Φώφη Γεννηματά: Διόρθωση

Του Γ. Λακόπουλου

Αφού η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί το αξίωμά της στο Κινάλ, να αρχίσουμε με τα άσχημα νέα.

Όταν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει κλίμα διαμαρτυρίας και κοινωνική αναστάτωση»- με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο – πριονίζει το κλαδί που κάθεται.

Όταν λέει ότι η πως η «μόνη προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης που εγγυάται την πορεία της χώρας στο μέλλον είναι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ» συρρικνώνει την έννοια του προοδευτικού χώρου στο 8% και κοροϊδεύει εαυτήν και αλλήλους: το ΠΑΣΟΚ η ίδια το διέλυσε. Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα…

Μετά τα καλά νέα. Η Φώφη δεν κινδυνεύει να χάσει το κόμμα της από κανέναν. Ιδίως από τον «μεγαλύτερο αδελφό» του Άδωνι και τον «συνεργάτη” του Θ. Πλεύρη.

Ο -υπό ποινική ποινική δίωξη για δωροδοκία στο σκάνδαλο Νοβάρτις – Λοβέρδος μετράει μέρες ως υποψήφιος πρόεδρος του Κινάλ- που θα μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ και θα το κάνει πλειοψηφικό κόμμα και …μετά ξύπνησε.

Έρχεται η συνεδρίασή του Δικαστικού Συμβουλίου για τη δίωξή του-είναι ηδη σκανδαλώδης η καθυστέρηση.

Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει αντίπαλος.

Ο συμπαθής Νίκος Ανδρουλάκης άφησε το χρόνο και πέρασε ανεκμετάλλευτος. Ο αξιοπρεπής Παύλος Γερουλάνος απλώς δεν μπορεί να βρει επαφή με το DNA του χώρου. Και ο Μιχ. Κατρίνης, που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την ανανέωση, δεν έχει υλικές προϋποθέσεις για να στηρίξει ενδεχομένη υποψηφιότητά του.

Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κυρίως όταν γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον κάποιου εκ των Παπανδρέου. Έχασαν το παιχνίδι όταν διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα λοιπά, οπότε και αν γίνουν οι εκλογές και με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, η Γεννηματά θα παραμείνει στη Βουλή με το Κινάλ. Εστω με κάποια συρρίκνωση, όπως διαφαίνεται.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστήσει γνωστή από τώρα τη στρατηγική της, για την περίπτωση που θα χρειαστεί η συμβολή της στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Απλά πράγματα: πρέπει να είναι σαφές από τώρα ποια από τις εξής επιλογές υιοθετεί: να συνταχθεί με τον Τσίπρα, με τον Μητσοτάκη, με όποιον έλθει πρώτος, ή με κανέναν;

Αυτό είναι το μενού. Και αυτό της προσφέρει είναι η ευκαιρία για διόρθωση πορειας.

Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ τύφλωση , που της κληροδότησε ο Βενιζέλος και συντήρησαν οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι Λοβέρδος και Κεγκέρογλου – που κλείνουν κάθε τόσο το μάτι στο σύστημα Μητσοτάκη, για τους δικούς του λόγους ο καθένας- την οδήγησε στα λάθη της τρέχουσας Βουλής .

Μπήκε σε οιονεί φλερτ με τον Μητσοτάκη, τον οποίο στήριξε ανεπίτρεπτα στις Πρέσπες και αλλού.

Γιατί δυσκολεύεται να καταλάβει ότι οφείλει να επιστρέψει στο -αντιδεξιό- σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης , όπως την όριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Ότι η παράταξη έχει σήμερα ως κεντρικό φορέα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικό επικεφαλής τον Τσίπρα – όπως είχε κάποτε τον Ανδρέα και στη συνέχεια τον – Σημίτη- το αποφάσισαν οι πολίτες.

Υπάρχει ρόλος και για την ίδια – μέσα στην παράταξη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR