Χρειαζόμαστε ήπιο προεκλογικό κλίμα

Του Μέλιου Ανδρικόπουλου

Ο λαός μας τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει πολλά. Δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε, τα γνωρίζουν οι πάντες. Ούτε είναι απαραίτητες και ούτε συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι μεγαλόστομες υποσχέσεις, οι ”ναπολεόντειες” εξάρσεις , από τους υποψήφιους πολιτικούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Κανείς τους δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ”ανακάλυψε την Αμερική”. Το έργο είναι γνωστό, το έχουμε δει και το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Γνωρίζουμε επίσης, ότι τα υποψήφια κόμματα εξουσίας, ΄εχουν ελάχιστες δυνατότητες ανάπτυξης ισχυρών πρωτοβουλιών.

Από τη στιγμή που όλες οι χρηματοδοτήσεις στη χώρα, εκπορεύονται από την Ε.Ε, όπως : Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο,το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας…. καταλαβαίνουμε όλοι ,ότι οι ευφάνταστοι οραματισμοί,οι ιδεολογικές ακροβασίες μπορούν να γίνονται , μόνο από τα μικρότερα κόμματα ,που δεν θα αναλάβουν ποτέ τη διακυβέρνηση της χώρας…

Καλώς η κακώς,η πλειοψηφία των ανθρώπων, θα συσπειρωθεί γύρω από τα ”μεγάλα” κόμματα,γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουν τι λένε και κυρίως τι υπόσχονται. Αύριο, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις υπερφίαλες εξαγγελίες τους, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μακριά από τη δημοσιονομική δυνατότητα που έχει και αντέχει η οικονομία της χώρας. Βεβαίως και πρέπει -κάποτε- να επικρατήσει η δικαιοσύνη στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας. Κατά τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη μάλιστα, η δικαιοσύνη και η αλήθεια,είναι έννοιες ταυτόσημες…Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι πολιτικοί της χώρας φημίζονται για τα αλλεπάλληλα ψέματα που με περισσή ευκολία ξεστομίζουν. Κατά συνέπεια, ”εχθρός” των πολιτικών είναι η αλήθεια…Συνήθως καλύπτουν το ψέμα με κάποιο άλλο ψέμα και άντε να βγάλεις κάποια άκρη… ,αυτό που αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης,είναι μία εκτεταμένη αδικία παντού.. Αδικία,συστημική, αδικία συστηματική..

Εάν μπορούσε να επικρατήσει πραγματικά, δικαιοσύνη παντού, θα έρχονταν τα πάνω κάτω. Θα ήταν μία πραγματική επανάσταση. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα διπλασιάζονταν,οι τιμές των προϊόντων που παράγουν οι αγρότες θα ανέβαιναν σημαντικά χωρίς να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, η ιατρική φροντίδα των ασθενών θα ήταν πάμφθηνη, τα βασικά είδη κατανάλωσης θα ήταν προσεγγίσημα σε όλους, τα καύσιμα θα έπεφταν θεαματικά ,για να μπορούν οι άνθρωποι να πηγαίνουν στα χωριά τους και τέλος ,η ενέργεια θα ήταν φθηνή για να μπορεί να ζεσταίνεται τον χειμώνα ο κόσμος.

Θα ήταν ένα υπέροχο σενάριο!! Ένα φανταστικό όνειρο!! Μόνο που θα μείνει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο θερινής νύχτας…Οι σοβαρές εκτιμήσεις μας λένε,ότι θα είμαστε ”τυχεροί΄΄, αν συνεχιστεί να υπάρχει η δραματική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα!!Η Διεθνής Τράπεζα, η Ε.Κ.Τ. διάφοροι αναλυτές της παγκόσμιας οικονομίας, μας προειδοποιούν,ότι τα χειρότερα έπονται.. .Φυσικά για τους οικονομικά αδύνατους..

Βεβαίως,οι ”μάντεις κακών ειδήσεων” στην αρχαιότητα τιμωρούνταν αυστηρά. Αλλά και σε κάθε εποχή,όσοι μιλούσαν και έλεγαν ”πικρές” αλήθειες, γίνονταν εχθροί των ανθρώπων.Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη το παραμύθι. Όσοι όμως αρνούνται να αντικρύσουν την αλήθεια,να δουν κατάματα την πραγματικότητα,θα βρεθούν αναγκαστικά αντιμέτωποι , με δυσάρεστες και επώδυνες καταστάσεις…

Καλά είναι ”τα παραμύθια της γιαγιάς” αλλά στους ενήλικες, έχουν σοβαρές παρενέργειες: Ξυπνάνε οι άνθρωποι απότομα και αντικρύζουν μία πραγματικότητα, που δεν είχαν φανταστεί, γι΄ αυτό και δεν ήταν προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουν. Ας σταματήσουν λοιπόν τα ”μεγάλα κόμματα”,να λένε στους ανθρώπους ”παραμύθια για ενήλικες”. Καλύτερα να περιοριστούν στα μικρά,τα καθημερινά,τα εφαρμόσιμα, στα άμεσα. Σήμερα που άνθρωποι βρίσκονται ”με τα κεφάλια μέσα΄΄,καλό είναι να μην τρώνε από πάνω και άγριο δούλεμα…

Κάποιοι ,θέλουν να προωθήσουν νέους ανθρώπους στην πολιτική σκακιέρα. Να θυμίσουμε ότι η νεότητα είναι κατάσταση, δεν είναι κατάκτηση. Και ειδικά σήμερα στην πολιτική χρειαζόμαστε ανθρώπους με βαθιά γνώση, με εμπειρίες, με σωφροσύνη με σύνεση. Στοιχεία, που μόνο το ”σχολείο”της καθημερινής μακροχρόνιας τριβής προσφέρει. Ας αποφεύγουν λοιπόν οι αρχηγοί των κομμάτων να προωθούν τους χειροκροτητές τους.

Σήμερα η κοινωνία πιο πολύ από κάθε άλλη φορά χρειάζεται συγκροτημένες προσωπικότητες, με άποψη και γνώση, για να βγάλουν τη χώρα από το απροπέλαστο τέλμα που έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. Ούτε ενδιαφέρει την κοινωνία , η προώθηση περισσοτέρων γυναικών στην πολιτική σκηνή. Στην πολιτική δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι άνθρωποι με βάση ηλικιακά κριτήρια,με κριτήρια φύλου.

Οι υποψήφιοι βουλευτές,όλων των κομμάτων πρέπει να είναι, ολοκληρωμένοι, συγκροτημένοι πολίτες, με κοινωνική και πολιτική εμπειρία και δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις και κυρίως να είναι έντιμοι και μη εξαγοράσιμοι…Τα πειράματα ας κρατηθούν για αργότερα όταν η χώρα θα έχει υπερβεί τον κάβο…