Τουρισμός και πανδημία: γαία πυρί μιχθήτω

Του Παναγιώτη Τζανετή

«Η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν»

«Έξω πάμε καλά, μέσα δεν πάμε καλά». Την παροιμιώδη έκφραση του Καραμανλή του μείζονος (Ελληνικό, Νοέμβριος 1976) δεν θα μπορούσε να την επαναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης κατά την επιστροφή του από τη Βρετανία. Διαφέρουν το αεροδρόμιο, που μετακόμισε στα Σπάτα, η σοσιαλιστική καταγωγή του υπουργού και κυρίως διαφέρει η πολιτική αναστροφή: διθύραμβοι μέσα – διασυρμός έξω!

Ναυάγιο στον Τάμεση…

Στη συνέντευξη του BBC ο δημοσιογράφος ξεκίνησε ασκώντας δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Δώσατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε» σχολίασε για τα νησιά ο Στίβεν Σακούρ. Διερωτήθηκε στη συνέχεια μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα με τόσο κακές επιδόσεις εμβολιασμών. «Η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν». «Δεν είμαστε…» πήγε να πει ο υπουργός Τουρισμού. «Είστε στις πέντε χειρότερες χώρες!». «Όχι, δεν είμαστε…» επέμεινε ο Χ. Θεοχάρης, για να λάβει απάντηση: «Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα». Τελεία και παύλα.

Θυμόταν ο δημοσιογράφος τα περσινά ηλιοβασιλέματα, όπως θυμόταν και τις υποσχέσεις για τις εμβολιασμένες νήσους. Ο υπουργός περιορίστηκε να πει ότι δεν είχε υποσχεθεί εμβολιασμό «σε όλα» τα νησιά έως τον Απρίλιο, εννοώντας ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά. Υπήρξε τυχερός που ο Στίβεν Σακούρ δεν γνωρίζει την Τέλενδο, τα Τροιζόνια και το Γυαλί. Τα 32 αυτά νησιά έχουν όλα μαζί λιγότερο πληθυσμό από την Κερατέα (7.500).

Η Ελλάδα έχει βρεθεί εκτός της πράσινης λίστας της Βρετανίας και γι’ αυτό ταξίδεψε εκεί ο υπουργός Τουρισμού, ζητώντας έστω μια διαφορετική μεταχείριση κάποιων ελληνικών νησιών κατά τον Ιούνιο. Ο δημοσιογράφος τού επισήμανε ότι και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή στο «μην ταξιδεύετε».

Στη δε αιτίαση του υπουργού για λάθος βρετανική απόφαση, ακολούθησε ο εξής εύγλωττος διάλογος: «Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας». «Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό».

…θρίαμβος στην Αριστοτέλους

Στην Αριστοτέλους ο Ά. Σκέρτσος απέφυγε το πάθημα Θεοχάρη με έναν απλό ελιγμό. Μετέθεσε τη συζήτηση περί εμβολίων στη μελλοντολογία Και φυσικά αυτοεγκωμιάστηκε ανενόχλητος από ερωτήσεις. Πάλι καλά που δεν έβαλε και ηχογραφημένα παλαμάκια.

«Αφήνουμε το lockdown πίσω μας!» ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο «βοηθός Μωυσή».  Άντε, απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις σας από νομό σε νομό χάρη στους τουρίστες. Ο Ά. Σκέρτσος διαπίστωσε χθες «συνεχή αποκλιμάκωση» των δεικτών…, που δικαιολογεί την έναρξη της σεζόν 45 ημέρες νωρίτερα από πέρυσι. Αγνόησε την αύξηση κρουσμάτων λόγω πασχαλινής κινητικότητας που σημειώθηκε στους προορισμούς των εκδρομέων (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Φωκίδα Πέλλα, Φλώρινα, Δράμα, Καβάλα και πολλά νησιά). Εννοείται ότι ακόμη δεν έχουν καταγραφεί ουδόλως οι επιπτώσεις τής εστίασης και του ανοίγματος όλων των τάξεων.

Ο νους είναι όλος πια στα τσάρτερ της TUI, γιατί έχουμε, λέει, πείρα και δεν υπερθεραπεύουμε, όπως πέρυσι. Πέρυσι στις 12 Μαΐου η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε: μόλις 18 νέα κρούσματα, 32 διασωληνωμένους και 1 θάνατο.  Έμεινε κι αυτό ασχολίαστο…

Υπερήφανος δήλωσε ότι χρειάστηκε να διατεθούν άνω των 8 εκατομμυρίων self tests προκειμένου να επιβεβαιωθούν 10.000 θετικοί. Ασχολίαστο στη χώρα όπου επί ένα έτος αρνήθηκε πεισματικά τη συνταγογράφηση των tests για λόγους κόστους.

Όλοι κατάλαβαν ότι, παρά την επιδημιολογική εικόνα, πρέπει, πάση θυσία, να ανοίξει ο τουρισμός και ότι δεν θα ξανακλείσει ό,τι κι αν γίνει από δω και πέρα με τα κρούσματα. Φοβάμαι πως δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που διαβάζει την επιθυμία της ως πραγματικότητα. Πάντως, τρίτη φορά πισωγύρισμα της αγοράς, μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δεν γίνεται, το λένε και οι δημοσκοπήσεις! Οπότε τι προβλέπεται επί αστοχίας; Γαία πυρί μιχθήτω…

Τον Ιούνιο, που τα εμβόλια θα μας περισσεύουν, γιατί θα έχουμε εξαντλήσει τους πρόθυμους, όλοι οι  Έλληνες θα μπορούν, αν θέλουν, να εμβολιαστούν. Σε τι συνίσταται λοιπόν η προσφορά προς τους νησιώτες; Πρόκειται μάλιστα για προσφορά με Johnson & Johnson, εμβόλιο παρόμοιας τεχνικής με το Astra! Τέλος, αν κάποιος εμβολιαστεί τέλη Ιουνίου, θα εγκαταστήσει ανοσία μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Πόσο θα επηρεάσει άραγε αυτό τις κρατήσεις που γίνονται τώρα και τις επόμενες εβδομάδες; Δεν ρωτήθηκε …

Από οικονομική άποψη τι μας ωθεί στο να διακινδυνέψουμε ριμπάουντ της πανδημίας εν μέσω καλοκαιρίας (σύνδρομο Χιλής); Για τα μικρά οφέλη αυτού του «πρώιμου» μήνα διακυβεύεται ένα ενδεχόμενο χτύπημα στη φουλ σεζόν. Η ευεργετική επίπτωση των καιρικών συνθηκών επίσης δεν εκφράζεται ομότιμα και θα ήταν ασφαλέστερο αν η άρση κάποιων μέτρων γινόταν με γεωγραφική διαφοροποίηση. Τίποτε δεν ρωτήθηκε.

Είναι άραγε τόσο ανώτερος ο Ά. Σκέρτσος του Χ. Θεοχάρη ή είναι τόσο κατώτεροι οι   Έλληνες δημοσιογράφοι του Στ. Σακούρ;

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία