“Φίλος με φίλο από το ίδιο βαρέλι;”

Toυ Κώστα Πρώιμου

Με αποκλειστική συνέντευξη που παρέθεσε στις 13-12-2019, ο πολύπειρος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Pete Sessions που δημοσιεύτηκε στην “Ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου” και αναδημοσιεύτηκε από την ελληνική “Huffington post” και το επιλεκτικό – έγκριτο anoixtoparathyro.gr είχε δηλωθεί από τον πρώην πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου: 

«Η Τουρκία είναι μεγάλος και σημαντικός παράγοντας στις Διεθνείς σχέσεις και αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ρόλο της Περιφερειακής Δύναμης. Διεθνείς Πολιτικοί ανταγωνισμοί, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και στην Παγκόσμια σκηνή, έχουν φέρει εντάσεις στις καθημερινές διεθνείς υποχρεώσεις της. Τώρα, οι Συριακές επιχειρήσεις και ο χειμώνας βρίσκονται στο άμεσο μέλλον, ελπίζω η άνοιξη να φέρει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (εκ μέρους της), για να θεωρηθεί Διεθνώς ως μια καλύτερη ηγέτιδα, για την περιοχή».

Στην ίδια συνέντευξη την οποία προφανώς έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους οι κατεξοχήν αρμόδιοι πολιτειακοί παράγοντες  της χώρας μας, ο κ. Sessions με έναν ωμό  αλλά έντιμο τρόπο- χωρίς τις συνηθισμένες πολιτικές περιστροφές, αποδόμησε το αφήγημα περί έξωθεν επερχόμενης ανάπτυξης: “Οι «δολαριακές επενδύσεις» στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν πιο ευνοϊκές από μια μακροπρόθεσμη οπτική και άποψη. Η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να έχει μια αρνητική προοπτική».

Στις 30-12-2019, η εφημερίδα μας δημοσίευσε άλλη μια αποκλειστική συνέντευξη Αμερικανού Γερουσιαστή και στενού συνεργάτη του προέδρου Τράμπ. ( “Huffington post” και anoixtoparathyro.gr).

Ο 37χρονος Lance Gooden εξήγησε τους λόγους και τις αιτίες βάσει των οποίων εφεξής οι ΗΠΑ θα κινούνται ανεξάρτητες και απολύτως αυτόνομες στην παγκόσμια σφαίρα της πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής:

 “Η άνθηση της Αμερικανικής παραγωγής ενέργειας  έχει δημιουργήσει αδρά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχει φέρει οικονομική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια. Αυτό φυσικά είχε τεράστιο αντίκτυπο στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας. Όσον αφορά τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής, η νέο – ανακαλυφθεισα ενέργεια και ή ανεξαρτησία, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο εύκολα και ελεύθερα. Είμαστε πλέον απαλλαγμένοι από τις πιέσεις που μπορούσαν να ασκήσουν εναντίον μας οι χώρες από τις οποίες εξαρτιόμαστε για το πετρέλαιο”. 

Ο Ρεπουμπλικανός κ. Gooden σε ένα άλλο σημείο της αποκαλυπτικής συνέντευξης που παρέθεσε στον Κώστα Παπαδόπουλο αποκλειστικά για την “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις πολιτικές ελίτ του πλανήτη, διαμηνύοντας τους ευθέως τα ακόλουθα:

Οι κοινοί άνθρωποι αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν από ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που σχεδιάστηκε για να αποκλείσει τα συμφέροντά τους. Αυτό ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Ο Donald Trump κατέβηκε στις εκλογές με μια πολιτική πλατφόρμα για να ανατρέψει αυτό το σύστημα και η βασική εστίαση της πλατφόρμας του ήταν να αλλάξει τον ρόλο της Αμερικής στη Διεθνή σκηνή. Εάν οι πολιτικές ελίτ δεν έχουν ήδη αρχίσει να επαναξιολογούν αυτόν τον ρόλο, δεν θα είναι πολιτικές ελίτ για περισσότερο καιρό”.

Αν επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα παραπάνω  σημεία των δηλώσεων αμφοτέρων των Αμερικανών Γερουσιαστών, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε ρεαλιστικά και όχι κατά το δοκούν την αυταρχική στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δημόσιας συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο… (Αλήθεια, το αντέχετε);

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ