόδιο Πλημμελειοδικείο- η αγόρευση της εισαγγελέα είχε δημιουργήσει την εντύπωση πως θα αθωωθεί -όπως ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μας ταλαιπώρησαν άδικα, λέγοντας ότι  κάναμε τα στραβά μάτια για να πάρει ο Χρήστος Καλογρίτσας τηλεοπτική άδεια» είχε πει μετά την απόφαση ο Λευτέρης Κρέτσος.””Η ομόφωνη και αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες όχι μόνο δεν ήταν στημένος αλλά όλα λειτούργησαν με άρτιο τρόπο και ήταν ένα τίμιος διαγωνισμός”.

Ο Νίκος Παππάς κατηγορήθηκε για κάτι που δεν συνέβη, αφού ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν πήρε τελικά άδεια και το δημόσιο όχι μόνο δεν ζημιώθηκε, αλλά ωφελήθηκε. Αν ο Κρέτσος αθωώθηκε και ο Παππάς καταδικάστηκε κάποιο δικαστήριο έχει κάνει λάθος.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, όπως είχε τονίσει η εισαγγελέας που πρότεινε την αθώωσή του. Ο Νίκος Παππάς θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, να ευνοήσει κάποιον υποψήφιο με καλύτερους όρους για την καταβολή του ποσού ή με την παράταση στην καταβολή του τιμήματος, αλλά δεν το έκανε.

Καμία τέτοια ενέργεια δεν σημειώθηκε εκ μέρους του Ν. Παππά. Καμία Υπουργική Απόφαση, καμία ενέργεια, ενώ θα είχε τη δυνατότητα είχε αναφέρει η Όλγα Σμυρλή.

Αλλά όπως θα πει ο Νίκος Παππάς μετά την απόφαση “φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο“.

Η δίκη Παππά έγινε για ένα πλημέλλημα που δεν υπήρξε από ένα ειδικό δικαστήριο που στήθηκε από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η απόφαση ελήφθη -ομόφωνα- από δεκατρείς δικαστές που κατά σύμπτωση συμμετείχαν και στην Ολομέλεια που αποφάσισε να ταχθεί υπέρ των φαντς για τους πλειστηριασμούς.

Η εισαγγελέας απουσίαζε για κάποιο λόγο ο αντικαταστάτης πρότεινε ποινή ενός έτους για τον Νίκο Παππά και έξι μήνες για τον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά το δικαστήριο αγνοώντας την πρόταση αθώωσης της εισαγγελέα εξάντλησε τα όρια, επέβαλε δυο χρόνια στον πρώην υπουργό και ουσιαστικά αθώωσε τον εκδότη.

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS” θα πει ο Νίκος Παππάς. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική”.

Η κυβέρνηση εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης

Η απόφαση που είχε προαγγελθεί από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- σα να ήξεραν περισσότερα- ανακοινώθηκε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές και αξιοποιήθηκε από το προεκλογικό βήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε πως το πλημμέλλημα ήταν το ανώτατο αδίκημα για έναν δημόσιο λειτουργό.

Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά περιμένει το σκεπτικό της απόφασης που έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να το εξηγήσει:

“Ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος”.

Για τον Νίκο Παππά η δίκη “έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις  «γαλάζιες ακρίδες”. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα”.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών έσπευσε να εκφράσει την πλήρη δικαίωσή της. Είχε καταγγείλει “τις αλήστου μνήμης διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τον ως άνω διαγωνισμό, ως αντισυνταγματικές και προσβάλλουσες βάναυσα τις Αρχές της Ελευθεροτυπίας, της Ελευθερίας της Έκφρασης και της Ενημέρωσης στον ηλεκτρονικό τύπο”.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει για πολιτική σκοπιμότητα και ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης:

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου. Πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Η δικαστική εξουσία και η Δικαιοσύνη

“Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική” θα πει ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, ένας από τους υπερασπιστές του Νίκου Παππά, -που για πολλούς παρομοιάζεται με τον Δημήτρη Τσοβόλα.

Και ένας άλλος, ο Γιάννης Ματζουράνης θα πει: Όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται”.

Ανάμεσα στα πολλά περίεργα αυτής της δίκης είναι πως ο ένας κατηγορούμενος είχε δικηγόρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που με την ψήφο του στη Βουλή έστειλε τον Νίκο Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το παράδοξο είναι πως ο συγκατηγορούμενος του Νίκου Παππά απαλλάσσεται -με ένα χρηματικό πρόστιμο- και ο ίδιος καταδικάζεται για κάτι που δεν συνέβη αφού ο Καλογρίτσας κόπηκε τελικά από τον διαγωνισμό από τον αυτόν που υποτίθεται ότι ευνόησε. Πώς προκύπτει η παράβαση καθήκοντος;

Η αθωότητα της… Δικαιοσύνης

Πώς γίνεται να απαλάσσεται ο υφυπουργός -που κατηγορήθηκε και να μην αθωώνεται και ο υπουργ΄ός; Kαι πώς γίνεται η εισαγγελέας να προτείνει αθώωση, αλλά το δικαστήριο να επιλέγει την ανώτατη ποινή;

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς είχε προαγγελθεί από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Και η απόφαση για τον Νίκο Παππά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Πιθανόν να έχει ληφθεί ήδη και η απόφαση στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο -όπου η ίδια εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Η καταδίκη του Παπαγγελόπουλου θεωρείται βέβαιη και η υποψία πως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο δικαστήριο πλανάται πάνω από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πάλι λίγο πριν τις εκλογές, πάλι αποφάσεις της Δικαιοσύνης εξυπηρετούν την σημερινή κυβέρνηση, τα φαντς, τους καναλάρχες. Τόσο πολύ που η Δικαιοσύνη -που θα πρέπει να είναι… δίκαιη- θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της.

Το κατηγορητήριο κατέρρευσε, η εισαγγελέας αθώωσε τον κατηγορούμενο και η δίκη Παππά με μια καταδίκη πριν τις εκλογές δημιουργεί την υποψία πως πρώτα βρέθηκε ο ένοχος και μετά η κατηγορία. Το σκεπτικό της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται για να μάθουμε και το έγκλημα.