Τι είναι ο <έντιμος συμβιβασμός>;

Photo απο το :ethnos.gr

Του Νίκου Λακόπουλου


Μετά την συγκινητική στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση φτάνει στην Μόσχα, όπου θα έμαθε ασφαλώς ότι …πέθανε ο Στάλιν, ένας αμερικάνος απεσταλμένος έφτασε στην Αθήνα να δει τι συμβαίνει με τον αγωγό.

Ο Αλέξης υποδέχτηκε τις καθαρίστριες και τους είπε μάλιστα ακόμα και η Μέρκελ είναι μαζί τους. Oι τίτλοι τέλους πέφτουν στο εθνικό μελό που ζούμε. ΗAPPY END. Kανένας δεν θυμάται τα σκίτσα της “Αυγής” που παρουσιάζαν την Μέρκελ με στολή ναζί.

Ήταν όλα μια παρεξήγηση, όπως αυτή παλιά με τους αμερικάνους και τα Έξω για πάντα από το ΝΑΤΟ”, που λύθηκε. Κι όσο για το περίφημο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” με πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να ανέβει φέτος στην Επίδαυρο. Με guest star τον Σόϊπλε και πρωταγωνιστή φυσικά τον Υanis Varufakis.

Δεν ξέρουμε αυτή η παράσταση πόσα εισιτήρια θα κόψει. Μερικοί πιστεύουν πως δεν υπάρχει “έντιμος συμβιβασμός”. Άλλοι πάλι βλέπουν αυτός ο λαός ο “πάντα ευκολοπίστευτος και πάντα ΄προδομένος” ζει με ψευδαισθήσεις, γιορτάζει τις ήττες, ξεχνάει εύκολα και πάνω από όλα λατρεύει τα μελό, που πάντα έχουν ένα ευτυχισμένο τέλος. Οι έλληνες λίγοι, αλλά ήρωες νικούν τους πάντα περισσότερους και πιο δυνατούς εχθρούς τους.

Κανένας δεν αναρωτιέται πως με τόσες νίκες, είμαστε πάντα εμείς η ηττημένοι. Γιατί έντιμος συμβιβασμός είναι μια έκφραση για να μην χρησιμοποιήσει κάποιος την μισητή λέξη “ήττα”. Και γιατί από το 1821 μέχρι σήμερα ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το τι έγινε στην Ελλάδα στους τόσους εμφυλίους, την ανεξαρτησία που δεν ήρθε ποτέ, το γιατί δεν έγινε ποτέ μια επανάσταση έστω …”αστική”.
Ο Περικλής Κοροβέσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών είναι πολύ πιο αποκαλυπτικός:
“Οι πρώτες εκατό μέρες της νέας κυβέρνησης πέρασαν, αλλά κάποια ουσιαστική αλλαγή δεν είδαμε. Να αρχίσουμε από το χρέος και την κατάργηση των Μνημονίων. Δεν έγινε τίποτα. Το χρέος εξυπηρετείται κανονικά και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη («Εφ.Συν.» 6.4.15), μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε πληρώσει 15 δισ. ευρώ. Πού είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αφού πληρώνουμε τοκοχρεολύσια που ουσιαστικά επικυρώνουν το χρέος; Οι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν την ίδια ισχύ όπως και με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. «Η δημόσια κοινή περιουσία αυτού του λαού δεν ξεπουλιέται» μας είχαν υποσχεθεί.

Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργήθηκε και δουλεύει κανονικά. Αν το βαφτίσουμε σε αριστερά νερά, πάλι την ίδια δουλειά δεν θα κάνει; Τι γίνεται με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το νερό; Αν πάνε σε κοινοπραξίες, δεν είναι ιδιωτικοποίηση; Ο χαρισματικός Τσίπρας να δημαγωγούσε ασυστόλως για να πάρει την εξουσία για την εξουσία, όπως ο αντίστοιχος συνάδελφός του Α. Παπανδρέου”.