Τι συμβαίνει με τον Κ. Μητσοτάκη: Οι ανακρίβειες στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τα Τέμπη. Υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που δεν θυμάται ότι πήγε στις εκλογές του 2019 με θέμα το Μάτι;

Αυτό που κυριάρχησε – και στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου – ήταν πάλι η ακατάσχετη ψευδολογία. Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε ειδικός λόγος, έλεγε ανακρίβειες που τον εξέθεταν.

Χωρίς να ερωτηθεί ειδικά επί του θέματος είπε: «Βρήκαμε πάρα πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε φύλαξη ‘υψηλών προσώπων’. Πήρα εγώ μια τολμηρή απόφαση να τους μειώσουμε. Και υπήρχαν, σας διαβεβαιώνω, αρκετές αντιδράσεις γιατί ήταν, θα έλεγα, ένα κεκτημένο αδράνειας…».

Αυτό που δεν είπε ήταν ότι αυτή η απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε, όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ ακόμη και σε συμπολιτευόμενα ΜΜΕ. Αρχής γενομένης από τον ίδιο που είχε υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τη φρουρά του…

Αξιοπρόσεκτη ήταν επίσης η αναφορά του στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Είναι υπουργός, ο οποίος πραγματικά και κατέχει το αντικείμενο – αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται – και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει κακώς κείμενα στην Ελληνική Αστυνομία».

Πριν από δυο χρόνια, που τον απομάκρυνε από το ίδιο υπουργείο, δεν «κατείχε το αντικείμενό του»;

Εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ήταν όταν είπε για τα Τέμπη: «Σας ρωτώ, να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο;» Στη συνέχεια όμως δέχθηκε ότι… μπορεί να μετέφερε. «Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας αυτό», είπε, ο οποίος όμως το έχει ήδη κρίνει.

Για την εμπλοκή του στην υπόθεση της «μονταζιέρας» επανέλαβε τον εαυτό του στις υποκλοπές όταν έλεγε: «Είναι δυνατόν εγώ να παρακολουθούσα του υπουργούς μου;» Έναν τουλάχιστον αποδεδειγμένα τον παρακολουθούσε…

-«Είναι βαριά, ξέρετε, προσβλητικό και δύσκολο για εμένα, τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί εκείνο το βράδυ, ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε…».

Λίγα λεπτά αργότερα, σαν να ξέχασε τι είπε, δέχθηκε ότι η επίμαχη συνομιλία που τον εκθέτει, μπορεί να ήταν πραγματικά μονταρισμένη. Αλλά αυτό θα το βρει η Δικαιοσύνη. Προφανώς κατά τον τρόπο που δυο χρόνια τώρα βρίσκει τι συνέβη με τις υποκλοπές. «Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Όχι και «κανείς». Οι πάντες το αμφισβητούν.

Φυσικά δεν παρέλειψε να επαναλάβει την παράδοξη δικαιολογία του για την τραγωδία: «Ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Κάτι το οποίο δεν το έκρυψα ποτέ». Τι σημαίνει ότι… «δεν έκρυψα»; Το αντίθετο: προσπαθεί να το επιβάλει. Για να κρύψει ότι στα Τέμπη δεν συναντήθηκαν ακριβώς αυτά που ισχυρίζεται. Συναντήθηκε η – σκανδαλώδης – αποτυχία της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει σύστημα τηλεδιοίκησης και η διαρκής φαυλότητα που τη διακρίνει στο διορισμό προσώπων σε θέσεις κλειδιά για την ασφάλεια.

Αποθέωση της υποκρισίας ήταν, αποδίδοντας στην αντιπολίτευση, «εργαλειοποίηση»: «Θα μπορούσαμε και εμείς να το είχαμε κάνει για το Μάτι. Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά». Υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που δεν θυμάται ότι πήγε στις εκλογές του 2019 με θέμα το Μάτι; Άλλωστε το συνεχίζει ακόμη…

Άλλα θέματα ήταν το «μπάζωμα» που «δεν έγινε», αλλά το οποίο εμμέσως παραδέχθηκε: «Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος να πάει ο γερανός να σηκώσει τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας, όχι της εμπορικής, της επιβατικής είναι μπάζωμά; Ήταν μία επιχειρησιακή απόφαση, εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε αυτό».

Καλά το χαλίκι. Η μεταφορά του χώματος από το σημείο της σύγκρουσης σε… τρία διαφορετικά οικόπεδα, με επείγοντα τρόπο, με το υπουργείο Οικονομικών να δαπανά 650.000 ευρώ και αυτό «σταθεροποίηση» ήταν;

Μετά από όλα αυτά, σιγά μην δεν έλεγε ψέματα για την ακρίβεια. « Έχει γίνει πρόοδος σε παρεμβάσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα που πράγματι είχαν πάρει την ανιούσα, με δομικές παρεμβάσεις στην αγορά, έτσι ώστε ήδη πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του βρεφικού γάλακτος, να είναι πιο φθηνά». Αυτό το «βρεφικό γάλα» θα πάθει τίποτε τόσες φορές που το αναφέρει – σαν να τρέφεται ο πληθυσμός με βρεφικό γάλα.

Είναι εντυπωσιακό ότι την ημέρα που δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού, με εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα, ο Πρωθυπουργός έλεγε: «Έχουμε κάποιες πρώτες δειλές ενδείξεις – τονίζω το δειλές – τον Μάρτιο ότι σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων έχουμε μειώσεις τιμών σε σχέση με το Φεβρουάριο». Εντελώς το αντίθετο συνέβη…

Φυσικά επανέλαβε αυτό που λέει από το 2021! «Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας». Καμμιά δεκαριά φορές είμαστε σ’ αυτό το τέλος που τελικά είναι αρχή… Για να κλείσει ως… ειδικός: «Το πρόβλημα για όποιον έχει πάει σούπερ μάρκετ, το ξέρετε πολύ καλά: υπήρχε μια απόλυτη σύγχυση στις τιμές. Δεν καταλάβαινες ποια είναι η πραγματική τιμή».

Έκανε μπαμ ότι υπονοούσε τον εαυτό του, που πήγε δυο φορές όλες κι όλες και ομολογεί ότι δεν καταλαβαίνει ποιες είναι οι τιμές. Γιατί να το καταλάβει; Μήπως πήγε ποτέ για να ψωνίσει;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR