Τι πετύχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες -Αμερικής

Του Αλέξανδρου Λάκκα

Αν είναι σε κάτι χρήσιμη η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν είναι για το ότι αποκάλυψε πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Ούτε πως είναι μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου- αν κι αυτές οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ- όποιου προέδρου- είναι ήδη δηλώσεις που μπορούν να μετατραπούν σε χρυσάφι, με κάποιες προϋποθέσεις.

Η επίσκεψη Τσίπρα Καμμένου στις ΗΠΑ αποκάλυψε μια νέα στρατηγική που απέχει πολύ από εκείνη των επισκέψεων στη Ρωσία ή την Κίνα -με την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει στα σοβαρά πως αν απειλήσει πως φεύγει από την Ευρώπη θα τρέξουν να μας δανείσουν με τις πυτζάμες- όπως έλεγε ο Γιάννης Βαρουφάκης- οι «τοκογλύφοι -εκβιαστές».

Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε δυο χρόνια πήρε πολύ καλά το μάθημά του από ό,τι του συνέβη στις Βρυξέλλες το 2015. Η νέα πολιτική του στρατηγική είναι η απόλυτη πρόσδεση σε μια υπερδύναμη -που πλέον εργάζεται για το «καλό» της ανθρωπότητας- με ανταλλάγματα που μάλλον δεν έγιναν ακόμα κατανοητά από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν χρειαζόταν βέβαια να τον συμβουλεύσουν κάποιοι από το περιβάλλον του. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήξερε καλά περί τίνος πρόκειται, αφού ήθελε να επενδύσει ο ίδιος στο Ελληνικό- αλλά δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία.

Η εικόνα που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αμέσως πως «τα παιδιά ήρθαν να αγοράσουν αεροπλάνα και θα τους βοηθήσουμε- δίνοντας δουλειές σε εργαζόμενους στις ΗΠΑ με τα 2,4 δις. που θα πάρουμε» δείχνει ένα άνθρωπο που ξέρει από μπίζνες κι όλα τα αντιλαμβάνεται ως «δούναι και λαβείν».

Άρα ξέρει πως πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω από ένα «ευχαριστώ» για τη βάση της Σούδας- που φαίνεται πως είναι ο λόγος της επείγουσας κλήσης του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο- όπου του έδωσε το …καλύτερο δωμάτιο, απέναντι.

Ο ίδιος ως καλός «παίχτης» -«λέγε πόσα θες να τελειώνουμε»- δεν μίλησε καθόλου για την Τουρκία -στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός- όχι πάντα με τα χειρότερα λόγια. Αρκέστηκε να παραδώσει ένα φάκελο με τις παραβιάσεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο.

Φυσικά ο πανούργος- ή «διαβολικός» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας- πλανητάρχης- ήξερε από καιρό πως όλη αυτή η κουστωδία υπουργών και παραϋπουργών, συμβούλων και μεσαζόντων δεν έφτασε στις ΗΠΑ πέντε μέρες- αρμένικη βίζιτα σχεδόν- για να αγοράσει απλώς αεροπλάνα. Ούτε για να δείξει τις καινούργιες γόβες της η Μπέτυ Μπαζιάνα ή να πάρει αέρα από ελληνικό Χόλυγουντ ο καταχαρούμενος- έτσι κι άλλιώς- πρωθυπουργός.

Το ότι η «παραγγελία» οδεύει προς το Κογκρέσο ήδη δείχνει πως όλα αυτά τα είχε προπαρασκευάσει από πολύ καιρό ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που έσπευσε ως υπουργός Εξωτερικών παλιότερα να προσφέρει ένα νησί για αμερικάνικη βάση που όπως φαίνεται είναι η Κάρπαθος. Είναι αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει πως δεν θα δωσουμε 2,4 δις, αλλά 1 δις. Είναι και τα αντισταθμιστικά οφέλη…

Η παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου οφείλεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνεται, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, για τομείς όπως τα ακίνητα, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες. Φαίνεται πως το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο έδρασε συντονισμένα όσο ο Αλέξης και η Περιστέρα θαύμαζαν την αρχιτεκτονική του Σικάγου.

“Το Σικάγο είναι μια δυναμική, εξωστρεφής πόλη, που καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε εδώ, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιος είπε πως ξέχασε την «παγκοσμιοποίηση» και τον καιρό που ήταν διαδηλωτής στη Γένοβα κι αλλού; Καθοοοόλου. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πολύ στο «θετικό momentum» που «θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα»,  αλλά πάνω από όλα θέτει ένα ζήτημα πιο συγκεκριμένο από απλό επενδυτικό ενδιαφέρον: τις παραμέτρους ελάφρυνσης τους χρέους και την επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Από επικοινωνιακής πλευράς ο «ιδιαίτερος» όπως είπε ο Τραμπ, νεαρότατος ακόμα για ηγέτης χώρας Αλέξης διαθέτει το χάρισμα να τραβά την προσοχή ή την …στοργή ανθρώπων όπως η Μέρκελ, η «Κριστίν» -όπως αποκάλεσε την Λαγκάρντ- αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα και ο …Μαδούρο ή Ραούλ Κάστρο.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακούσει ήδη πως ο Μαδούρο ενδέχεται να προσφύγει στο …ΔΝΤ και ξέρει πως η προσέγγιση Κούβας-ΗΠΑ έχει αρχίσει και δεν θα ανακοπεί από τον Ντόναλντ Τραμπ- που άσχετα με το τι έλεγε- όπως κι ο…Τσίπρας- προεκλογικά, τώρα είναι ηγέτης.

Ο Τσίπρας δεν πήγε να παριστάνει τον Τσε Γκεβάρα, ξέροντας πως είναι μέσα κι όχι έξω από τον Λευκό Οίκο.  “Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μέλλον της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης. Δεν είναι μόνο διπλωματική, ούτε μόνο οικονομική. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας” .

Ίσως ο Τραμπ να χρειαζόταν να ανοίξει ένα χάρτη, αλλά μάλλον τόχε κάνει πολλές φορές -από τότε που ήθελε να επενδύσει στο …Ελληνικό. Μια φευγαλέα ματιά στο χάρτη έδειχνε πράγματι πως η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κυρίως είναι απέναντι από την Τουρκία!

 «Είναι παλαιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένας από τους λίγους που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” είπε με νόημα ο Τσίπρας.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα τα προσφέρει όλα και συμφέρει. Δίνει την Σούδα και ζητά λύση στο Κυπριακό. Έχει “ενεργή πολιτική διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση”, δείχνει αυτοσυγκράτηση και  πολιτική επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθούσε την Ελλάδα προσφέροντας θέσεις εργασίας στη χώρα του. Η Ελλάδα προσφέρει  μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας με χρήση του αγωγού TAP, του IGB και του Κάθετου Διαδρόμου και προωθεί με την Κύπρο συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να γίνει η χώρα που παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή;

Θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη του αγωγού EastMed για την εισαγωγή του Ισραηλινού και του Κυπριακού φυσικού αερίου και του Euro-Asia Interconnector που συνδέει την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο.  Μέσα από νέους διαγωνισμούς για θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιούνται οι αμερικανικές εταιρείες” θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος ήξερε ήδη για τον σταθμό σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Την ίδρυση μιας πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την εξασφάλιση πρόσθετων εισαγωγών αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσέξτε: από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι ήξερε ήδη πως  η χώρα του θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση μιας πόλης- που δεν θυμόταν ο Τραμπ- και δεν ανέφερε το όνομά της. Η Θεσσαλονίκη.

Άρα όλα αυτά έχουν ετοιμαστεί από καιρό. Η General Electric και μια ελληνική εταιρεία συνεργάζονται στη Λιβύη. Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή ακόμα και με την Τουρκία ως “περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας” και ζητά από το ΝΑΤΟ την εγγύηση των συνόρων του «όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και να κινδυνεύουμε με ατυχήματα λόγω ανούσιων αερομαχιών».

Ο Τραμπ είπε δυο φορές πως οι Έλληνες- την ξέρω τη χώρα- είναι πιστός- σύμμαχος, όχι σκύλος. Ο ρόλος αυτός ανήκε παραδοσιακά στην Τουρκία- τον «χωροφύλακα» των ΗΠΑ, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου- τον οποίο εκθείασε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-όλως τυχαίως!

Η αλήθεια είναι πως ο Ανδρέας με το «Φονιάδες των Λαών» και το «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» κατάφερε να αναβαθμίσει τη χώρα και να πουλήσει τις βάσεις καλύτερα, απειλώντας να τις διώξει. Ο Τσίπρας -και ο Καμμένος- δεν ξεκινάνε από κει. Τις θεωρούν δεδομένες- προφανώς για να φυλάνε μαζί με τα σύνορα και τους …αγωγούς ή τα θαλάσσια οικόπεδα.

Από την άλλη όπως είπε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, φυσικά και θα συνεχισθούν οι διαδηλώσεις για τις φονιάδες των λαών. Ίσως μόνο- όπως πρότεινε κάποιος σε ένα πάνελ- που η πορεία δεν θα πηγαίνει από το Πολυτεχνείο στην πρεσβεία, αλλά το αντίθετο. Από την πρεσβεία στο Πολυτεχνείο.