Το «δίλημμα» Κυριάκου στις εκλογές: «Ή εγώ αυτοδύναμος ή το… χάος»!

Του Βασίλη Σκουρή

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ταυτιστεί με τη σταθερότητα και να ταυτίσει τους αντιπάλους του με την… περιπέτεια! Επιχειρεί να ταυτίσει τον Τσίπρα με τον Βαρουφάκη, βγάζοντας εκτός κάδρου το ΚΙΝΑΛ, το οποίο απειλεί με την ίδια ύπαρξή του!

Το δίλημμα «εγώ ή το… χάος» έθεσε από τη ΔΕΘ, ενόψει των προσεχών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το στόχο αυτοδύναμης κυβέρνησης ακόμα και από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, γνωρίζοντας άριστα πως για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ποσοστό ακόμα και άνω του 45%, ποσοστό που δεν μπορεί να υπάρχει βεβαίως ούτε στα καλά… όνειρά του!

Ταυτόχρονα επιχειρεί να εμφανίσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική κυβερνητική λύση ως μια μεγάλη περιπέτεια για τη χώρα, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ακόμα και για την ίδια την… ομαλότητα. Έτσι, εμφανίζει την κυβέρνηση των «προοδευτικών δυνάμεων» που προτείνει η Κουμουνδούρου ως… συνονθύλευμα, «αγνοώντας» πως αντίστοιχες κυβερνήσεις όχι απλώς έβγαλαν από την κρίση την Ισπανία και την Πορτογαλία, όχι απλώς κέρδισαν εκ νέου τις εκλογές, αλλά και το ότι οι δυο χώρες είναι πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη χώρα μας, σε πολλούς τομείς, όπως πχ προκύπτει από την πορεία των εμβολιασμών!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, επιχείρησε να ταυτίσει την κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων ως κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη, αφήνοντας εκτός κάδρου το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό στόχο του Μαξίμου και το οποίο απειλεί τη Χαριλάου Τρικούπη με πλήρη εμβολισμό εάν δεν συμπαραταχθεί προοπτικά μαζί του.

Πίσω από το δίλημμα της διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι σημαντικό όπλο για τον ίδιο εάν η αντιπολίτευση – και δη η αξιωματική- δεν προτείνει μια ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση, κρύβεται η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χαλαρή ψήφο των ψηφοφόρων της παράταξής του, ένα σημαντικό μέρος της οποίας επιλέγει ήδη την αποχή!

Το 45% για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική ξέρει ότι είναι κάτι παραπάνω από όνειρο θερινής νυκτός. Εκείνο που επιδιώκει με τα διλήμματα, την πόλωση και την παροχολογία, όπως ανέδειξαν από το πρωί του Σαββάτου τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι το ποσοστό που θα λάβει στην πρώτη κάλπη να μην τον καθιστά «αουτσάιντερ» για τη δεύτερη κάλπη. Και στη δεύτερη κάλπη, επικαλούμενος το «ή εγώ ή το… χάος», να λάβει – εφόσον είναι πρώτο κόμμα – ένα 38%, το οποίο υπό προϋποθέσεις του δίνει οριακή αυτοδυναμία. Αλλά επί αυτού θα επανέλθουμε…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR