Το μείζον, το ἧττον και κάπου ανάμεσα το…Ήτον!

Του Παναγιώτη Τζανετή

Το story λέει πως την ώρα που οι άνθρωποι «χάνουν την αξιοπρέπεια τους» είτε έξω από τις ΜΕΘ είτε καιόμενοι προσπαθώντας να ζεσταθούν ανορθόδοξα είτε μπροστά στους σεκιουριτάδες του LIDL, ο Ευκλείδης έβγαλε την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση με μια συνέντευξη του.

Υποτίθεται δηλαδή ότι υπάρχει άνθρωπος που ενώ ήταν έτοιμος να ξεσπάσει ala Καρτερός, ξάφνου άκουσε τα ευφυολογήματα του Ευκλείδη και περιέπεσε σε περισυλλογή κι αναστοχασμό. Δεν το συμμερίζομαι.

Από την άποψη αυτή, πρόκειται για τρικυμία σε μελανοδοχείo …

Γειώση

Δεδομένου όμως ότι η ζωή μας είναι πικρή και σύντομη δεν μας υποχρεώνει τίποτε να λέμε μονίμως σοβαρά πράγματα. Λέμε και κανένα καλαμπούρι ή κανένα κουτσομπολιό για να περνάει η ώρα, όπως έκανε κι ο λαγός με την αρκούδα.

Ας επανέλθουμε κατ’ αρχάς στον τόπο: Ακριβώς εκατό χρόνια μετά την δίκη των έξ, όποιος τυγχάνει φιλίστωρ ας μπει στον κόπο μιας συγκριτικής μελέτης της εκπαιδευτικής διαδρομής των Βενιζέλου- Γούναρη. Είναι μια βαλκανική ιστοριούλα με τραγικό βέβαια τέλος, όπου η «αστική αυτοπεποίθηση» ήταν με την λάθος πλευρά!

Ας επανέλθουμε και στον χρόνο: Αυτή η εμμονή τινών με τα σχολεία τους, δείχνει έναν παλιμπαιδισμό ή μια καθήλωση σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια. Συγκεκριμένα δείχνει ένα άγχος μετεφηβικό για το αν κάποιος γίνεται αποδεκτός από τους ομότιμους (peers). Είναι άχθος το να κουβαλάει κανείς ανεπίλυτα ερωτήματα σαράντα χρόνων.

Απογείωση

Ο κ Τσακαλώτος φέρει ένα ιστορικό επώνυμο. Ο θείος του στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, νικητής του εμφυλίου, παραμένει για την ιστορία μεγαλύτερο μέγεθος και περιλαμβάνεται στις διαπρεπείς προσωπικότητες της Πρέβεζας.

Προ δεκαετίας (2012), ο ανιψιός, ήδη πενηντάρης καθηγητής του ΕΚΠΑ, ενδιαφερόταν να εκτεθεί για βουλευτής στην πατρώα γη, όπως είχε εξάλλου κάνει και το 2004 με αποτέλεσμα λίγες εκατοντάδες σταυρούς προτίμησης.

Τελικά δεν το επιχείρησε γιατί βρήκε μπροστά του τον κ. Κων/νο Μπάρκα του Θεοφάνη, ετών τριάντα τότε, γιό γνωστού τοπικού δημοσιογράφου. Ένα κοινό στοιχείο των δύο ανδρών της Αριστεράς στην Πρέβεζα ήταν ο θαυμασμός των προγόνων τους, όχι για την παραδοσιακή αριστερά αλλά … για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτά προτού γίνει υπουργός Εθν. Οικονομίας και τεθεί επικεφαλής της λίστας της Β’ Αθηνών τον Σεπτέμβρη του 2015. Είναι θέμα γούστου ποιο είναι το ήττον και ποιο είναι το μείζον ωστόσο είναι σίγουρο πως χωρίς τον Τσίπρα θα είχε μείνει με το Ήτον.

Αργότερα δε, όταν διαδέχθηκε τον τυραννικό κ Βαρουφάκη (2015) είχε δηλώσει: «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές».

Βίοι Παράλληλοι

Ο κ Τσακαλώτος ανήκει πολιτικά και ιδεολογικά στην «βαθιά ψυχή» της Αριστεράς. Μοιάζει σε αυτό με τον κ Κύρτσο που τον κατηγορούν ότι «ανήκει» σε διάφορους, ενώ είναι μητσοτακικότερος της Ντόρας και προφανώς του Κυριάκου. Η κριτική και των δύο είναι κατ’ εξοχήν εσωτερική και γι’ αυτό επώδυνη. Βέβαια ο Κυριάκος παρά την αυτοπεποίθηση του γόνου διέγραψε τον κ Κύρτσο , ενώ ο Τσίπρας.

Είναι κι οι δυο αριστοκρατικοί και οργίλοι οπότε παρομοιάζοντας τους με το εγγύτερο  προς αυτούς από τα 23 ζεύγη του Πλουτάρχου στο «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ», θα είχε κανείς δίλημμα ποιος από τους δύο κάνει τον Αλκιβιάδη και ποιος τον Κοριολανό …

Επίλογος

Αν η προτεραιότητα του κ Τσακαλώτου είναι η ανάσχεση της ‘αρχηγοποίησης’ του ΣΥΡΙΖΑ, πως υπηρετείται αυτό με την ελαφριά αναφορά στον χαρακτήρα του κ Τσίπρα; Θα τον ανησυχούσε λιγότερο η διαφαινόμενη εξέλιξη αν ο Αρχηγός ήταν καλύτερο παιδί ή έστω πιο καλοανατεθραμμένο; Κομματάκι άσχετο για να το πάρει κανείς στα σοβαρά.

Οι γηγενείς αριστεροί στο θέμα του επικεφαλής, είναι λογικό να είμαστε περήφανοι για τις ξεχωριστές ικανότητες του προέδρου μας ακριβώς γιατί δεν ελπίζουμε ούτε στα τζάκια ούτε στην κατασκευή πλαστικών ηγετών μιας χρήσης από τον ΣΕΒ, τα ΜΜΕ και τις Πρεσβείες. Οπότε αν τυχόν δεν υπερέχουμε δραματικά, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, τότε καμία πιθανότητα δεν έχουμε!

ΑΠΟ ΤΟ TVXS