Το κυνήγι κατά του ανεξάρτητου Τύπου και τα «μαθήματα» του Ερντογάν

Του Μιχάλη Ψύλου

Τι κι αν ελέγχει το 90% των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία! Ούτε αυτό είναι αρκετό για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , που ανακοίνωσε νέα εκστρατεία φίμωσης και των λίγων αντιπολιτευόμενων ιστοσελίδων και των social media. Σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη  περασμένη Παρασκευή ότι θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας των ψεμάτων». Όπως εξήγησε το γραφείο επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου, στόχος αυτή τη φορά είναι να εντοπιστούν ποια «μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτούνται με κεφάλαια από το εξωτερικό». Η τουρκική βουλή αναμένεται μάλιστα  να εξετάσει το ζήτημα τον Οκτώβριο.

Η υστερία ξεκίνησε με την  ανάσυρση της «είδησης» ​​ότι η ιστοσελίδα « MedyaScope», υποστηρίζεται από το Αμερικανικό «Chrest Foundation». Ο ιδρυτής της MedyaScope, δημοσιογράφος Ρουσέν Τσακίρ όχι μόνο δεν το είχε κρύψει , αλλά το είχε ανακοινώσει στον ιστότοπο από την ίδρυσή του ,εδώ και χρόνια. Με απόλυτη διαφάνεια και με βάση το νομικό πλαίσιο της Τουρκίας. Ψιλά γράμματα για το καθεστώς Ερντογάν. Η προπαγανδιστική μηχανή του καθεστώτος, που έχει υποστεί τεράστια ζημιά από τις αποκαλύψεις του εξόριστου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ για τις σχέσεις κυβερνητικών  στελεχών με τη μαφία, πίστεψε ότι βρήκε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί .Και ανέλαβε δράση. Ο Ερντογάν -ως «αρχισυντάκτης» άλλωστε του συνόλου του Τύπου ,έδωσε το σύνθημα. Και ο διευθυντής Επικοινωνίας ,Φαχρετίν Αλτούν, έσπευσε να αποκαλέσει «Πέμπτη φάλαγγα» την παρουσία ξένων κεφαλαίων στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Κυνήγι μαγισσών μπροστά στην ήττα

«Φυσιολογική» κατά κάποιον τρόπο η αντίδραση του Ερντογάν! Όταν καταρρέει στις δημοσκοπήσεις και η επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2023 μόνο σίγουρη δεν είναι, ο «δρόμος» είναι δοκιμασμένος: Κλιμάκωση του αυταρχισμού και εξαύλωση και των τελευταίων ψηγμάτων ελευθερίας της έκφρασης . Το είδαμε προχθές ,ακόμη και με το φιλο-κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou: Το πρακτορείο έκανε το «λάθος» και μετέδωσε ένα αμοντάριστο βίντεο, όπου ο Ερντογάν  φαινόταν καταβεβλημένος . Ποιος είδε τον …Αλλάχ και δεν τον φοβήθηκε. Το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων δέχτηκε σφοδρή επίθεση – αν δεν έπεσαν κεφάλια κιόλας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Haberturk» επέκρινε το πρακτορείο «Anadolu», που δεν έκανε …μοντάζ στο βίντεο και ρεζίλεψε τον Πρόεδρο.  «Το να μεταδίδεται  μία τέτοια κατάσταση σε ένα βίντεο είναι πολύ, πολύ κακό. Αυτό δείχνει σαφώς ότι κάποιος πολύ κοντά στον πρόεδρο προσπαθεί να τον φέρει σε δύσκολη κατάσταση, προσπαθώντας να τον κάνει να φαίνεται αδύναμος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας», έγραψε η τουρκική εφημερίδα.

Ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Δεν ήταν φαίνεται αρκετά σκληρός ο τυποκτόνος νόμος που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο επιβάλλοντας αυστηρότερο έλεγχο στο Twitter , το  Facebook και τα άλλα κοινωνικά μέσα. Σειρά έχει τώρα «η Πέμπτη φάλαγγα» στον Τύπο , όπως  γράφει η αρθρογράφος Σεμπνέμ Μπουρσαλί στην εφημερίδα Sabah, αναμασώντας τα λεγόμενα του «αφεντικού»: Γράφει η Τουρκάλα αρθρογράφος:  «Ποια ήταν λοιπόν η λεγόμενη τακτική της  πέμπτης φάλαγγας; Εάν δεν μπορείτε να ανατρέψετε το αντίπαλο κράτος με παραδοσιακές πολεμικές στρατηγικές θα διεισδύσετε στα κρατικά ιδρύματα, στους ακαδημαϊκούς κύκλους, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους επιστήμονες, στους καλλιτέχνες και φυσικά στους πολιτικούς αυτής της χώρας, φυσικά, όχι χωρίς ανταμοιβή για τη διείσδυση!», γράφει η Τουρκάλα αρθρογράφος, καλώντας σε γενική επίθεση εναντίον κάθε αντιπολιτευτικής φωνής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ κραυγάζει: «Προσέξτε τους εσωτερικούς εισβολείς»!  Σύμφωνα με τον διευθυντή της πιο φιλο-κυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες μέλη της ΕΕ, τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δημιουργήσει  μια πολύ βρώμικη και επικίνδυνη συμμαχία που στοχεύει την Τουρκία…Χρηματοδοτούν μέσα ενημέρωσης όχι απλά για να τα στηρίξουν, αλλά να κατασκευάσουν ένα «εσωτερικό μέτωπο για να σταματήσουν την Τουρκία από μέσα»…

Από το παραλήρημα του Καραγκιούλ δεν λείπει φυσικά η επίκληση στην …Οθωμανική αυτοκρατορία : «Όσοι διαίρεσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκείνοι που θέλουν να καταδικάσουν τη σημερινή Τουρκία ή αλλιώς να την διαλύσουν, είναι οι ίδιοι» , γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος και δίνει το «στίγμα» της πολιτικής Ερντογάν: «Θα κερδίσει η Τουρκία της Τουρκίας ή η Τουρκία της Δύσης ; Θα κερδίσει η Τουρκία ή θα κερδίσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη; Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει τη γεωγραφία».

Κατά τα λοιπά βέβαια, κάποιοι στη Δύση -και στην Ελλάδα- βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή υποχώρηση, κάθε συμβιβασμός, μήπως και συνετιστεί ο Ερντογάν και αλλάξει ρότα!

«Κήπος με αγκάθια»

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ δεν αντέχουν να χάσουν τις εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023 το αργότερο, οπότε προετοιμάζονται να μετατρέψουν την Τουρκία σε έναν κήπο με αγκάθια», γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα «Yetkinreport».Στο πλαίσιο αυτό , από τις αρχές του 2020, ο Ερντογάν έχει βαλθεί να διατηρήσει όλα τα ψηφιακά μέσα,  ευθυγραμμισμένα  με την πολιτική του.  Γιατί το θέλει αυτό ο Ερντογάν; «Επειδή διαπίστωσε ,έστω και αργά, ότι δεν λειτουργεί πλέον η απόκτηση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης από τους φίλους του καπιταλιστές: πρώτα της εφημερίδας  Sabah, μετά του δικτύου  aTV, μετά της Milliyet, των τηλεοπτικών δικτύων NTV και Star, και τέλος της εφημερίδας  Hürriyet και των τηλεοπτικών σταθμών Kanal-D και CNN Türk», γράφει ο Μουράτ Γετκίν. Ναι καλά διαβάσατε! Όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και οι μεγαλύτερες εφημερίδες , ελέγχονται από επιχειρηματίες -φίλους του Ερντογάν. Μια τακτική δοκιμασμένη δυστυχώς, σε αρκετές χώρες και στην Ελλάδα, φυσικά…

Το καθεστώς Ερντογάν έκανε όμως μια τρύπα στο νερό , καθώς «τα  φιλοκυβερνητικά μέσα δεν διαβάζονται, ούτε έχουν μεγάλη τηλεθέαση.Το βλέπουν αυτό. Γιατί απλά ,τα ελεγχόμενα από το κυβερνών κόμμα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αναφέρουν τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία μεταδίδουν μόνο τα  μη ελεγχόμενα μέσα. Και γι` αυτό προσπαθούν να τα εμποδίσουν», γράφει ο Μουράτ Γετκίν.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι τόσο αδίστακτο που μετά από κάθε εξαγορά μέσων ενημέρωσης, χιλιάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους. Είτε απολύθηκαν, είτε δεν μπορούσαν να σταθούν και αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. «Μερικοί από τους συναδέλφους μας συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους ως ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Αλλά το κυβερνητικό think tank SETA δεν δίστασε να κατηγορήσει πολλούς εξ αυτών ότι «εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα» , σημειώνει ο Γετκίν και προσθέτει:

«Τώρα, προσπαθούν να παρουσιάσουν την παρουσία ξένων κεφαλαίων σε μέσα ενημέρωσης σχεδόν ως  δραστηριότητα κατασκοπείας». Μια ματιά όμως στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως δείχνει ότι οι τυποκτόνες ιδέες του Ερντογάν δεν είναι μειοψηφικές, αλλά έχουν πολλούς θιασώτες  …