Υπήρχε τελικά «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία στο Βερολίνο;

Του Βασίλη Σκουρή

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να κατηγορείται για «μυστική διπλωματία», ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων ή και το λαό για το τι ανέφερε το έγγραφο. Σε κρίσιμες στιγμές δεν πρέπει να χάνεται η εμπιστοσύνη.

Το να δηλώνει ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είχε πετύχει «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία στο Βερολίνο είναι ασφαλώς ένα πολύ μεγάλο γεγονός, ασχέτως εάν τα μεγάλη μέσα ενημέρωσης στη χώρα δεν το θεωρούν καν… είδηση!

Τα ερωτηματικά είναι πολλά:

-Υπήρξε τελικά «έγγραφη συμφωνία» και είχε υπογραφεί και από την Τουρκία;

-Τι περιελάμβανε η συμφωνία αυτή; Απλώς διαδικαστικά θέματα, διαδικαστικά θέματα που είναι κατ΄εξοχήν πολιτικά, οδικός χάρτης για επίτευξη συμφωνίας, μορατόριουμ για κάποιο χρονικό διάστημα ή συμφωνία για να σταματήσουν και οι δυο χώρες τις εξορύξεις, όπως ανέφερε πρωτοσέλιδο της «Εστίας» που δεν διαψεύστηκε;

-Γιατί η Τουρκία-αν την υπέγραψε τελικά τη συμφωνία- έκανε πίσω; Πότε και σε τι διαφώνησε;

-Ήταν ενήμεροι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι υπουργοί δηλαδή που χειρίζονται τα ελληνοτουρκικά, για το θέμα;

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λάθος που δεν ενημέρωσε τους αρχηγούς, με τους οποίους συναντήθηκε κατ’ ιδίαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι πάντα αυτή που έχει την ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και αν διαφωνούν κάποιες (ή περισσότερες) φορές μαζί της.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει πως η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού ενημέρωσε επί του θέματος τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα (αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά), γιατί η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων; Και, κυρίως, τον ελληνικό λαό; Αν δεν έχει κάτι να κρύψει, όλα είναι εύκολα…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR