Τι αποκαλύπτει η καταγγελία Σπίρτζη και τα δέκα σημεία που δείχνουν τον ένοχο: αυτός που έδινε εντολές στην ΕΥΠ είναι ο “ιδιώτης” που χρησιμοποιεί το Predator

Του Νίκου Λακόπουλου

To σκάνδαλο των υποκλοπών μετά από όσα αποκάλυψε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης παίρνει μια άλλη διάσταση, αλλά για τα μ΄έσα ενημέρωσης είναι μια συνηθισμένη είδηση που συμβαίνει κάπου πέρα μακριά και δεν τα αφορά.

Ο πρώην υπουργός έλαβε ένα μήνυμα από την ίδια διεύθυνση με την οποία επιχειρήθηκε να μολυνθούν τα κινητά του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τους δύο τελευταίους παρακολουθούσε παράλληλα και η ΕΥΠ -πράγμα που σημαίνει πως το ίδιο κέντρο έδινε εντολές για παρακολούθηση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφής όταν λέει πως «υπάρχει μια παρακρατική ομάδα που γνωρίζει τι κάνει η ΕΥΠ και λειτουργούν μαζί» και πως «το λινκ που μου ήρθε με το Predator είναι το ίδιο που εστάλη στον κ. Κουκάκη, άρα η δουλειά όλη έχει γίνει μέσα από την χώρα».

Τα δύο μηνύματα που έλαβε ο Χρήστος Σπίρτζης παρέπεμπαν σε διευθύνσεις «φάντασμα» και η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια παραλλαγή του ιστότοπου της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η δεύτερη ήταν ο σύνδεσμος που έστειλαν στα κινητά των Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

«Αυτό δείχνει ότι κάποιοι ήθελαν διακαώς να μάθουν με ποιους δημοσιογράφους, με ποιους πολίτες μιλάω και προφανώς συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ΕΥΠ και τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει εκείνες τις ημέρες” θα δηλώσει ο Χρ. Σπίρτζης.

“Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Και αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας, είτε μέσω εντολής τους από τρίτους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πει πως “η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά”. Κάποιος άλλος ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια για να παρακολουθεί πολιτικούς και δημοσιογράφους όταν σταματά να το κάνει η ΕΥΠ.

Κάποιος που δεν ενδιαφέρεται να εντοπίσει η κυβέρνηση που βλέπει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα”.

“Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό» θα πει ο Γιάννης Οικονόμου.

Τα σημεία που δείχνουν ενοχή

Η κυβέρνηση δηλαδή δεν θα ασχοληθεί με το “φτηνό θέαμα
αφού “έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου”. Ποιές είναι όμως αυτές οι θεσμικές διαδικασίες;

-Kανένας δεν ενοχλήσει τις εταιρείες που εμπορεύονται το Predator.

-H Δικαιοσύνη, αν κινείται, μάλλον κινείται πολύ αργά και δεν θα φτάσει πουθενά.

-Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σκοντάφτει στο απόρρητο που επικαλείται ένας πρώην διοικητής της ΕΥΠ στην επιτροπή στην οποία δεν… ισχύει το απόρρητο.

-Η Βουλή δηλαδή δεν μπορεί -και η πλειοψηφία της – δεν θέλει να ελέγξει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

-Η Εξεταστική Επιτροπή -που ζήτησε η αντιπολίτευση- ελέγχεται από την κυβέρνηση και αποφασίζει να μην καλέσει τα βασικά πρόσωπα για την υπόθεση -ενώ βουλευτής -και αδελφή πρωθυπουργού- απειλεί ευθέως όσους μιλήσουν με… δέκα χρόνια φυλακή.

-Τα αρχεία της υπόθεσης Ανδρουλάκη καταστρέφονται γιατί άλλαξε το σ΄ύστημα, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ξέρει αν καταστράφηκαν ή όχι.

-Η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει τον νόμο με τον οποίο μπορούν όσοι παρακολουθούνται να το μαθαίνουν εκ των υστέρων.

-Η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία των παρακολουθ΄ήσεων και μαθαίνει από ιδιωτική εταιρεία πως το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν σε παρακολούθηση.

-Περιέργως υπάλληλοι της ΕΥΠ και αξιωματούχοι της αστυνομίας μετατίθενται ή παραιτούνται υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

-Ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει -ούτε δικαιούται να γνωρίζει- αλλά καλεί μέσω αναρμόδιου υπουργού τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ που έχει καταθέσει πως δεν παρακολουθείται για έναν φάκελο που… δεν υπάρχει.

Όταν η κυβέρνηση αυτοελέγχεται και βγαίνει αθώα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος παρακολούθησης του παρακράτους Μητσοτάκη με το Predator και ο Χρήστος Σπίρτζης - 3

H τελευταία εξέλιξη στην Βουλή- στη συνεδρίαση της Εξεταστικής- είναι σκηνή από θέατρου του παραλόγου:

Η αντιπολίτευση ζητά Εξεταστική που δεν ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία που δηλώνει “παρών” όπως έχει δικαίωμα αν συγκεντρώσει 120 ψήφους στην Βουλή.

Η Βουλή δηλαδή έχει δικαίωμα να ελέγχει την κυβέρνηση -και την ΕΥΠ, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία με μονοκομματικό προεδρείο και επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα καταθέσουν καταργεί αυτό το δικαίωμα.

Η αντιπολίτευση που ζήτησε Εξεταστική αποχωρεί, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πτοείται: θα εξετάσει -η πλειοψηφία- όποιους μάρτυρες θέλει για να ελέγξει η κυβέρνηση την κυβέρνηση,

“Χρήστο, σου έστειλα και στο άλλο!” έλεγε το μήνυμα που έστειλε κάποιος στον Χρήστο Σπίρτζη. “Ποιος είναι;’ απαντά εκείνος. Και το μήνυμα διακόπτεται. Η σωστή απάντηση -που δεν δόθηκε- είναι: “Ο Μητσοτάκης”.