Το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το κυπριακό πρόγραμμα διαχείρισης κόκκινων στεγαστικών δανείων «Εστία», προσαρμοσμένο στα δεδομένα της χώρας μας, θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», το πρόγραμμα αυτό προβλέπει σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου, χαμηλότερα επιτόκιακαι επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης ή ακόμη και του 50% σε περιπτώσεις οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών. Ενώ, θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς δόθηκε δίμηνη παράταση στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει το σχέδιο σε συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πριν από το τέλος του έτους.

Κεντρική ιδέα της κυβερνητικής παρέμβασης είναι να προστατευτούν οι ασθενέστεροι, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά να υπάρξει και ταχεία εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το κυπριακό μοντέλο προβλέπει επίσης, πως σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας των δανειοληπτών, η επιδότηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για τον σκοπό αυτό το κονδύλι που θα διοχετεύεται από το κράτος υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών στο πρόγραμμα θα είναι η αξία του ακινήτου (όριο τα 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και το διαθέσιμο εισόδημα (όχι μεγαλύτερο των 35.000 ευρώ ετησίως). Η ρύθμιση που θα προτείνεται στον δανειολήπτη προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς και διάρκεια αποπληρωμής έως 25 χρόνια.

Στην περίπτωση αυτή, στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου. H προσημείωση του ακινήτου και από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με την επιδότηση της δόσης του δανείου, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου δημιουργεί δικαιώματα στο Δημόσιο, το οποίο και θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση κατά το ποσό που του αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλει.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την αποπληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου και όχι στην αρχική και η διαφορά θα διαγράφεται, ενώ το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Ενδεικτικά, σε ακίνητο που η αντικειμενική του αξία ήταν μέχρι 250.000 ευρώόταν έγινε η αγορά, αλλά σήμερα η αγοραία αξία του βρίσκεται στα 100.000 ευρώ, θα υπάρξει γενναία μείωση (κούρεμα) του δανείου και η αποπληρωμή θα γίνεται στη βάση της σημερινής αξίας και όχι στο αρχικό ποσό του δανείου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 29,2 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές υπολογίζουν τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ως κάλυψη ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κατοικία στα 420.000. Από τον αριθμό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν όσα έχουν ήδη ρυθμιστεί ή αναμένουν να εξεταστούν βάσει του νόμου Κατσέλη και τα οποία ανέρχονται, κατά πληροφορίες, σε 160.000περίπου δάνεια. Τα υπόλοιπα 260.000 κόκκινα δάνεια με εγγύηση κατοικία (περιλαμβανομένων και επιχειρηματικών δανείων με αυτό το χαρακτηριστικό) δεν έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης.