Υποτροφίες “Σταύρος Τσακυράκης”: Ποιοι ζημιώνονται;

Toυ Δημήτρη Ρέπα

Το ΠΟΤΑΜΙ αποφάσισε να αυτοκτονήσει θεαματικά, δίνοντας 500.000 ευρώ στο Καποδιστριακό με σκοπό να συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain. Ακούστηκε ωραίο και γοητευτικό. Διαβάζοντας όμως την προκήρυξη των εν λόγω υποτροφιών, ανησυχώ ότι κάτι δεν πήγε τόσο καλά όσο φανταστήκαμε στην αρχή.

Οι υποτροφίες θα δοθούν σε ΗΔΗ υποψήφιους διδάκτορες, δηλαδή σε ανθρώπους που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίοι βεβαίως μετά την κτήση του διδακτορικού θα μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Τα χρήματα θα διαμοιραστούν σε 25 άτομα επί 24 μήνες (833 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο). Ο υποψήφιος υπότροφος πρέπει σε 15-16 εργάσιμες ημέρες να μαζέψει και να υποβάλει αυτοπροσώπως «χαρτιά» με πληροφορίες που το ΕΚΠΑ έχει ήδη στη διάθεσή του, αφού πρόκειται για ήδη υποψήφιους διδάκτορες.

Επιπροσθέτως οι άρρενες θα πρέπει να υποβάλουν και πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Και στο τέλος, θα πρέπει να κάνουν πέτρα την καρδιά και να υπογράψουν χωρίς ντροπή αυτήν την αίτηση (copy paste από την προκήρυξη):

« ΘΕΜΑ: Υποβολή πρότασης για την απόδοση υποτροφίας στο πλαίσιο του έργου με Κ.Ε. 16257 και τίτλο «Υποτροφίες Σταύρος Τσακυράκης»

Σε απάντηση της σχετικής πρόσκλησής σας, σάς υποβάλλω ως συνυποβαλλόμενα στην παρούσα όλα τα σχετικά δικαιολογητικά που ορίζονται στις σελ 3 και 4 της παρούσας πρόσκλησης και εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη υποτροφία που απονέμεται για την κάτωθι Σχολή του Ε.Κ.Π.Α :»

Τιμά τον Σταύρο Τσακυράκη και το ΠΟΤΑΜΙ αυτή η γραφειοκρατική μούχλα; Αν τα 500.000 ευρώ έμεναν στο ΠΟΤΑΜΙ και αυτό συνέχιζε να υπάρχει, εκπροσωπώντας πολιτικά τους περισσότερους από τους υποψήφιους διδάκτορες (σε όλα τα Πανεπιστήμια), το όφελος στην κοινωνία θα ήταν μεγαλύτερο από την υποτροφία που θα πάρουν οι 25 αυριανοί μετανάστες.

* Αρχιτέκτων – Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ