Σε ξένον αχυρώνα

Του Ιωάννη Δαμίγου

Επιστρέφει με επιθετική, αλίμονο, διάθεση η Lagarde υπέρ των γνωστών αδυναμιών που την διακατέχουν, ως προς την λιτότητα, την στενότητα, των αυξήσεων των επιτοκίων και την απέχθεια που δεν κρύβει για τους ταλαίπωρους ευρωπαϊκούς λαούς, που μόλις βγήκαν από την πανδημία. Πριν ανασάνουν από τον τρόμο του θανάτου, βουτούν πάλι, με τις οικονομικές επεμβάσεις της, στον φόβο της ανασφάλειας.

Αυστηρή στον ρόλο του φερέφωνου, τάχθηκε υπέρ μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, πρωτότυπα, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την κατανάλωση ενέργειας. Των άλλων κρατών, εμείς δεν είχαμε αυτή την τύχη. Καθότι εμείς μπαίνουμε σε κρίση, μπαίνουμε σε μια νέα πριν βγούμε, περνάμε στην πανδημία, βγαίνουμε από αυτή και μπαίνουμε ξανά σε άλλη κρίση, χώρια από την μόνιμα εγχώρια, σε εισαγόμενη είπαν.

Σφίγγουν και πάλι τα στενά ήδη ζωνάρια των ανθεκτικών πειραματόζωων, ενώ ο γαλαντόμος απερχόμενος πρωθυπουργός τάζει μισθούς 1.500 ευρώ, κάνοντας μαύρο χιούμορ. Ο έμπειρος από οικονομικά νούμερα στενότητας, προσφέρει 880 ευρώ, χωρίς την συμφωνία της πραγματικής υπερυπουργού Lagarde. Καθώς δημοπρατούν μισθούς, προς άγρα ψήφων, σε ξένον αχυρώνα, τον αχυρώνα της. Αλλά εμάς, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους ειδήσεις άμεσου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Εμείς εδώ έχουμε εκλογές, που πρώτα θα εκλέξουμε, αν και μετά θα μας ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα, τα επίκαιρα και κοστολογημένα, από την αξιαγάπητη Lagarde. Η λέξη κλειδί είναι η λέξη μετά, δηλαδή μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες. Και προσοχή, όχι μια πολιτική δύναμη, αλά πέραν της μιας για να σηκώσουν μαζί το βάρος των δύσκολων, πάλι, αποφάσεων. Γι αυτό προς το παρόν οι προσφορές συνεργασίας μένουν στο συρτάρι. Εμείς θα ψηφίσουμε, άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσουν εξ’ ανάγκης οι εκλεγμένοι, νόμιμα και δημοκρατικά.

Σε ξένον και συντηρητικό αχυρώνα, αυτό που προκύπτει είναι μοίρασμα δοκιμασμένου σανού.Το μετά, είναι το δύσκολο και το πονηρό, φοβάμαι. Το να αγνοούμε τον κίνδυνο της επιβολής νέας επιπλέον λιτότητας και που αυτή εξωθεί ε; Νέο sell off στην Wall Street και ανησυχία στην Ευρώπη. Εμείς στον ξένο αχυρώνα, να ψάχνουμε προοδευτικούς ψύλλους στ’ άχυρα.