Το Κίνημα Αλλαγής οραματίζεται ένα καλύτερο …παρελθόν!

Του Νίκ.- Αλέξανδρου Λάκκα

 

«Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα”.

Ο πρώτος ενικός της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο του Κινήματος της Αλλαγής είναι αρχηγικός όσο χρειάζεται για να δείξει πως είναι “ηγέτης”. “ Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή”. Προφανώς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση …μόνο του και γι΄αυτό η πρόεδρος αφού άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις απευθύνει πρόταση για κοινό μέτωπο- και συγκυβέρνηση- στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ- ταυτόχρονα: “ Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».

Κήρυξε όπως είπε «Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή”  και όπως πρέπει να κάνει κάθε ηγέτης που -αισθάνεται ότι γράφει Ιστορία- έκλεισε πάλι σε πρώτο ενικό: «Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα.Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον. Οραματίζομαι, ένα Λαό, που θα εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν. Οραματίζομαι μία προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής. Ενωμένοι- Δυνατοί – Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να Νικήσουμε. Να νικήσουμε για την Ελλάδα. Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος”.

 Αγωνίστηκα, οραματίζομαι, δέχτηκα, δεν είμαι ικανοποιημένη. Πίσω από τις αόριστες λέξεις- πρόοδος, δημοκρατία, δικαιοσύνη, πίσω από τον “Ανένδοτο” και την Αλλαγή θυμάται κανείς τον Γεώργιο ή τον Ανδρέα Παπανδρέου- αλλά η πρόεδρος στην ομιλία της απέφυγε κάθε αναφορά σ΄αυτούς ή το …ΠΑΣΟΚ. Ίσως γιατί το “κίνημά” της είναι το πρώτο της …νέας εποχής. “Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής. Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος”.

“Φώφη μου, κάθε τοποθέτησή σου μου προκαλεί στεναχώρια γιατί στο γραφείο μου έχω ένα μικρό αντικείμενο που χρησιμοποιείται για να τοποθετείται ανάμεσα σε ποτήρια ή φλυτζάνια και ένα έπιπλο, ώστε να μη λερωθεί ή αλλοιωθεί η επιφάνεια του επίπλου (με μια ξενική λέξη ”σουβέρ”) που γράφει ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κίνημα Αλλαγής με φωτογραφία του Προέδρου.  Αν θέλεις να επιστρέψουμε στο πάλαι ποτέ Κίνημα στήριξε αυτόν τον φορέα που υλοποιεί σήμερα την 3η Σεπτέμβρη. Δεν το βλέπεις; Με στενοχώρια. Τάσος” θα γράψει στην Εφημερίδα των Συντακτών κάποιος- κάτω από το ρεπορτάζ με την ομιλία της.

Τα “ας ξεκινήσουμε” θυμίζουν λίγο τον …Ιούλιο Καίσαρα και οι επικλήσεις στη “νέα εποχή” ή το κάλεσμα στη νεολαία οδηγούν τον θεατή να ρίξει μια ματιά στην αίθουσα με τους διορισμένους συνέδρους. Δεν θα βρει πολλούς νεολαίους. Μάλλον πρόκειται για κίνημα των …ΚΑΠΗ. Μπροστά μπροστά ο Κώστας Σημίτης με τον Γεώργιο Παπανδρέου να μας βεβαιώνουν ότι πρόκειται για …ρεύμα ανανέωσης που επαγγέλλεται την …Αλλαγή.

Στο μεταξύ οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν 3-4 εμβλήματα για το νέο κόμμα,  αν και κανένα δεν δείχνει να ενθουσιάζει τα κομματικά στελέχη. Ένα με  τριαντάφυλλα, ενώ με πολλούς επάλληλους κύκλους, ένα που «θυμίζει» το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο. “Υπάρχει πάντως και η πιθανότητα της έκπληξης της τελευταίας στιγμής” λένε οι εφημερίδες.

Το νέο κόμμα δηλώνει σοσιαλδημοκρατικό αποφεύγοντας την λέξη σοσιαλιστικό, όσο μπορεί. Το πράσινο χρώμα απωθεί, το κόκκινο- με το οποίο φλερτάρει- ενοχλεί, θα βρεθεί με λύση …εμπριμέ -να ταιριάζει με το πάνθεον των “ηγετών” του που φαίνεται πως αφού σκότωσαν το ήδη πεθαμένο  ΠΑΣΟΚ, μοιράζουν τα ιμάτιά του.

Οι δημοσκοπήσεις λένε πως το Κίνημα όχι μόνο δεν πιάνει το στόχο του 15%, αλλά δεν συγκεντρώνει το άθροισμα ΔΗΣΥ, Ποταμιού ή ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ. Πολλοί παρατηρούν μάλιστα μια άνοδο της Χρυσής Αυγής που μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα, αντί του Κινήματος της Αλλαγής. Προφανώς όσοι πήγαν να ψηφίσουν πριν λίγο καιρό δεν περίμεναν να βρεθούν μπροστά στους Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου -όταν η Φώφη άνοιξε την ντουλάπα.

Αυτοί θα φέρουν την νέα εποχή; Ή ο Σταύρος Θεοδωράκης που υποσχέθηκε να συγκρουστεί με το “παλιό”, αλλά μάλλον θα το χτυπήσει από …μέσα; Φυσικά υπάρχει και ο …νέος πολιτικός Γιώργος Καμίνης, αλλά το ερώτημα είναι πόσα κόμματα ιδρύθηκαν στο συνέδριο του Κινήματος της Αλλαγής που δεν ξέρει που ανήκει, αλλά περιμένει να πάρει εντολή για να σχηματίσει …κυβέρνηση.

Η ασάφεια θα συνθλίψει το “κίνημα” μπροστά σε ένα διπολισμό όταν πρέπει να αποφασίσει με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει. Ο “διμέτωπος” θα είναι τελικά μονομέτωπος με ένα και μόνο στόχο: το ΠΑΣΟΚ που άντεξε σε τόσες κακουχίες κι έπεσε νεκρό μέσα στο ίδιο το συνέδριό του. Το Κίνημα ονειρεύεται ένα άλλο παρελθόν, θέλει να διορθώσει την Ιστορία, αλλά θα μείνει η Φώφη με τα τριαντάφυλλα του νέου σήματος στα χέρια.