Το τελευταίο μίλι

Του Μανώλη Ροζάκη

Αν δούμε τη σημειολογία και τον συμβολισμό της συγκεκριμένης πρότασης (βλ. πράσινο μίλι), το “αίσθημα”, η “πρόθεση” και “λογική” της, κυοφορούν αδιόρατα το υπόκωφο και συνάμα εκκωφαντικό μήνυμα της σημερινής κοινωνίας: το τέλος μίας εποχής φόβου, υποκρισίας και απελπισίας.

Αυτό ειναι και το “νόημα” που εκφράζεται μέσα από τις εν λόγω αντώσεις (αίσθημα, πρόθεση και λογική), και στη βάση του στηρίζεται η κοινωνική συνοχή και η εκάστοτε λειτουργικότητα τού συστήματος (βλ. Κ. Καστοριάδη).

Η σημερινή κοινωνία “δι-αισθάνεται” τις “προθέσεις”, οι οποίες “εκλογικεύονται” με τη συνεχή διεύρυνση των ανισοτήτων, την αύξηση της εργασιακής ανασφάλειας, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την τελική απαξίωση κεντρικών κοινωνικών ρόλων. Η πίστη ότι ο φόβος απέναντι στον ισχυρό σε συνδυασμό με την απελπισία τού αδύναμου λειτουργεί, με μικρές μόνον απώλειες, είναι πέρα για πέρα μεταφυσική και πλήρως ανορθολογική.

Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η σημερινή κοινωνία θα συνεχίσει να αναπαράγει, θέτοντας στο προσκήνιο, ανέντιμους δικαστές και πολιτικούς, διεφθαρμένους καλλιτέχνες, μη καταρτισμένους επαγγελματίες, αριστους με αγορασμένα πτυχία, ατάλαντους εκπαιδευτικούς, εξαρτημένους δημοσιογράφους και άβουλους πολίτες, χωρίς επιπτώσεις στη συνοχή και την εν γένει λειτουργικότητά της.

Το λάθος πάνω στο λάθος, ο επικίνδυνος ερασιτεχνισμός, η κλιμάκωση τής βίας, η αλαζονική συμπεριφορά και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικού αποκλεισμού και συνθέτουν το σκηνικό για το τελευταίο μίλι.

Η ανέλπιστη, έστω και ασυνείδητη, εκφορά ενός πολιτικού λόγου, πού βρίσκεται τόσο κοντά στην αλήθεια, μπορεί να μάς εκπλήσσει. Έχουμε εθιστεί τόσο πολύ στο ψέμα, το οποίο στη σημερινή του μορφή υπηρετείται και από το επικοινωνιακό χάος. Την ύστατη προσπάθεια επαναφοράς και συμμόρφωσης. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το τέλος μίας εποχής αναζητά ανθρώπους με θάρρος, μετριοπάθεια και σωφροσύνη, για να αντιπαλέψουν τη θρασυδειλία, την αλαζονεία και την αναίδεια τού παραλόγου.

Αυτό θα είναι και το τελευταίο μίλι…