Το κράτος-στάβλος που έγινε κανονικό κράτος

 

Του Γ. Τεκίδη

Τώρα που ο μετεκλογικός κουρνιαχτός σιγά-σιγά κατακάθεται, μπορούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προπάντων με καθαρό μυαλό και αυτοκριτική διάθεση να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα νέα πολιτικά δεδομένα, τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το δυσμενές μεν, αλλά όχι καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η γκρίνια, η εσωστρέφεια, η εύκολη αναζήτηση ευθυνών, παραλείψεων και λαθών των διπλανών μας, των παραπάνω από εμάς η των πιο κάτω, δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα διαιωνίζουν μια μίζερη, άνευρη και χωρίς καμιά προοπτική κατάσταση. Μια κατάσταση που η τυχόν χρονική της αδικαιολόγητη παράταση θα αδικήσει κατάφωρα τον πολιτικό μας χώρο, οδηγώντας τον σε περιπέτειες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Ο πολιτικός πολιτισμός, η στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία, η ψύχραιμη προσέγγιση και ανάλυση της τρέχουσας πραγματικότητας, η κατανόηση και ανοχή στην άλλη άποψη είναι τα άκρως απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται τώρα ο Σύριζα- προοδευτική συμμαχία, προκειμένου μαζί με την οργανωτική ανασυγκρότηση, να καταλήξει σε ένα προωθημένο για τα λαϊκά συμφέροντα πρόγραμμα και ένα σχέδιο πολιτικής δράσης που θα σταθεί φραγμός στην νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά λαίλαπα του Κ.Μητσοτάκη.

Ο προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς έδωσε ένα δύσκολο και με αξιοσημείωτες αντοχές αγώνα δίπλα στην κυβέρνηση Τσίπρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Απέναντι σε ένα λυσσαλέα αποφασισμένο αντίπαλο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.  Απέναντι σε ένα πρωτοφανές καταιγισμό παραπληροφόρησης και σάπιας δημοσιογραφίας, απέναντι σε μια αντιπολίτευση που μετήλθε τα πιο ανέντιμα και ποταπά μέσα μη υπολογίζοντας ούτε το εθνικό συμφέρον της χώρας, αρκεί να ευοδώνονταν οι επιδιώξεις και επιθυμίες της για παλινόρθωση στην εξουσία.

Στη λεγόμενη τελετή παραλαβής και παράδοσης προχθές στο υπουργείο οικονομικών ο κ. Σταικούρας της ΝΔ  σε μια από ότι φαίνεται στιγμιαία κρίση ειλικρίνειας αναγνώρισε ότι δεν παραλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση καμένη γη. Μακάρι, υπουργέ, να μπορούσε αρχές του 2015 και ο Τσίπρας  να πει κάτι ανάλογο, όταν παραλάμβανε από την παράταξη σας, μια διαλυμένη χώρα, μια ανύπαρκτη οικονομία και γενικά ένα κράτος-στάβλο, ένα στάβλο γεμάτο κοπριά, ανάλογο εκείνου του βασιλιά Αυγεία του αρχαίου μύθου. Μια χώρα με ισοπεδωμένο κοινωνικό κράτος και πρόνοια, με ένα λαό βυθισμένο στην ανέχεια, την απόγνωση, μια χώρα απαξιωμένη, παρία και περίγελο της Ευρώπης.

Ήταν τότε, κ. Σταικούρα, που πηδούσαν συμπολίτες μας από τις ταράτσες, μη αντέχοντας το ζοφερό αύριο που τους ετοίμαζαν οι Σαμαροβενιζελικές ανθρωποκτόνες πολιτικές σας, τότε που τουλάχιστον ένας στους τρεις συμπολίτες μας έψαχναν στους κάδους των σκουπιδιών λίγη τροφή. Αυτή τη χώρα, αυτό το κράτος-στάβλο παραδώσατε στην νεόκοπη και εν μέρει με αυταπάτες δικαιολογημένες από την άγνοια και απειρία κυβέρνηση του Σύριζα.

Ποιος έντιμος και στοιχειωδώς αντικειμενικός πολίτης αυτής της χώρας δεν παραδέχεται ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνη της περιόδου 2010-2014; Της περιόδου του απόλυτου αδιέξοδου, της περιόδου που μόνο με εκείνη της πικρής και κατάμαυρης κατοχής μπορεί να συγκριθεί.

Η χώρα που με θυσίες, πολιτικό πείσμα, επιμονή και τεράστιες προσπάθειες κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της, να βγει από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος της, να πετύχει τα τελευταία τρία χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης ξεπερνώντας τις όποιες προσδοκίες, να δανείζεται με χαμηλό και ανάλογο των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ επιτόκιο, να βάλει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 37 δις ευρώ ως αποθεματικό για τυχόν μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες, να ανασυγκροτήσει το καθημαγμένο κοινωνικό κράτος, να βρούνε δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μειώσει την ανεργία στο 18 από το 28 % της Σαμαροβενιζέλειας εποχής, να, να….

Ναι κ.κ. της ΝΔ και ακροδεξιοί συνοδοιπόροι της, πριν τέσσερα χρόνια παραδώσατε κράτος ζήτουλα, κράτος αστείας καρικατούρας, κράτος αζήτητο στάβλο και παραλάβατε σήμερα ένα κανονικό κράτος. Ένα κράτος σεβαστό από φίλους και εχθρούς, ένας κράτος με διεθνή αναγνώριση και επιβράβευση για τον σταθεροποιητικό του ρόλο στα Bαλκάνια. Έγιναν και λάθη, κακές εκτιμήσεις, παραλείψεις και πιθανόν συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αρχές και την κουλτούρα της αριστεράς. Αυτά με κανένα τρόπο δεν ακυρώνουν το θετικό ισοζύγιο των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Για αυτά τα πεπραγμένα ο κόσμος της αριστεράς, ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος του μόχθου και της εργασίας, είναι υπερήφανος. Υπερήφανος γιατί αυτή  η δημοκρατική, των καιρών μας ριζοσπαστική αριστερά απέδειξε πόσο τρωτό και έωλο είναι το δήθεν μονοπώλιο της εξουσίας από την δεξιά διαχρονικά. Μονοπώλιο που πρώτος κατέρριψε πανηγυρικά με το σθένος και την αποφασιστικότητα του ο Α. Παπανδρέου το 1981. Σε διαφορετικές συνθήκες και άλλες προτεραιότητες και προτάγματα, το ίδιο σθένος, την ίδια οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα διαθέτει σήμερα και ο Α.Τσίπρας. Η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής, αριστερής παράταξης, είναι το μέγα ζητούμενο των ημερών μας. Το τετράχρονο έργο της κυβέρνησης, το ισχυρό ποσοστό εμπιστοσύνης στον Σύριζα-προοδευτική συμμαχία στις τελευταίες εκλογές, αποτελούν σπουδαίες παρακαταθήκες για την ευόδωση του μεγάλου μας στόχου.

ΥΓ:  Ας γίνεται βαρετό, μπορεί και γραφικό, εμείς θα επιμείνουμε. Γραβατωμένοι και ακριβοκουστουμαρισμένοι κύριοι της…περήφανης ΝΔ και εσείς της ψευδεπίγραφης κεντροαριστερής Φώφης, με εκείνα τα ορφανά 500 εκατομ. Ευρώ που χρωστάτε στον Ελληνικό λαό, τι θα γίνει; Μήπως σκέφτεστε να αλλάξετε ονομασίες και ΑΦΜ όπως οι κοινοί μπαγαπόντηδες; Λέω μήπως….