Το τέλος του μοντέλου

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η εξοικείωση με τα sosial media, η καθημερινή τριβή με την επικαιρότητα, η ενημέρωση της κλειδαρότρυπας, η καλυπτόμενη δήθεν στιβαρότητα που φανέρωσε το τρωτό και το ατελές, οριοθέτησε το τέλος του μοντέλου. Του μοντέλου του χαρισματικού, του ενός, του σοφού, του λαοπρόβλητου και του καλού χειριστή ηγέτη, με αυταρχικές συμπεριφορές και με ολίγη δημοκρατία σαν γαρνιτούρα. Απέδωσε, εξυπηρέτησε αλλά αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα πολλά και δισεπίλυτα προβλήματα, της σύγχρονης κοινωνίας, που απέκτησε πρόσβαση στην όποια ενημέρωση.

Οι χαρισματικοί, τάχα, ηγέτες έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια και τις θέσεις τους κατέλαβαν οι προτεινόμενοι από εταιρείες και funds εντολοδόχοι τεχνοκράτες και golden boys, που ξεδιάντροπα και ταχύτατα λεηλάτησαν δημόσιο χρήμα άγαρμπα! Αποτυγχάνει και αυτό το μοντέλο, σχετικά γρήγορα, προκαλώντας την μήνη των πολλών αδικημένων.

Πριν αποτύχει ολοκληρωτικά και με “απώλειες”, εφαρμόζεται ήδη το νέο μοντέλο στην Ευρώπη, αυτό των συμμαχικών κυβερνήσεων. Πάντα υποστηρικτών του κεφαλαίου, με σοσιαλιστές και πράσινους μετέχοντες “δημοκράτες”, που προτάσσουν το “όλοι μαζί” προ κοινού κινδύνου, ποιου όμως; Της απώλειας των κεκτημένων!

Εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενοι το απρόσωπο, αποπροσανατολίζουν το “κοινό” και συνεχίζουν αναπαράγοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Κερδίζοντας χρόνο και χρήμα, με την απατηλή υπόσχεση των λύσεων, που μεταθέτουν από πενταετία σε δεκαετία, με ουτοπικά προγράμματα λόγων και οραμάτων, γενικώς. Καταδικασμένο και αυτό σε αποτυχία, αφού δεν θα ασχοληθεί με τα προβλήματα, αλλά με την παραγωγή νέων!

Έως ότου ανακαλυφθεί ένα νέο κυβερνητικό μοντέλο εξαπάτησης, προσφέροντας φρούδες ελπίδες σε εξαθλιωμένους πλέον ιθαγενείς. Εμείς, πάντα με την ανάλογη καθυστέρηση εφαρμογής, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των συμμαχικών κυβερνήσεων. Ήδη έχουν γίνει οι ανάλογες προετοιμασίες του “όλοι μαζί”, σαν δικαιολογία, της παταγώδους αποτυχίας του ξεχειλωμένου καθεστώτος, μα σε όλα τα επίπεδα! Οι “καλοθελητές” σύμμαχοι θα αποκαλυφθούν σύντομα, σαν τα νέα ανδρείκελα ανάληψης εξουσίας, έτοιμα να υπηρετήσουν…τα κεκτημένα. Με κυβέρνηση…. συμμαχιών. Δημοκρατικά πάντα. Έτοιμοι;