Σύσκεψη για το προσφυγικό: θα παρασυρθούν τα κόμματα στον κυβερνητικό αντιευρωπαϊσμό;

 

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΗ επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κρύβει κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ταξίδι  χωρίς επιστροφή η κυβερνητική διαχείριση στο προσφυγικό. Να παρασύρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και να το φέρει στο σύνολο του αντιμέτωπο με τη Ευρώπη -που έχει τις δικές της ευθύνες, αλλά  άλλον σύμμαχο σ’ αυτό το θέμα δεν έχει η Ελλάδα- όπως και σε κανένα άλλο.

Η  κυβέρνηση μετά από μια αλληλουχία λαθών και παραλείψεων προσπαθεί   μεταθέσει τη δική της ευθύνη στην κοινοτική Ευρώπη, με αφορμή τις αντικοινοτικές  συμπεριφορές κάποιων χωρών που ήδη έχουν εξοργίσει τους επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων.  Από την Αθήνα αυτό χρησιμοποιείται ως αφορμή για αντιευρωπαϊκή ρητορική στην  οποία το κυβερνητικό κόμμα τείνει να παρασύρει και την αντιπολίτευση που  θα πάει για μια σύσκεψη  υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αποφάσεις  εκ των υστέρων.

Αν δεν υπάρξει προσοχή τότε οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιδεινώσουν την θέση της χώρας.

Αν  πρέπει να προσέξουν κάτι είναι να μην επιτρέψουν στη κυβέρνηση να  ανοίξει  πόλεμο με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας συναισθηματικά συνθήματα και ηθική ορολογία. Στην ουσία είχε δίκιο – στους χειρισμούς έκανε ένα ακόμη λάθος. Και αυτά τα λάθη είναι μοιραία.

Η μόνη απαντοχή που έχει η  Ελλάδα, όχι μόνο στην αποτροπή της χρεοκοπίας αλλά  και για μην γίνε στρατόπεδο μεταναστών, είναι η Ευρώπη. Μπορεί οι επιμέρους χώρες να έχουν τις επιδιώξεις τους, αλλά τα κοινοτικά όργανα είναι το μόνο στήριγμα της χώρας. Η αντιπολίτευση  θα διαπράξει στρατηγικό λάθος αν  παρασυρθεί από τη κυβέρνηση σε  άκαιρες και  άσκοπες αντιπαραθέσεις   που υποκινούνται για να καλύψουν εσωτερικές  αδυναμίες.

Η Ευρώπη έχει τους δικούς της κανόνες για να λύνει τα προβλήματα της. Δεν  έχουν τύχη οι Κουταλιανοί. Αυτή τη στιγμή χώρα δεν χρειάζεται αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές, ούτε τυφλές ενέργειες του  πελαγωμένου υπουργείου Εξωτερικών , όπως η διπλωματική κρίση με τη Αυστρία, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησής της.

Ασφαλώς ο  Πρωθυπουργός είχε  κάθε δίκιο να είναι οργισμένος στη Βουλή το βράδυ της  περασμένης Τετάρτης  για τις χώρες που παραβιάζουν  τις κοινοτικές αποφάσεις , διασπούν το κοινοτικό μέτωπο και κινούνται έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο- ειδικά για την αυστριακή κυβέρνηση.

Αλλά όσα είπε και όσα λέει έκτοτε ο υπουργός Μετανάστευσης για μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας σε ποιους απευθύνονται και που οδηγούν;  Τι είδους  τελεσίγραφα έστελνε και σε ποιους;

Σωστά  ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα απαιτήσει  απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Πιστεύει όμως ότι θα τον πάρει κάνεις τοις μετρητοίς  αν δεν πείθει ότι η χώρα του είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορα της; Αυτός δεν ήταν που αποδέχθηκε αβασάνιστα τα  Κέντρα Καταγραφής και μετά τα καθυστέρησε γιατί δεν είχε  ζητήσει να συμπεριλάβει η συμφωνία και τον προορισμό των καταγραφέντων;

Η προσφυγή στους πολιτικούς αρχηγούς τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή; Και τι θα συμβεί αν συμφωνήσουν με την πολιτική του; Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή; Τι θα πει η ελληνική αντιπολίτευση; Ποια αξία θα έχει ότι και να πει;

Σωστά είπε ότι το καλοκαίρι η κυβέρνησή του βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται»  και ακόμη πιο σωστά λέει ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τους Αυστριακούς ή άλλους.

Υπόλογος τώρα είναι και ο Αυστριακός Πρωθυπουργός, η οποίος άλλος παραβίασε την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Δεν γνωρίζει όμως ότι ήδη  ο επίτροπος Δημ.Αβραμοπουλος πήρε τα μέτρα του. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην Αυστρία και οι Γερμανοί πιέζουν για αποκατάσταση της συλλογικότητας; Με άλλα λόγια το πρόβλημα που πήγε να δημιουργήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Αυστριακός αντιμετωπίζεται από την Ένωση όπως αντιμετωπίσθηκε και πρόβλημα που πήγε να δημιουργήσει ο Τσίπρας  πέρυσι .

Γιατί τη στιγμή που οι λοιποί Ευρωπαϊκοί ανέπτυσσαν δραστηριότητες για να επανέλθει η Αυστρία  στην κοινοτική γραμμή, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι μπορεί να το   εκμεταλλευτεί  στην εσωτερική πολιτική; Και γιατί  προσπαθεί να βάλει στο ίδιο κλίμα και τα άλλα κόμματα;.

Η αιφνίδια εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Βουλή την περασμένη  εβδομάδα, και όσα αντιευρωπαϊκά είπε από το βήμα, έδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και πάει να χάσει και τη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει η Ευρώπη. Σ’ αυτή η αντιπολίτευση δεν έχει λόγο να την  ακολουθήσει. Πολύ περισσότερο δεν έχει λόγο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθήσει να παίξει πολιτικά παιχνίδια μ’ αυτό το θέμα.