Τρίζουν κόκκαλα στον άλλο κόσμο: ο Μητσοτάκης στο “Ίδρυμα Καραμανλή”!Ομιλητής δίπλα στον Κώστα Καραμανλή- δίκην νικητή στον “Πόλεμο των Ρόδων” και παραταξιάρχη- τώρα θυμάται τον ιδρυτή της ΝΔ, αλλά τον εξισώνει τον πατέρα του

Του Γ. Λακόπουλου

“Μια ωραία παρέα είμαστε”… Ο  μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος έβαλε τη σφραγίδα του με αυτή  τη θρυλική ατάκα στην  εκδήλωση του “ιδρύματος Καραμανλή” η οποία είχε καιρό λίγο Ρασούλη:  “Όλοι δικοί μας είμαστε”. 

 Ήταν εκεί οι σπαρασσόμενες ομάδες της ΝΔ με υποκρισία, ψεύτικα χαμόγελα και απρόθυμες χειραψίες.  Γύρω -γύρω όλοι και στη μέση… ο  Μητσοτάκης.

Μετά από αυτό κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει: είναι ικανός για όλα. Ακόμη και να υποχρεώσει  την οικογένεια Καραμανλή να του παραδώσει τη  ΝΔ.  

Ότι κληθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση που στήθηκε για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή- ήταν δημιουργία μετώπου κατά του Σαμαρά!

Το  “ανοσιούργημα” της αναγόρευσης του Πρωθυπουργού -που τα τελευταία χρόνια ξεχνάει να μνημονεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή -σε εκλεκτό του Καραμανλισμου φέρεται να οργάνωσε ο Αχιλλέας Καραμανλής .

Ως αντιπρόεδρος -αλλά και επίμονος “ισχυρός άνδρας” λόγω… σύνθεσης του ΔΣ-   του  Ιδρύματος στην ουσία  “νόθευσε” την εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και τον ιστορικό ρόλο του αδελφού του,  ο  ανεψιός τους .

Εκών -άκων ενίσχυσε τον Μητσοτάκη τοποθετώντας τον δίπλα στους Καραμανλικούς κατά τρόπο που αποδυναμώνει τις  τις αντιμητσοτακικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και περιόριζε το βεληνεκές της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή.

Εκτός αν δεν ήξεραν ότι αντί για  “χαιρετισμό”  θα κάνει κανονική ομιλία 1400 λέξεων!

Ξεθωριάζει η καραμανλική πατίνα της ΝΔ όταν ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη, που έχει εκμέσει κατά του Κωσταντίνου Καραμανλή μειωτικές ανακρίβειες, προσωπικές ύβρεις και ιστορικές προσβολές -στην εξομολόγησή του στον Αλ. Παπαχελά που κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις “Εκδόσεις Παπαδόπουλος”-  κατάφερε να αλώσει την έδρα του Καραμανλισμού.

Ο αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ αμάρτησε για το παιδί του και υπέβαλε τα  σέβη του στην οικογένεια Μητσοτάκη . Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα είναι υπουργός, όσο κυβερνάει ο  Κυριάκος. Ως πρωθυπουργικό αντίδωρο στην νομιμοποίηση του στον σκληρό πυρήνα του Καραμανλισμό.

Παρόλα αυτά το χούι δεν  κόβεται. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να φέρει την εκδήλωση στα μέτρα του, αλλά και στα μέτρα του πατέρα του -τον οποίο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας εξίσωσε με τον… Καραμανλή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σύλληψη της προδικτατορικά.

Ανέφερε την θεμελιώδη τοποθέτηση του Καραμανλή:  «Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσής της και δεν επιθυμεί την ένταξη της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους». 

Και στη συνέχεια έβαλε και την οικογένεια του στο κάδρο:” Η  ιστορία, η γεωγραφική θέση, τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της εις την Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διατυπώθηκε ήδη από τη δεκαετία του ’60″.

Συμπέρασμα: Η ευρωπαϊκή στόχευσή της Ελλάδα υπήρξε υπόθεση δυο  ανδρών. Και η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες.

Κατά τα λοιπά η πρωθυπουργική ομιλία εκτός από τις υποκριτικές αναφορές τον παλιό Καραμανλή, επαίνους στον νεότερο, αλλά και στον…Σαμαρά ως ….παραταξιάρχης- είχε τις συνήθεις διαστρεβλώσεις.

Π.χ.  ανέφερε ότι η Ελλάδα  “άσκησε πέντε Προεδρίες, από τις οποίες οι δύο συνέδεσαν με μεγάλες διευρύνσεις και πρωτοστάτησε επίσης στην εκπόνηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων”, αλλά   ξέχασε ποιοι ήταν πρωθυπουργοί. Για την συμμετοχή στην Ευρωζώνη  και την ένταξη της Κύπρου είπε απλώς “δεν έγινε επί των ημερών μας”. Ποιος υπέγραψε την Ενιαία Πράξη το 1986,  σημαντικότερο σταθμό από την Ευρωζώνη,  δεν το  θυμάται.

Μετά την απόπειρα Μητσοτάκη να μονοπωλήσει υστερόβουλα το ενδιαφέρον η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, που ως κεντρικός πολιτικός  επίγονος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε κάτι να πει, αποδυναμώθηκε εν μέρει και μοιράσθηκε τις ευρωπαϊκές δάφνες του Καραμανλή με τον Μητσοτάκη στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η παρέμβασή του ήταν άρτια,  με αιχμές  που δίνουν το διακριτό στίγμα του χωρίς να πατάει στον κάλο τον Μητσοτάκη, αλλά είχε ήδη υπονομευθεί από όσα είπε ο φιλοξενούμενος του Αχιλλέα.

Όταν αποκαλυφθούν τα παρασκήνια αυτής της εκδήλωσης,  θα μάθουμε με ποιες μεθόδους ο υιός Μητσοτάκης έφερε στα νερα του την οικογένεια  Καραμανλή, για να δείξει ότι ο Πόλεμος των Ρόδων έληξε υπέρ του.

Ίσως θα χρειαστεί και  μια νέα ανάγνωση όσων συνέβησαν στην  περίοδο 2015-16  όταν η κυρίαρχη καραμανλική πτέρυγα απώλεσε την ηγεσία,   εμφανιζομένη διασπασμένη και ανήμπορη να στηρίξει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

 Προφανώς κάποιες  εσωτερικές συμπεριφορές δεν ήταν όπως εμφανίσθηκαν τότε και τα υπόλοιπα είναι θέμα απλής δημοσιογραφικής έρευνας.

Εκ παραλλήλου πρέπει να σημειωθεί ό,τι οι παρατηρητικοί διαπίστωναν  από καιρό: από τη στιγμή που έγινε αρχηγός της ΝΔ και αργότερα πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβληματικό Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αν δεν παρακμάζει, πάντως έχασε την παλαιά ενεργητικότητα.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής επέβαλε χαμηλούς τόνους στις δραστηριότητες του Ιδρύματος λόγω του υιού του, τον οποίο συνόδευσε και στα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

Ως φιλομητσοτακικοί αμφότεροι εξασφάλισαν και ρόλο στον Μητσοτάκη, ως σφήνα στην εκδήλωση που προορίζονταν για τον φυσικό διάδοχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Στη διοίκηση του Ιδρύματος μετέχουν ακόμη ως πρόεδρος ο Πέτρος Μολυβιάτης -διακοσμητικός περισσότερο, τα δυο παιδιά του Αχ. Καραμανλή, -ο υπουργός και η εφοπλιστίνα Φωτεινή Καραμανλή ο προστατευόμενός του Μιχάλης Λιάπης, η Ελένη Αρβελέρ που έχει χαρακτηρίσει τον Μητσοτάκη “δώρο για την Ελλάδα “, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης που έχει επίσης γιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, που  αδικήθηκε προκλητικά από τον Μητσοτάκη  και ασφαλώς  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής που έπρεπε να διαμορφώσει  τις ισορροπίες.

Σε γενικές γράμμα το κατάφερε, προτάσσοντας τις διαφορές του με τον Νέομητσοτακισμο.. Η ομιλία του ήταν περιεκτική, εύστοχη και ευρηματική σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση με την πολιτική ν Μητσοτάκη:  κάποιες  αναφορές τον ιδρυτή τη ΝΔ και την πολιτική φιλοσοφία και πρακτική του σημάδευαν τον παριστάμενο Πρωθυπουργό, αλλά και τον Σαμαρά.

Η δημόσια εικόνα του νεότερου Καραμανλή αναβαθμίσθηκε με τη δεύτερη κατά σειρά στοχευμένη δημόσια ομιλία του από το 2009. Αλλά τι τα θες, τι τα γυρεύεις: ο Μητσοτάκης τα παίρνει όλα στη ΝΔ….  

Για όσους προτάσσουν οτι είναι Πρωθυπουργός: , και ο πατέρας του Πρωθυπουργός ήταν, αλλά η βάση της ΝΔ επιβράβευσε τον Σαμαρά που τον έριξε και τον έκανε αρχηγό της …