Το υπουργείο Ναυτιλίας ξέχασε τους Έλληνες ναυτικούς του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Prudent Warrior»

Οι ελληνικές αρχές (και ειδικά το Υπουργείο Ναυτιλίας) καθυστερεί στην χορήγηση της άδειας μετάγγισης, ώστε το μέρος του φορτίου πετρελαίου, το οποίο αφαιρέθηκε το Μάιο του 2022 από το LANA και μεταγγίστηκε στο δεξαμενόπλοιο ICE ENERGY (συμφερόντων Η. Προκοπίου) να επανα-μεταγγιστεί στο LANA και να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Αυτό καταγγέλει ο πληρεξούσιος δικηγόρος και οι συγγενείς των ναυτικών του δεξαμενόπλοιου Prudent Warrior που έχει δεσμευτεί (κατά παράβαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας και του διεθνούς δικαίου) από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τις 27.5.2022.

“Τα μέλη του πληρώματος βρίσκονται σε ομηρεία, στερούνται της ελευθερίας τους και κινδυνεύει η υγεία τους. Έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό τους μόνο για λίγα λεπτά για να μιλούν με τους συγγενείς τους, δεν έχουν διαδίκτυο, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης που είναι στο πλοίο ασκούν έντονη ψυχική βία και κάνουν “καψόνια”.

Το ΑΠ δημοσιεύει την επιστολ΄ή των συγγενών προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τους Έλληνες ναυτικούς του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Prudent Warrior»:

” Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

1. Σας έχουμε αποστείλει την από 6.7.2022 επιστολή μας, με την οποία ως συγγενείς των μελών του πληρώματος του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «PRUDENT WARRIOR», το οποίο έχει δεσμευτεί από τις 27.5.2022 από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ζητήσαμε την άμεση συνδρομή σας και την παροχή ενημέρωσης προς εμάς.

2. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει οιαδήποτε απάντηση από το Υπουργείο σας, γεγονός που θεωρούμε ότι συνιστά αδικαιολόγητη ολιγωρία εκ μέρους σας. 1 3. Θεωρούμε ότι επείγει να αποκατασταθεί έγγραφη επικοινωνία σε καθημερινή βάση μεταξύ μας, ώστε να μας ενημερώνετε για τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δυο υπό ελληνικά σημαία δεξαμενοπλοίων. Ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα περιοριστούν σε άνευρες εκκλήσεις προς την διεθνή κοινότητα αλλά θα λάβετε εσείς συγκεκριμένες και απτές πρωτοβουλίες.

4. Οι πληροφορίες, τις οποίες λαμβάνουμε από τους συγγενείς μας που τελούν σε καθεστώς οιονεί ομηρείας επί του δεξαμενόπλοιου Prudent Warrior είναι λιγοστές, πλην όμως αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι οικτρές και πλήττεται όχι μόνο η ελευθερία αλλά και η ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μας.

5. Είναι βέβαιο και πανθομολογούμενο ότι η αποδέσμευση των υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων από τις αρχές του Ιράν συνδέεται άμεσα με την εκτέλεση του υπ’ αρ. 1/2022 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας και την απόδοση του φορτίου πετρελαίου στην ιδιοκτήμονα εταιρεία.

6. Έχουμε πληροφορηθεί, από δημοσιογραφική πηγή (και όχι από το Υπουργείο σας), ότι έχει υποβληθεί νόμιμα αίτημα της ιρανικής εταιρείας και των συνεργατών της να επιτραπεί από εσάς η μετάγγιση του φορτίου πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο δεξαμενόπλοιο «Lana». Όμως, στο καίριας σημασίας αυτό ζήτημα, διαπιστώνουμε μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη ολιγωρία και δολιχοδρομία των αρχών του Υπουργείου σας.

7. Εκτιμούμε, ότι είστε σε θέση να κατανοήσετε τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί η ανεξήγητη αυτή καθυστέρηση των αρχών του Υπουργείου σας στους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι έχουν περιέλθει, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, στην δεινή κατάσταση της οιονεί ομηρείας και αποστέρησης της ελευθερίας τους.

2 8. Επί τη βάσει των ανωτέρω δεδομένων, σας καλούμε: α) να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε κάνει με σκοπό την απελευθέρωση των υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων από τις αρχές του Ιράν (διαβήματα, διαμαρτυρίες προσφυγές στον ΙΜΟ κ.ο.κ.), β) να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες για την άμεση εκτέλεση του υπ’ αρ. υπ’ αρ. 1/2022 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας και την απόδοση του φορτίου πετρελαίου στην ιδιοκτήμονα εταιρεία και γ) να μας παρέχετε τακτική έγγραφη ενημέρωση για τις ενέργειες του Υπουργείου σας στη κατεύθυνση της αποδέσμευσης των υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων, που έχουν δεσμευτεί από τις ιρανικές αρχές.

9. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η συνέχιση της αδιάφορης στάσης σας προς το πρόσωπό μας κα κυρίως προς το πρόσωπο των Ελλήνων ναυτικών που έχουν απολέσει από τις 27.5.2022, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, την ελευθερία τους και βλάπτεται η υγεία τους, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε και είναι συμβατή με την αρχή του κράτους δικαίου και τις υποχρεώσεις προστασίας που η αρχή αυτή επιβάλλει στους φορείς κρατικής εξουσίας.

10. Αναμένουμε μια ουσιαστική απόκριση στα αιτήματά μας, Με τιμή

Για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «PRUDENT WARRIOR» 1) Ελένη ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Μιχαήλ (για τον υιό της, Ελευθέριο Ουρκέρογλου, Υποπλοίαρχο) 2) Αθανασία ΖΑΠΑΝΤΗ του Δημητρίου (για τον σύζυγό της, Ηλία Βούλγαρη, Πρώτο Μηχανικό) 3) Αικατερίνη ΒΑΠΟΡΙΔΗ του Γεωργίου (για τον σύζυγό της, Δημήτριο Γεωργαντά, Δόκιμο Μηχανικό.