Φώφη Γεννηματά: Περιζήτητη νύφη ή κακιά πεθερά;

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΗ Φώφη Γεννηματά μπήκε αργά στην πολιτική. Και μπήκε ασκώντας κληρονομικό δικαίωμα. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία. Αυτό που την ξεχώριζε από άλλους γόνους με βαριά ονόματα ήταν η υψηλή δημοφιλία της -από την πρώτη στιγμή. Απροσδιόριστο αν το ενέπνεε η ίδια ή στο πρόσωπό της η κοινωνία έκανε ένα διαρκές μνημόσυνο σε έναν πολιτικό τον οποίο με βεβαιότητα το ΠΑΣΟΚ θα αναδείκνυε  επικεφαλής του μετά τον  Ανδρέα Παπανδρέου. Και οι ψηφοφόροι Πρωθυπουργό- αν δεν έφευγε πρόωρα.

Δεν  ξέρουμε κατά πόσο η Φώφη υπόκειται τη ρήση του Κοέλιο για τη συμπεριφορά του σύμπαντος απέναντί σου αν θέλεις κάτι πολύ. Στην περίπτωση της, πάντως, αυτοί που πήγαν να συνωμοτήσουν δεν ήταν οι δυνάμεις του σύμπαντος αλλά κάποιες πολιτικές συμπεριφορές απέναντι της -μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό την ανέδειξε.

Π.χ. η ΝΔ έκανε το 2002 το λάθος να την παρομοιάσει με ‘φιατάκι’ που θα ισοπέδωνε η τζιπάρα του Γιάννη Τζανετάκου. Και την  έστειλε στο ρετιρέ.  Το  2007 το σύστημα Παπανδρέου πρώτα την εκτόπισε από υπερνομάρχη Αττικής – με το τυράκι του ψηφοδελτίου Επικρατείας- και μετά την άφηνε ανυπεράσπιστη στην παγίδα του εκλογικού νόμου που της στέρησε την έδρα. Την άφησε  χρόνια εκτός Βουλής- αλλά όχι και εκτός κυβερνήσεων.

Το ‘Όλοι Φώφη’ που κυριάρχησε στην πρώτη εκλογική καμπάνια της  έδωσε χαρακτηριστικά ‘τεφάλ’ με αποτέλεσμα να μην κολάει τίποτε επάνω της. Ούτε τα υποτιμητικά σχόλια των εσωκομματικών ανταγωνιστών της για το πολιτικό της εκτόπισμα. Ούτε το ότι στο βιογραφικό της στη Βουλή, ‘συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος’ από τα πενήντα της. Η ίδια δεν έχει καμία δυσκολία να το δηλώνει.

getimage (3)Ωστόσο δεν ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς τη Φώφη Γεννήματα στη θέση που θα έπαιρνε -με περίπατο στο ΠΑΣΟΚ- ο πατέρας της. Την ευνόησε η συντριβή του ΠΑΣΟΚ την  οποία προετοίμασε ο  Γ. Παπανδρέου και λούστηκε αφελώς ο Βενιζέλος. Όπως την ευνόησαν τα λάθη που έκανε ο ίδιος όταν  το ΠΑΣΟΚ κύλησε στο 12% το 2012 και  από εκλογή δε εκλογή άρχισε να κατεβαίνει.

Ωφελήθηκε από την απερισκεψία του Ανδρέα Λοβέρδου να φύγει και να ιδρύσει κόμμα προτού αναγκαστεί να επιστρέψει. Από τη  μεγαλομανία της Διαμαντόπουλου που την οδήγησε εκτός τειχών. Και από τη νοσταλγία όσων είχαν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ για τις παλιές καλές μέρες του Κινήματος που υπενθύμιζε το όνομα της.

Πάνω από όλα η Γεννηματά ωφελήθηκε από την πρόνοια να έχει δίπλα της ένα  άτυπο επιτελείο από μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  χωρίς στίγματα στη διαδρομή τους αλλά και χωρίς μελλοντικές υστεροβουλίες. Όπως ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο Κ. Γείτονας, και ο Θαν. Τσούρας.  Όταν στους εσωκομματικούς χειρισμούς προστέθηκε και ο Κ. Λαλιώτης, η δύναμη πυρός της ενισχύθηκε, μαζί με τις καλές σχέσεις  που διατηρούσε με ισχυρούς μιντιακούς παράγοντες, που παραδοσιακά συνέπρατταν με το ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κληρονομιά το 4%  που της άφησε ο προκάτοχός της και την πρόβλεψη  των  κακεντρεχών ότι της παραδόθηκε το μαγαζί για να το κλείσει. Δεν την υπολόγισαν πάνω από 2% στις επόμενες κάλπες.

Δεν πήρε απλώς 6%  αλλά και  κατάφερε αυτό που ήταν ο κρυφός πόθος των προηγούμενων: τη διεύρυνση. Η ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου  συνέπραξε μαζί της και ο όρος ‘Δημοκρατική Παράταξη’, για τον οποίο δέχθηκε βέλη ο Βενιζέλος, για  αυτήν θεωρήθηκε επίτευγμα.

ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο

getimage (9)Προφανώς οι κρίσιμες εκλογές για τη Γεννηματά είναι οι επόμενες. Αλλά για να πάει σ’ αυτές χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτά που έχει και τα οποία πρώτο της μέλημα είναι να μην χάσει. Χρειάζεται κάτι που θα την κάνει πρόσωπο αναφοράς. Η  διάσπαση του Παπανδρέου -τον οποίο ο Βενιζέλος φοβόταν, αλλά η ίδια έχει εξευτελίσει με το δίκιο της, η προφανής άρνηση του Βενιζέλου να τεθεί υπό την ηγεσία της, το φλερτ κάποιων με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα, οι κυρίες και οι κύριοι που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν να την απομακρύνουν για να επιστρέφουν -γιατί δεν είναι και άσχημο  το 6%-  δημιουργούσε για αυτήν αντιφάσεις.

Είναι η κακιά πεθερά την οποία θα θέλουν να διώξουν όλοι, ή  μπορεί να γίνει η  πολύφερνη νύφη την οποία θέλουν όλοι;

Αυτό την οδήγησε στη ανάγκη να αναζητήσει πρωτοβουλίες προς τα εμπρός. Τις βρήκε προτείνοντας να μαζευτούν όλοι όσοι θέλουν να κινούνται στο χώρο και να μοιραστεί η τράπουλα από την αρχή. Είναι προφανές ότι η Φώφη κινείται στην Ιερουσαλήμ και γνώριζε εξ αρχής ότι η πρότασή της δεν έχει τύχη.  Ότι την κατάθεσε πρώτη ήταν επιτυχία της. Στέρησε τη πρωτοβουλία των  κινήσεων από  τους  άλλους και ουσιαστικά τους οδηγεί σε  απομόνωση. Απόδειξη ότι  οι μισοί από αυτούς που μιλούν για  νέο ‘κεντροαριστερό φορέα’,  φλερτάρουν και με τον Μητσοτάκη. 

Μέχρι τώρα η Γεννηματά πετυχαίνει τους στόχους της. Η διαδρομή της την οδηγεί στο μονόδρομο ‘ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο”, πάρα τους ελιγμούς που κάνει. Η προφανής στρατηγική της στο εξής δεν είναι ασφαλώς να διαλύσει το κόμμα της. Ούτε να το εκχωρήσει σε όλους το εγκατέλειψαν στις κρίσιμες στιγμές. Είναι να πάει στις επόμενες εκλογές ως ΠΑΣΟΚ και με το ΠΑΣΟΚ.  Πόσοι από τους σημερινούς δήθεν συνομιλητές της στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά θα είναι μαζί της και πόσοι θα βρεθούν σε αντίπαλα κόμματα είναι μια άλλη υπόθεση.