Το έγκλημα, το διπλό φιάσκο και τα μαύρα στίγματα της κυβερνητικής θητείας

Του Γιάννη Τριάντη

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, όπως μαρτυρούν ουκ ολίγα-απολύτως επιβαρυντικά για την εικόνα της-κρούσματα νοσούσης, καθεστωτικής λογικής.

Δεν στερείται βάσεως το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αντιμετώπισε δύο επείσακτες κρίσεις τεραστίων διαστάσεων, οι οποίες δεν της επέτρεψαν να πραγματώσει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμά της.

Εξίσου βάσιμη, όμως, τυγχάνει και η κριτική της αντιπολίτευσης ότι τόσο για την πανδημία όσο και για το ενεργειακό-τομέας με οδυνηρές επιπτώσεις στην Οικονομία- οι επιλογές της υπήρξαν είτε καθυστερημένες είτε ανεπαρκείς στα σημεία.

Αν στηριχτούμε αποκλειστικά στο κοινότοπο ότι οι εκλογές θα κριθούν κυρίως στο οικονομικό, υπάρχει κίνδυνος-και ισχυρή πιθανότης-να αστοχήσουμε. Διότι μιά κυβέρνηση κρίνεται επι τω συνόλω των πεπραγμένων της.

Δηλαδή απο την εικόνα που δημιουργούν η συμπεριφορά, το ήθος, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας, και γενικά το άρωμα διακυβέρνησης που αφήνει πίσω της.

Τι μπορεί να ισχυριστεί επ’ αυτών η κυβέρνηση, όταν η θητεία της σημαίνεται από το έγκλημα των παρακολουθήσεων, το διπλό εκκωφαντικό φιάσκο (πανεπιστημιακή αστυνομία και Γλυπτά του Παρθενώνα), καθώς και από αναρίθμητα μαύρα στίγματα;

Τι να πει; Ότι γι’ αυτές τις ανεξίτηλες μουτζούρες ευθύνονται οι έξωθεν κρίσεις και οι έκτακτες περιστάσεις; Η μήπως συνιστούν ασφαλή καλύπτρα οι αντιπερισπασμοί που επιχειρεί και η υπόμνηση παρομοίων κρουσμάτων κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα δυσκολευτεί η κυβερνώσα παράταξη να πείσει ότι υπήρξε άμωμη, όσο κι αν επενδύσει στην μιντιακή δύναμη πυρός που διαθέτει. Ενίοτε η πραγματικότητα κονιορτοποιεί τις μεραρχίες των ΜΜΕ. Εχει αποδειχθεί ιστορικά.

Ας δούμε όμως εν είδει βασικών υπομνήσεων το έγκλημα των υποκλοπών, το διπλό φιάσκο και τα μαύρα στίγματα της κυβερνητικής εικόνας. Γεγονότα που θα λειτουργήσουν άκρως επιβαρυντικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες.

Παρακολουθήσεις: Εφιαλτικός ιστός

Βοούν οι αποδείξεις ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν ήταν μια ατυχής εξαίρεση. Ονόματα, κωδικοί, συνομιλίες, με την υπογραφή της ΕΥΠ κι όχι κάποιου αυτονομημένου τμήματος ή ενίων ιδιωτών. Ολα στη φόρα χωρίς καμμία διάψευση.

Όλα! Με κορυφαίο ανατριχιαστικό στοιχείο την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για έναν εφιαλτικό ιστό, τον οποίο φαίνεται να έχει υφάνει η αλαζονική αίσθηση παντοδυναμίας και προπάντων μια νοσούσα αντίληψη για το κυβερνάν: Να τους έχεις όλους στο χέρι, να εκβιάζεις και να απειλείς με εκμηδενισμό τους ευάλωτους ή τους εκτεθειμένους.

Οσα μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί(κυρίως από το Documento) είναι αρκούντως απωθητικά. Προς τούτοις, εξίσου επιβαρυντικά για την κυβέρνηση αποδεικνύονται τόσο οι αμήχανες μη απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και η εξόχως αντιθεσμική γνωμοδότηση του κ.Ντογιάκου.

Θυμίζουν απελπισμένη άμυνα πολιορκημένων όλα αυτά. Κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στον δημοσιογραφικό και πολιτικό μικρόκοσμο ότι έρχεται μπόρα νέων αποκαλύψεων, το εγγύς μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για την κυβερνώσα παράταξη και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Το διπλό φιάσκο

Εν αρχή, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Φιάσκο ολκής! Προϊόν εμμονικής ιδέας για την καταστολή και ανάπτυγμα αλαλαγμών για την όντως δυσάρεστη εικόνα στα Πανεπιστήμια.

Ο τρόπος που συγκροτήθηκε και η άρνηση των ιθυνόντων να λάβουν στοιχειωδώς υπόψιν συγκεκριμένες προτάσεις πανεπιστημιακών που συνομολογούν ότι απαιτείται στιβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση, προδιέγραψαν εξ αρχής την τύχη του εγχειρήματος.

Το άλλο φιάσκο αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην μυστικότητα των επαφών, αλλά στο ότι η κυβέρνηση επένδυσε στην πρόσκαιρη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ ήξερε ή όφειλε να γνωρίζει την πάγια αρνητική θέση της Βρετανίας για τα Μάρμαρα.

Δυστυχώς για τη χώρα, πρόκειται για μικροπολιτικά τεχνάσματα προεκλογικού χαρακτήρα, τα οποία θυμίζουν ένα όμορο πεδίο της προπαγάνδας-όχι ίδιο- σύμφωνα με το οποίο, «πές πές» όλο και κάτι θα μείνει από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Παρεμπίπτον: ορισμένες βλογιοκομμένες απόψεις, δήθεν προοδευτικές, που λένε ότι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς, είναι ανάξιες σχολιασμού. Αρκεί η λέξη ανοησίες ως χαρακτηρισμός.

Κάτι τελευταίο, μιας και βρισκόμαστε στην περιοχή των ναυαγίων. Θα το ΄λεγες κι αυτό φιάσκο: οι εξελίξεις στην Βενεζουέλα, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Ο εκλεκτός της, εκείνος ο απίθανος Γουαϊδό, βρίσκεται ήδη στα αζήτητα, ενώ ο αφορεσμένος Μαδούρο σταθεροποιήθηκε στο γκουβέρνο.

Ταυτόχρονα, λόγω του Ουκρανικού, οι Αμερικανοί καλοβλέπουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και έχουν αρχίσει «ευρύτερη συζήτηση» μαζί της, όπως δήλωσε η Τζέν Ψάκι, εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Προεδρίας…

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αναθέσει το θέμα αυτό σε κάτι ψιλούς, με μοναδικό «προσόν» την ιδεοληψία που οδηγεί στην τύφλωση…

Μαύρα στίγματα

Κι από πού ν΄αρχίσεις… Ενδεικτική η καταγραφή, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, μιάς και τα περισσότερα είναι γνωστά τους πάσι, καταδικασμένα ορισμένα εξ αυτών ακόμη και από φιλοκυβερνητικά μίντια:

*Πάτσης, Χειμάρας και σία. Και μόνα τα ονόματά τους παραπέμπουν σε αποδεδειγμένα δυσώνυμες υποθέσεις, εγγεγραμμένες στον σκληρό δίσκο της κοινωνίας.

*Ημέτεροι(1): Αρκεί η φράση γιατρών σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας: «Ούτε καθαρίστρια δεν προσλαμβάνεται αν δεν είναι του κόμματος. Γινόταν ως ένα βαθμό και κατά το παρελθόν, αλλά τέτοια καταιγίδα είναι πρωτοφανής»(Η στήλη μιλά μετά λόγου γνώσεως. Δεν μεταφέρει φήμες και σπερμολογίες).

*Ημέτεροι(2): Πλήθος μετακλητών υπαλλήλων παντού και λεωφορεία συμβασιούχων σε δημόσιους οργανισμούς(π.χ. ΕΡΤ). Ναι, από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση στηλίτευε αυτού του είδους την πολιτική.

*Ενδοκυβερνητικά: Αλήθεια, πόσες φορές έχουν εμφανιστεί μαζί δημοσίως ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, κατά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης; Ε-λά-χι-στες!

Πρόκειται για φαινόμενο πρωτοφανές. Αρκούντως χαρακτηριστικό για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, που προϊδεάζει για εξελίξεις σε περίπτωση απώλειας της εξουσίας.

Πάντως δεν λείπουν οι τριβές σε διάφορα υπουργεία, με κυριότερες τις περιπτώσεις του Υπουργείου Αμυνας(Παναγιωτόπουλος/Φλώρος) ,του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ της πληθωρικής Κεραμέως και του παραγκωνισμένου Συρίγου, του Υπουργείου Τουρισμού με τον Κικίλια πανταχού παρόντα και την Ζαχαράκη υποφωτισμένη κ.α.

*Προεκλογικό όργιο: Επιδόματα, προσλήψεις, αυξήσεις κι άγιος ο θεός! Τουτέστιν, κατά τα ειωθότα. Από μιά κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί ότι θα παραμερίσει το σκονισμένο παρελθόν δεκαετιών και θα εισκομίσει κάτι φρέσκο στην πολιτική ζωή. Αντ΄αυτού, νυχτερίδες κι αράχνες…

*Προπαγάνδα: Η αρχή έγινε με την ανεκδιήγητη λίστα Πέτσα. Μετά, άρχισαν οι λυσσώδεις επιθέσεις εναντίον μη αρεστών δημοσιογράφων και μίντια, ξένων και ημετέρων, πάντοτε υπο την προστατευτική ομπρέλα του φίλα προσκείμενου μιντιακού στρατού.

…Απειλητικό το φάσμα της ήττας για τη ΝΔ, δηλαδή η απώλεια της εξουσίας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει κάποια δυνατά χαρτιά (Αμυντική θωράκιση, Μεταναστευτικό, Ψηφιοποίηση). Πρόκειται για προνομιακά πεδία, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με φάλτσα και αμήχανες προσεγγίσεις.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατορθώσει να πείσει ότι αποτελεί σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη ανατροπής, θα είναι άξια της τύχης της. Θα χάσει το παιχνίδι από μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7