Τι ακριβώς μετρούν οι δημοσκόποι;

Του Τάκη Ψαρίδη

Αναρωτιέμαι αν κάποιοι επιφανείς δημοσκόποι πιστεύουν πραγματικά τις δημοσκοπήσεις τους. Όχι ότι κάνουν διάφορες λαθροχειρίες και είναι ψεύτικες. Δεν λέω αυτό. Απλώς αναρωτιέμαι αν γνωρίζουν πραγματικά το τι ακριβώς μετρούν.

Αν δηλαδή συναρτούν το αποτέλεσμα των μετρήσεων τους με τον τρόπο που ενημερώνεται το «δείγμα» τους. Για παράδειγμα τελευταία δημοσκόπηση της Prorata αποκαλύπτει το εξής. Ότι μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση, το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%.

Ας το πούμε λοιπόν καθαρά. Οι δημοσκοπήσεις δεν μετρούν την λεγόμενη «κοινή γνώμη» για την κυβέρνηση, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και τις πολιτικές προτιμήσεις της, αλλά μετρούν και μάλιστα αξιόπιστα, την επίδραση της ελεγχόμενης ενημέρωσης, δηλαδή το τι εισπράττει η «κοινή γνώμη» παρακολουθώντας τα κυβερνητικά κανάλια.

Από αυτήν την άποψη θεωρώ ότι αδικείται καταφανώς ο πρωθυπουργός της χώρας, διότι κανονικά θα έπρεπε να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 90% της αποδοχής, εφόσον η κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν το 99% των μέσων ενημέρωσης της χώρας από τα οποία και ενημερώνεται το «δείγμα» των δημοσκοπήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν που μετρούν μια «κοινή γνώμη» η οποία δεν ενημερώνεται αξιόπιστα και πλουραλιστικά, μόνο ως εργαλεία προπαγάνδας και διαμόρφωσης της «κοινής γνώμης» μπορούν να εκληφθούν. 

Τα εκατομμύρια της «λίστας πέτσα» δηλαδή, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και γιαυτό η κυβέρνηση, καθώς τα πράγματα χειροτερεύουν σε όλους τους τομείς, με νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε, επιδιώκει να «λαδώσει» τα κανάλια με άλλα τόσα.

Βεβαίως το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εξαπατούν με αυτόν τον τρόπο, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους δημοσκόπους, αλλά ούτε και για το «δείγμα» τους. Το πρόβλημα τόχει η χωλαίνουσα δημοκρατία μας, εφόσον χωρίς ενημέρωση και έλεγχο της εξουσίας δεν υπάρχει δημοκρατία. Αλλά πώς να το διαπιστώσει αυτό το «δείγμα», όταν κανείς δεν του το λέει, ούτε καν η αντιπολίτευση;