Τι με τρομάζει στον πρωθυπουργό

Του Γιώργου Βαρεμένου

Η έλλειψη ενσυναίσθησης σε συνδυασμό με μία ναρκισσιστική τάση, η οποία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής, συνιστούν ένα επικίνδυνο κοκτέηλ (όχι μολότωφ).

Ο φόβος, που τον οδηγεί να μισεί ό,τι δεν ελέγχει. Δηλαδή νοιώθει σαν στο σπίτι του στην μονομέρεια ή και μονοφωνία των ΜΜΕ και να βγαίνει έξω απ’ τα νερά του όταν πρόκειται για το οικοσύστημα των social media, τα οποία στοχοποιεί ως κίνδυνο για την δημοκρατία, επειδή θεωρεί ως θεμέλιό της το να ελέγχει κάποιος τα ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι θεωρεί όχι απλώς ανέφικτη στις σημερινές συνθήκες, αλλά αυτονόητη και επιθυμητή την έλλειψη έστω και στοιχειώδους αυτονομίας της πολιτικής από την οικονομική εξουσία. Ένας ακόμη πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης είχε παρασυρθεί σε μία τέτοια θέση, αλλά και πάλι όχι στον βαθμό που συμβαίνει με τον σημερινό.

Ο τρόπος που κατέστησε την πολιτική θεραπαινίδα της επικοινωνίας, η οποία στην εποχή μας είναι απαραίτητη, αλλά για να υπηρετεί την πρώτη και όχι το αντίστροφο. Ο Τράμπ το έκανε αυτό με την αλαζονεία του μεγιστάνα και ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα με την αντίστοιχη του φυσικού κληρονόμου της εξουσίας.

Ως εκπρόσωπος μιάς γενηάς νεοσυντηρητικών πολιτικών, προδίδει με τις ομιλίες του μία θηριώδη άγνοια της μεταπολεμικής, έστω, ιστορίας και εμμένει στο αποτέλεσμα του εμφυλίου, το οποίο θέλει να μετουσιώσει σε ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς.

Την πανδημία φυσικά δεν την ανέμενε και δεν την επιθυμούσε, αλλά ευκαιρίας δοθείσης φαίνεται να την χρησιμοποιεί προς τον ως άνω σκοπό και όχι μόνο. Την εργαλειοποίησε για πολιτικούς και εκλογικούς σκοπούς, εξοργίζοντας ένα μέρος των πολιτών. Υπάρχουν άνθρωποι που, χωρίς να αποτελούν αναγκαστικά την πλειοψηφία και χωρίς να έχουν σηκώσει ένα χαλίκι να το πετάξουν, σήμερα νοιώθουν οργή βλέποντας το θέατρο της υποκρισίας και την κοροϊδία. Φαντάσου η νεολαία -η πιο άτυχη γενηά-, που βιώνει μίαν υπερδεκαετή κρίση σε συνθήκες ακήρυχτου πολέμου.

Φυσικά και δεν μιλάμε για μίσος, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή, ούτε να παρασυρθεί κανείς σε εμμονικές καταστάσεις. Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό και σ’ αυτόν τον κορσέ κινείται και το κομματικό σύστημα.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία, βιώνουμε μίαν αμείλικτη πολιτική αντιπαράθεση, κάτω από ειδικές συνθήκες βέβαια, απέναντι στα φαινόμενα που ακροθιγώς έθιξα παραπάνω και με στόχο την οικοδόμηση μίας εναλλακτικής λύσης, που είναι αναγκαία για τον τόπο αλλά και την δημοκρατία, την οποία η σημερινή κυβερνητική ηγεσία θέλει κοστούμι στα μέτρα της, βγάζοντας τα λάθος συμπεράσματα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση. Ο κόσμος έδωσε την τελευταία περίοδο ένα μάθημα στον κ. Μητσοτάκη και όχι μόνο.

* Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS