Το βιβλίο του Γιώργου Μαστροδήμου “Φύγετε γιατί έρχονται…” – Παρουσίαση

Το βιβλίο του Γιώργου Μαστροδήμου “Φύγετε γιατί έρχονται…” (εκδ. Βιβλιόραμα) παρουσιάζεται την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Ζωγράφος, Γιώργος Σιακαντάρης, Γιώργος Λακόπουλος, Χριστίνα Σταμούλη και Θανάσης Χρήστου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφηγηματικής εξιστόρησης και συνεκτικής τεκμηρίωσης, έναν συλλογικό τόμο 300 σελίδων για την πυρπόληση και καταστροφή της Δομβραίνας, της Θίσβης και των Χωστίων από τους Γερμανούς.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, που μετέχει στον τόμο, είναι «μια σελίδα γεμάτη δάκρυα, πόνο, αίμα και ξεριζωμό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στη συνείδηση των ανθρώπων που τη βίωσαν».

«Ίσως η πάροδος των δεκαετιών καθιστά την έρευνα των γεγονότων της Κατοχής περισσότερο ψύχραιμη, τη ματιά μας περισσότερο καθαρή. Το στοιχείο αυτό μαζί με το αδιαπραγμάτευτο χρέος μνήμης και τιμής προς όσους υπέφεραν, μας επιφορτίζει με το καθήκον περαιτέρω έρευνας», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κατάγεται από την Βοιωτία.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα, μαρτυρίες και τεκμήρια για τα δραματικά γεγονότα φωτίζοντας όλες τις πλευρές της ναζιστικής θηριωδίας. Ξεχωριστή συμβολή αποτελεί το πολυσέλιδο κείμενο-πραγματεία του Βοιωτού Γιώργου Σιακαντάρη, ο οποίος υπήρξε μαθητής του πατέρα του συγγραφέα, διακεκριμένου δασκάλου και πνευματικού ανθρώπου του τόπου του, Λουκά Μαστροδήμου, για την γέννηση και εξέλιξη του ναζισμού, όπως και τα κείμενα του διακεκριμένου λογοτέχνη Γιώργου Μανιώτη κ.ά.

Ο Γιώργος Μαστροδήμος συνθέτει ένα συλλογικό υλικό μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων και μαρτυριών όχι μόνο για τα γεγονότα αλλά και για την εικόνα του τόπου και των ανθρώπων του τότε αλλά και μετά την ανείπωτη καταστροφή του βιού τους, όταν οικοδόμησαν εκ νέου την ζωή τους και ξαναστάθηκαν στα πόδια τους χωρίς ποτέ να ξεχνούν την ναζιστική κτηνωδία.

Ξεχωριστή θέση στο υλικό του βιβλίου του κ. Μαστροδήμου, στελέχους μέχρι πρότινος του υπουργείου Οικονομικών, έχουν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη που κατόρθωσε μέσω της κόρης του Μαργαρίτας να μεταφέρει για την σημασία της προσπάθειας του συγγραφέα, που όπως επισήμαινε, «τονώνουν την εθνική μνήμη και πρέπει όλες οι περιοχές που έζησαν την φρίκη του πολέμου να χαρακτηρισθούν μαρτυρικές», με την ευχή το παρόν βιβλίο να είναι «μια παρακαταθήκη για τις νέες γενιές των Ελλήνων, αφιερωμένο σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας!».

«Για έναν Γερμανό υπαξιωματικό που πυροβόλησαν οι αντάρτες έξω από την Δομβραίνα, κάτι που δεν απεδείχθη ότι σκοτώθηκε, τα τρία όμορφα χωριά και τα δυο ιστορικά μοναστήρια της Μακαριώτισσας και του Οσίου Σεραφείμ, έγιναν παρανάλωμα, και έντεκα πατριώτες εκτελέστηκαν, μεταξύ τους και ο Ιερομόναχος Αγαθάγγελος Αγγέλου, ένας ταπεινός λευίτης…», έχει γράψει ο Λάκης Σάντας.