Το βρώμικο΄89, τα «λάθη» της Αριστεράς και ο Τσίπρας!

Tου Γιάννη Παπαγρηγορίου*

Ο Νανάς Τσαλδάρης μου ήταν ο πλέον συμπαθής από τους συντηρητικούς πολιτικούς, κυρίως γιατί απάλλαξε τη χώρα από την δυναστεία των Τσαλδάρηδων. «Νανά, είσαι βλαξ», του είπε  ο Μάνος Χατζηδάκης, όταν ο Τσαλδάρης με την πολιτική του αφέλεια απευθύνθηκε,  στον τότε διευθυντή του 3ου  ραδιοφωνικού προγράμματος για να του πει να μην «παίζει»  Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Ο Νανάς, χαϊδευτικό του  Θανάση Τσαλδάρη,  γνωστός μπον βιβέρ, ήταν ευτυχώς, ο τελευταίος απόγονος της  πολιτικής οικογένειας Τσαλδάρη, που ταλαιπώρησε τη χώρα για πάνω από έναν αιώνα.  Ο Αθανάσιος (Νανάς) Τσαλδάρης ήταν  μόνιμος μεν, αλλά πάντα υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, μέχρι να αναδειχθεί  στο τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως  πρόεδρος της βουλής,   το βρώμικο ΄89!  Είναι αυτός που είπε επίσης για τον Αντώνη Σαμαρά,  

«Ναι, αλλά η γιαγιά του έγραψε και τον “Τρελλαντώνη”»!  Άλλο απόφθεγμα που του αποδίδεται επίσης είναι και το  «η ζωή είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο»!

Το βρώμικο ΄89 ήταν λοιπόν ένα πολιτικό έγκλημα κι αποτέλεσε  τον πολιτικό θάνατο του  ΣΥΝ, που  έμεινε εκτός βουλής και σχεδόν διαλύθηκε.  Για τις ηγεσίες της Αριστεράς,  δογματικής και ανανεωτικής,  αποδείχθηκε ότι ήταν  άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των «λαθών» της.   Είναι το βέρτιγκο, είναι η κατάρα αυτών που βρίσκονται στο πιλοτήριο της Αριστεράς,  λόγω  πολιτικών παραισθήσεων να την γκρεμοτσακίζουν.  

Μαζί με τον Νανά στην παραπάνω ιστορική φωτογραφία , Μητσοτάκης, Κύρκος και δυο νεαρά τότε στελέχη της Αριστεράς, που αξίζει να σταθούμε. Ο μυστακοφόρος είναι ο Σ. Πιτσιόρλας,  πουλέν του Κύρκου, μέλος του Εκτελεστικού γραφείου  του ΚΚΕσωτερικού, του Εκτελεστικού της ΕΑΡ και  της Εκτελεστικής Γραμματείας του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.  Στο διάστημα της Μητσοτακικής τριετίας 1991-1993 αξιολογητής  Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ)  και από  το 2004  Συντονιστής  του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ . Από το 2010 ασχολήθηκε με τις ανεμογεννήτριες,  ως πρόεδρος  εταιρειών. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-19  διετέλεσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης!!! Τώρα είναι πρόεδρος ενός οικονομικού ομίλου.

Δίπλα του η πολύ γνωστή Μαρία Δαμανάκη με μια αντίστοιχη κομματική πορεία στο ΚΚΕ. Το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ, πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα και ο ΣΥΝ το 1993 έμεινε εκτός βουλής. Απηύδησε και το 2004 έγινε βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Το 2010-14  Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού The Nature Conservancy, αρμόδια για τους Ωκεανούς,  μέλος της Επιτροπής Φίλων του Ωκεανού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και στο συμβούλιο του Ιδρύματος του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. 

Ξεκίνησαν λοιπόν με σχέδιο να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και διέλυσαν τα κόμματά τους. Ο  ΣΥΝ έμεινε εκτός βουλής, το ΚΚΕ γύρισε στα προπολεμικά του ποσοστά και οι διάφορες ομάδες του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσ. στον μικρόκοσμό τους, αφού στερούνταν  οποιασδήποτε κοινωνικής αναφοράς.   Ξεκίνησαν να φέρουν την κάθαρση και συνέβαλαν στην πρωθυπουργοποίηση του κατεξοχήν εκπροσώπου της διαφθοράς, του πελατειακού συστήματος και  της  οικογενειοκρατίας, τον Μητσοτάκη. Που  παρέλαβε το Δημόσιο Χρέος 75,9 δισ. ευρώ και το πήγε σε τρία χρόνια με το πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία στα 139,1 δισ. ευρώ!

Έφτασαν τις σχέσεις τους με την δημοκρατική παράταξη στο  λεγόμενο “σημείο χωρίς επιστροφή”.  Όχι μόνο γιατί αβαντάριζαν τις σάχλες  του  Μητσοτάκη για τα πάμπερς του  Ανδρέα, αλλά κυρίως γιατί «αβαντάρισαν»  την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, την κατάργηση της ΑΤΑ, την αύξηση  των εισφορών και  των ορίων ηλικίας και  άλλα νεοφιλελεύθερα όργια του Μητσοτάκη κατά την περίφημη τριετία του.

Εκτός από το χάσιμο του  ηθικού  πλεονεκτήματος  και την πολιτική της ανυποληψία, το μόνο που αποκόμισε η Αριστερά από αυτήν την βλακώδη περιπέτεια ήταν και μια τηλεοπτική συχνότητα που το ΚΚΕ πούλησε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων και γιατί δεν ήξερε τι να την κάνει!  Εκτός κι αν αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός.

Εγκλωβισμένη η ηγεσία της Αριστεράς στην γραμμή αντιπαράθεσης και της μετωπικής ρήξης με την σοσιαλδημοκρατία, χωρίς να παραδειγματισθεί από το παρελθόν και ανίκανη να παράγει πολιτική για το παρόν και μέλλον, έκανε χρήση του δικαιώματος στην  αυτογελοιοποίηση.  Λέγονταν ότι ήθελαν να τιμωρήσουν τον Ανδρέα μεταξύ άλλων γιατί «έκλεβε τα συνθήματα της Αριστεράς» και τους ψήφους της. Κι αντί να τα κρύψουν καλύτερα αυτά τα περιβόητα συνθήματα ή έστω να βάλουν αντικλεπτικό συναγερμό, για να μην τους τα κλέβει ο Ανδρέας, προτίμησαν να τον βάλουν φυλακή και να συνεργαστούν με το υπόδειγμα πολιτικής ανιδιοτέλειας, τον Μητσοτάκη για να βρεθούν έτσι μια και καλά στο περιθώριο της Ιστορίας!    

                   Το επίτευγμα και οι ευθύνες του Τσίπρα!

Εκεί θα βρίσκονταν ακόμη, ένα κουβάρι με τάσεις και κομματικούς βαρόνους, ηγετίσκους, σε ένα συνεχές μαλλιοτράβηγμα, εάν δεν εμφανίζονταν ο Τσίπρας.  Ο Τσίπρας κατάφερε κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Σχεδόν μοναδικό. Να σπάσει την περιχαράκωση και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Αριστεράς με τον  ευρύτερο δημοκρατικό  χώρο. Επέτρεψε την Αριστερά να εμπνεύσει  τον κόσμο της και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις! Με τα όποια του λάθη και κυρίως με τις λάθος επιλογές προσώπων και δη υπουργών.

Το μόνο που του μένει τώρα είναι να ολοκληρώσει το βήμα. Να πρωτοστατήσει  στην σύγκλιση των δύο μεγάλων ιστορικών ρευμάτων της Αριστεράς, που απαιτεί ο 21ος αιώνας, ταυτόχρονα με  την ανασύνθεση  του ευρύτερου ιστορικού δημοκρατικού χώρου. Να αντιμετωπίσει το τείχος σιωπής των εξαγορασμένων μέσων,  με διαδικασίες ανοιχτές, δημοκρατικές και πολιτικές, αντί του αποκρουστικού και  ξεχασμένου απόκοσμου της  κομματικής γραφειοκρατίας. Να σπάσει την ομερτά των διαπλεκόμενων με  διαδικασίες βάσης για  ένα ολοκληρωμένο πολιτικό συλλογικό πρόταγμα. Με ανοιχτές τις διαδικασίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την  ανάδειξη  του προέδρου,  με την καθολική ανοιχτή ψηφοφορία μελών και δημοκρατικών πολιτών, ώστε να γίνει υπόθεση της κοινωνίας.  Εάν δεν θέλει να έχει την εξέλιξη των βιογραφικών των δύο προαναφερόμενων, μόνο μια επιλογή έχει, να το τολμήσει, γιατί πάνω από όλα το χρειάζεται η χώρα!   

*Συντονιστικό ΟΜ Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης