Το μοντέλο της κυβέρνησης “αποστατών”: Ο Μητσοτάκης μοιράζει λεφτά, ανήκει στο “προοδευτικό κέντρο” και υπόσχεται ανοιχτά και κυνικά αυτοδύναμη κυβέρνηση με… στελέχη άλλων κομμάτων

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Δεν έχει περάσει καιρός αφότου η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού πλην του 2% -όσο ένα κουλούρι- δεν θα την άντεχαν η Οικονομία και οι επιχειρήσεις. Ξαφνικά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε μια βιαστική συνέντευξη στον Χατζηνικολάου για να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης αδειάζει τους υπουργούς του για να κάνει κάτι που είχε πριν αποκλείσει -πάντα για την δημοφιλία του και συνήθως όταν βλέπει την φθορά της κυβέρνησης να απειλεί και τον ίδιο με μόνο κριτήριο την επικοινωνία αντί της πολιτικής.

Φαίνεται πως ρωτά κάθε μέρα τον καθρέφτη του αν υπάρχει πιο δημοφιλής από αυτόν κι όταν βλέπει κάποιον να τον πλησιάζει ανοίγει το πουγκί αυτή τη φορά βλέποντας πως ένα κουλούρι είναι λίγο. Έδωσε εντολή είπε στο οικονομικό επιτελείο “να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου”.

Δεν είναι κάτι που είχε συζητηθεί από πριν δηλαδή και ο ίδιος δεν ξέρει πόση θα είναι, αλλά -όπως είπε- “εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου».

Λίγο πριν υπουργός Ανάπτυξης σε ρόλο παράλληλου… πρωθυπουργού είχε προηγηθεί με το σχέδιο του για μείωση του ΦΠΑ για να τον διαψε΄ύσει ο Σταϊκούρας και να τον αναγκάσει να πάρει πίσω το σχέδιο του:

«Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα ότι εξετάζεται το σενάριο. Άλλο εξετάζεται, άλλο θα γίνει. Πράγματι η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Με απλά λόγια ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται -και πάλι- να καθοδηγεί τον πρωθυπουργό και να λέει πως εξετάζεται το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ, αλλά δεν το ξέρει ο υπουργ΄ός Οικονομικών και το αγνοεί ο Πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης ανήκει στο “προοδευτικό κέντρο”

Κατά τα άλλα η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε μια ακόμα αποκάλυψη που μάλλον δεν γνώριζε ο Άδωνις. Η Νέα Δημοκρατία είπε “σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά».

Μ΄άλλον κουράστηκε να περιμένει τον Ανδρουλάκη να τα πούνε και αποφάσισε να εκφράσει ο ίδιος το κομμάτι του Κινάλ που του…ανήκει -αφού ο νέος πρόεδρος είναι… κεντροαριστερός- προαναγγέλ΄λοντας πως “η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ”.

Μπορεί να μοιάζει και με πρόσκληση σε …αποστασία, αφού άλλωστε “ήδη έχει αξιοποιήσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη γαλάζια “κομματική μήτρα”.

Το μόνο που δεν είπε ότι τα στελέχη που “αξιοποίησε” σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετείχαν στα όργανα άλλου κόμματος την παραμονή των εκλογών -ενώ είχαν ήδη κλείσει θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ότι πρ΄άγματι τα “χρησιμοποίησε” -όπως είπε με κυνισμό στη συνέντευξη- είναι φανερό από την τύχη που επιφ΄ύλαξε στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη -που τώρα ψάχνει για δουλειά.

Κυβέρνηση “αποστατών”;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή προαναγγέλει πως θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη, αλλά με στελέχη άλλου κ΄όμματος, ενώ μάλλον δεν περιμένει τον Ανδρουλάκη για να συγκυβερνήσει -αφο΄ύ “δεν τοποθετείται στην κεντροδεξιά πολυκατοικία”:

“Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις παραπέμπουν σε κυβερνήσεις συμμαχιών δείχνει ένα μοντέλο που θυμίζει αποστασία και μιλάει για μονοκομματική κυβέρνηση -με στελέχη άλλων κομμάτων:

«Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις».

O Πρωθυπουργός της χώρας -που προβλέπει πως δεν θα υπάρχει με την απλή αναλογική κυβέρνηση -θα τις χάσει δηλαδή τις εκλογές- προτείνει ανοιχτά αντί της συγκυβέρνησης με άλλο κόμμα ένα πολιτικό σύστημα που έχει δοκιμάσει ο πατήρ Μητσοτάκης στο παρελθόν.

Να σχηματίζεται κυβέρνηση από ένα κόμμα με στελέχη που δεν είναι από την “παραδοσιακή κομματική μέτρα” τα οποία “χρησιμοποιούνται” και είναι μάλιστα πιο “κατάλληλες”- για ποιο πράγμα;- αυτές οι κυβερνήσεις.

Οι κυβερνήσεις “αποστατών” δηλαδή -με στελέχη που εξελέγησαν με άλλο κόμμα για άλλη πολιτική και δέχονται να “χρησιμοποιηθούν” -φυσικά με ανταλλάγματα.

Το ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης έχει βρει ΄ήδη τα στελέχη αυτά ΄΄η θα τρέχει να τα βρει μετά τις εκλογές. Την πρώτη φορά πάντως είχαν κλείσει την συμφωνία παρέμειναν στο κόμμα τους μέχρι τις εκλογές. ¨

Άλλωστε αν είχαν προσχωρήσει έντιμα στη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη: μονοκομματική κυβέρνηση με στελέχη άλλων κομμάτων. “Αποστατών” δηλαδή…