Φεουδαρχικός φιλελευθερισμός: Η ιδεολογία των ….Καλυτέρων

Του Νίκου Λακόπουλου

“Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα”. (Κυριάκος Μητσοτάκης).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό- “τέρμα το δωρεάν γεύμα” για όλους- και το πήγε πέρα από τον θατσερισμό που εν ολίγοις εμφανίστηκε ως μία αναγκαιότητα “διάσωσης” της οικονομίας από τα σοσιαλιστικά πειράματα.

Η κ. Θάτσερ -που λάτρευε εξάλλου και τον Πινοσέτ- δημιούργησε μια πολιτική κυβερνητική σχολή εφαρμόζοντας τα ιδεολογήματα του Μίλτον Φρίντμαν για την ορθότητα ενός οικονομικού συστήματος ελεύθερης αγοράς με ελάχιστο κράτος που έκρυβε μια αντίληψη κοινωνικού ρατσισμού. Ενός συγκαλυμμένου κοινωνικού φασισμού- όπου οι φτωχοί αποτελούν πρόβλημα και μια ελεύθερη κοινωνία- με νόμιμα ναρκωτικά ή δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους- εξαρτάται από την αγορά.

Αυτή η αριστεία -του νεοφιλελευθερισμού- ωστόσο κρίνεται στην οικονομία κι όχι στην φύση ή την φυλή, όπως θέλουν οι φυλετικές θεωρίες. Είναι μια ταξική αριστεία. Μια κοινωνία για πλούσιους, ένας καπιταλισμός με ελευθερία που αντιπαρατίθεται στα χρεοκοπημένα μοντέλα σοβιετικού τύπου οικονομίας που θεωρείται ότι ευθύνεται για την φτωχοποίηση. Βασικά γιατί δεν έχει ελευθερία κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά κι όχι γιατί δεν έχει πολιτική ελευθερία.

Στην πράξη η ελευθερία του καπιταλισμού είναι μια ελευθερία για λίγους.  Η ευημερία θα έρθει αν αφήσουμε ελεύθερη την αγορά να λειτουργήσει, η παιδεία θα δουλέψει αν κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια -που σημαίνει εμπορικά πανεπιστήμια. Είναι ένα μοντέλο κοινωνίας όπου δεν κυριαρχούν φυλετικά ή εθνικά χαρακτηριστικά -όπως οι Άρειοι που είναι Γερμανοί, αλλά άλλου είδους Άρειοι, Εκλεκτοί και …Καλύτεροι -που εν προκειμένω είναι οι Δυνατοί και οι Πλούσιοι- που όπως μας είπε ο Μητσοτάκης ορίζονται από τη Φύση.

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία ισότητας, ξεχάστε αυτά -είναι αυταπάτες. Ο Κυριάκος το πάει πολύ παραπέρα -πολύ πριν την …Γαλλική Επανάσταση, αφού άλλωστε είναι παιδί της οικογενειοκρατίας- που θα την χτυπήσει γιατί την ξέρει και είναι ο …Καλύτερος. Ο Άριστος -που είναι Εκλεκτός σε μια κοινωνία, όπου οι “αδύνατοι” πρέπει βεβαίως να βοηθούνται -ως ένα είδος φιλανθρωπίας -αν και το όραμά του αφορά κυρίως …επιχειρηματίες.

“Όσοι επιχείρησαν ισότητα, καταστρατήγησαν την δημοκρατία” -δεν είναι η -ισότητα- στην ανθρώπινη φύση. Μην ψάχνετε για λογική στη φράση αυτή, μόνο τον κρυμμένο αντικομμουνισμό αναζητείστε. Η αντιστροφή της σημαίνει πώς μόνο όσοι επιχείρησαν την ανισότητα έφεραν την …δημοκρατία. Ή πως μαζί με τον αγώνα για την ισότητα ξεχάστε και τη δημοκρατία γιατί το σύστημα που υπόσχεται ο Κυριάκος είναι δημοκρατία και ελευθερία για λίγους- για όσους είναι φύσει ή θέσει οι Καλύτεροι -μόνο για όσους κληρονόμησαν την ταξική τους αριστεία.

Οι θεωρίες αυτές δεν απέχουν πολύ από αυτές που εξέθρεψαν τον ναζισμό, ως γέννημα όχι βέβαια του καπιταλισμού, όπως διατείνονται διάφοροι αφελείς που αντιλαμβάνονται τον “σοσιαλισμό” με όρους θεολογίας. Η φύση- που απεχθάνεται την ισότητα- είναι η βάση του ρατσισμού και του φασισμού και η επίκλησή της από τον πρόεδρο της ΝΔ αποκάλυψε τον πυρήνα της πολιτικής του ιδεολογίας -που εξηγεί την θαυμάσια σχέση του με τον Άδωνι Γεωργιάδη- μαθητή του Κων. Πλεύρη.

Προφανώς είναι η Φύση που έκανε τον Κυριάκο γόνο ενός πρωθυπουργού κι αυτοδίκαια -ως πρίγκηπας, ευγενής ή ένα απλός γιάπης- που συμβαίνει να είναι και ο …Καλύτερος. Η ίδια φύση έκανε τον Τσίπρα καταληψία των Εξαρχείων – το άβατο των οποίων θα σβήσει ο μελλοντικός πρωθυπουργός- ως εκλεκτός της Ιστορίας αριστοκράτης- που θα χτυπήσει τη φτώχεια, μαζί με την Αριστερά και την Αναρχία -μέσα στην έδρα της.

Η Φύση δεν απεχθάνεται μόνο την ισότητα, αλλά και όσους την υποστηρίζουν, συνήθως βρωμεροί τύποι των κοινωνικών καταγωγίων, χωρίς την κομψότητα των Βορείων Προαστίων όπως υπαινίσσεται ο αντικομμουνισμός του Κυριάκου -που η πολιτική του ορθότητα δεν του επιτρέπει να εκδηλώσει. Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα. Η ευημερία που υπόσχεται ομολογεί πώς είναι για λίγους.

Ατυχώς η Φύση δεν τον προίκισε με άλλα προσόντα -που θα ταίριαζαν σε ένα Άριστο. Καθώς πιάνει ένα … φλυτζάνι καφέ ή περπατά στο δρόμο- με …ανοιχτά πόδια σαν τον Σαμαρά- μοιάζει πιο πολύ με έναν … γιο επιστάτη που επιθεωρεί τα κτήματα του πατέρα του με καθόλου φιλελεύθερη, αλλά φεουδαρχική νοοτροπία. Το γήπεδο που διάλεξε-καθώς επαίρεται ως κολλεγιόπαις για τις σπουδές του έναντι του λαϊκού παιδιού που ήταν και …”καταληψίας”- είναι ένα ταξικό γήπεδο που ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νοοτροπία φάνηκε όταν διέλυσε την ΟΝΝΕΔ ή όταν ανακοίνωσε -με ύφος διοικητή- πως η ΔΑΠ θα τσακιστεί να μην ξανακολλήσει αφίσες στα πανεπιστήμια. Δεν είναι η πρακτική ενός ηγέτη δημοκρατικού κόμματος, αλλά ενός επιστάτη που δίνει εντολές σε υπαλλήλους του.  Φυσικά δεν μιλάμε ούτε για δημοκρατία, ούτε για συζήτηση, ούτε για πρόταση για συζήτηση στο συνέδριό της. Ποιο συνέδριο; Aυτό που θα γίνει με κείνους που ο ίδιος θα διορίσει;

H αυταρχική του αντίληψη φάνηκε κι όταν απέκλεισε τον γόνο βουλευτή από τα ψηφοδέλτια -χωρίς φυσικά να αποφασίσουν γι΄αυτό τα …όργανα. Ο πατέρας Τραγάκης- συνηθισμένος από τα ήθη του παραδοσιακού κόμματος- διόρισε κληρονόμο της έδρας του το γιο του-αποκαλύπτοντας σε πια εποχή ζει ακόμα αυτό το κόμμα. Ο ίδιος ο Κ.Μ. είναι “μελλοντικός πρωθυπουργός” χάρη στον πατέρα του και η οικογένεια του “κατέχει” “δυο- τρεις” θέσεις στην πολιτική που περνάνε από γενιά σε γενιά. Ποιος θα χτυπήσει την οικογενειοκρατία;

Η ύπαρξη της  δυναστείας στην πολιτική ζωή- όσο και άλλων …δημοκρατικών οικογενειών που παράγουν έτοιμους πρίγκηπες- αποκαλύπτουν την πολιτική υπανάπτυξη μιας χώρας με σύστημα ευγενών, αριστοκρατία -φεουδαρχικού τύπου- που γεννά τους Καλύτερους σε ένα κληρονομικό σύστημα που αναπαράγεται. Η βασιλεία καταργήθηκε, το σύστημα Ευγενών όχι. Τα κόμματα των φατριών με τις φαμίλιες υπάρχουν κόμμα, άδικα χάσαμε από τη Βουλή τον Γιο του Τραγάκη. Η Τραγακοκρατία συνεχίζεται.

Κι όταν ρωτάς αυτό το παιδί -που πιστεύει ότι η ανισότητα είναι μέσα στη Φύση- πώς θα κυβερνήσει ή πώς θα πείσει τους Ευρωπαίους για ένα …καλύτερο μνημόνιο απαντά γιατί αυτός είναι ο …καλύτερος. Είναι μες τη Φύση, όπως η ανισότητα. Aυτή άλλοτε έκανε ανθρώπους φύσει κατώτερους από άλλους -φύσει ανώτερους. Είναι φυσικό νάσαι πλούσιος ή φτωχός. Αυτό μας είπε ο κ. Μητσοτάκης:

“Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα”.

Με άλλα λόγια. Πάρτε το χαμπάρι, κύριε Τσίπρα. Θα είμαι πάντα ο καλύτερος -γιατί είμαι ο γιος του Μητσοτάκη. Αγωνίζομαι για μια κοινωνία ανισότητας, όπου από τη φύση θάχουν δικαιώματα μόνο οι πλούσιοι, οι εκ γενετής Καλύτεροι, σαν εμένα -άντε κι όσοι ενταχθούν στο Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας- που προφανώς είναι το Καλύτερο Κόμμα.

Από πού όμως προκύπτει ότι ο Κυριάκος είναι ο Καλύτερος; Το έλεγε κι ο …Βολταίρος για να αποδείξει ότι οι Λευκοί είναι ανώτεροι από τους Αφρικάνους, αλλά ταιριάζει και για τους …Συριζαίους: “Tα στρογγυλά μάτια τους, η πλακουτσωτή τους μύτη, τα χείλη τους, τα αυτιά, το μαλλί και κυρίως ή νοημοσύνη τους, απέχει πολύ από τη δική μας”.