Το μυστικό της επιτυχίας

Του Τάκη Ψαρίδη

Νέο δώρο 9 εκατομμυρίων ευρώ στα ήδη «πετσωμένα» κανάλια επειδή, λέει,  «επλήγησαν  ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας» (!)

Δεν ξέρω τι είναι πιο θρασύ και προκλητικό. Ότι η δωροδοκία επαναλαμβάνεται και μάλιστα παραμονές εκλογών, ή η αιτιολογία ότι τα κανάλια επλήγησαν από την εισβολή στην Ουκρανία; Ή ότι, παρά τις πληγές τους από την εισβολή, καταφέρνουν να «προάγουν την «πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο»;

Θα απορούν πολλοί, αν αυτή η θρασύτητα βοηθά το καθεστώς Μητσοτάκη στις εκλογές, ή αν αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του. Και τα δύο συμβαίνουν. Και αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του και το βοηθά στις εκλογές.  Στον τομέα της επικοινωνίας και προπαγάνδας ο μητσοτακισμός είναι όντως «άριστος» και ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, για την πρόθεση ψήφου με βάση την πηγή ενημέρωσης, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του καθεστώτος στις δημοσκοπήσεις.

Η ΝΔ προηγείται με διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ με 36% έναντι 18% στην ομάδα όσων ενημερώνονται από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά). Αντίθετα, σε όσους ενημερώνονται από το διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται άνετα με 25% έναντι 20% της ΝΔ.

Βεβαίως τα κανάλια, που δεν αφήνουν δημοσκόπηση για δημοσκόπηση προκειμένου να διατυμπανίσουν την πρωτιά της ΝΔ, προάγουν τόσο πολύ την «πολυφωνία και τον πλουραλισμό», που απέκρυψαν την εν λόγω δημοσκόπηση της Palmos Analysis.

Απέκρυψαν επίσης την διεθνή είδηση ότι η χώρα από την θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του τύπου  σκαρφάλωσε στην αξιοζήλευτη θέση 107 γιατί έπεσε το Τσάντ. Απέκρυψαν επίσης την είδηση του νέου «πετσώματος» τους από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Τώρα τα κανάλια, καλοταϊσμένα καθώς είναι, ετοιμάζονται και πάλι στο ντιπέιτ των πολιτικών αρχηγών να ενημερώσουν τον «σοφό» λαό «πλουραλιστικά» και «πολυφωνικά».. Τόσο «πλουραλιστικά» μάλιστα, που μεταξύ των δημοσιογράφων παρουσιαστών τους,  κατά παγκόσμια μοναδικότητα, είναι και στενά συγγενικά πρόσωπα της ΝΔ.

Ας μην εκπλησσόμαστε λοιπόν και αναρωτιόμαστε για το πώς, με όλα αυτά που βιώνει η χώρα και η κοινωνία, το καθεστώς Μητσοτάκη πάντα προηγείται ό,τι και να συμβεί.  Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι και τόσο μυστικό. Πες μου από πού και πώς ενημερώνεσαι να σου πω και τι ψηφίζεις..