Το 97% των Ελλήνων θεωρεί ευρέως διαδεδομένη τη διαφθορά

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα της διαφθοράς στη χώρα μας καθώς από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι το 97% των Ελλήνων θεωρεί ότι ζει σε μια χώρα που η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το ποσοστό που, σχεδόν, αγγίζει το 100% έχει μεγάλη διαφορά καθώς σε επίπεδο ΕΕ, το 70% των πολιτών που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στο κράτος μέλος τους.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις των ευρωπαίων πολιτών στο θέμα των στενών δεσμών των επιχειρήσεων με πολιτικούς καθώς σε ποσοστό 78% συμφωνεί ότι οι πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής οδηγούν στη διαφθορά.

Από το 78%, το 60% πιστεύει ακόμα ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα τους, ενώ το 57% συμφωνεί ότι στη χώρα τους, ο μόνος τρόπος για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις.

Πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν απαράδεκτο να κάνει κάποιος δώρο (72%) ή χάρη (72%) για να πάρει κάτι από μια δημόσια διοίκηση ή υπηρεσία, ενώ το 83% θεωρεί απαράδεκτο να δίνει κάποιος χρήματα για τον ίδιο λόγο.

Συνολικά, το 64% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, το 27% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να κάνει κάποιος δώρο ή χάρη (26%), προκειμένου να πάρει κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να δώσει κάποιος χρήματα για το λόγο αυτό.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η τοποθέτηση των ευρωπαίων πολιτών στο ερώτημα πώς κρίνουν τις προσπάθειες των χωρών τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς μόνο το 35% απάντησε ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς υστεροβουλία, μόνο το 32%  ότι υπάρχουν αρκετές επιτυχείς διώξεις για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από πρακτικές διαφθοράς, μόνο το 30% ότι οι προσπάθειες της εθνικής τους κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές και μόνο το 29%   ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους.