Το… Επινέ, το Big Bang και ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Θέμα που ίσως πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Είναι σαφές πως στη σκληρή μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην αριστερά που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει ακόμα ουσιαστικό αφήγημα. Κομβική, άλλωστε, θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη το απόγευμα, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Σίγουρα, όμως, μια καλή σκέψη για την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι να εξαγγείλει την «επανίδρυση» (για να θυμηθούμε και τον Κώστα Λαλιώτη) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας θυμηθούμε το Big Bang ή έστω το Επινέ. Το εργατικό προάστιο στα βόρεια του Παρισιού. Εκεί που το 1971 έγινε ουσιαστικά η επανίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από συνεχείς ήττες, και όπου αναδείχθηκε η ηγετική φυσιογνωμία του Φρανσουά Μιτεράν, που διέλυσε το Συνέδριο των Δημοκρατικών Θεσμών (CIR).

Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αποτέλεσε σοβαρή τροχοπέδη στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μεταμορφώσει το χώρο και κυρίως να αντιστοιχίσει την Κουμουνδούρου με τη δική του υψηλή κοινωνικά αποδοχή. Τις βασικές ευθύνες για αυτό τις έχει ο ίδιος, αλλά τώρα δεν έχει άλλη επιλογή. Τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ένα νέο κόμμα, μέσα στο οποίο θα έχουν θέση όλοι όσοι ασπάζονται τη βασική του φιλοσοφία και τις κύριες προγραμματικές του θέσεις, με το θέμα της ηγεσίας να μένει ανοιχτό. Και αν το κρίνει ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίως να είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR