Χρυσή Αυγή: “Κρεμάστε τους ψηλά”*

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Γ. Λακόπουλου

Ότι ο περιθωριακός ακροδεξιός της Μεταπολίτευσης Νίκος Μιχαλολιάκος και η διμοιρία που τον συνοδεύει κατάφεραν να μπουν στη Βουλή οφείλεται σε λάθη του πολιτικού συστήματος αποκλειστικά.

Άρχισαν από τον Γ. Παπανδρέου που νομιμοποίησε τον εκείθεν της ΝΔ χώρο τη Δεξιάς με τον εναγκαλισμό του Καρατζαφέρη, χωρίς να είναι αναγκαία η συμμετοχή του στις διεργασίες που ανέδειξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου και του έδωσαν χώρο στη σύνθεση της στη συνέχεια.

Συνεχίσθηκαν με τις εύκολες αερολογίες επιφανών πολιτικών εναντίον της Χρυσής Αυγής που την καθιστούσαν έτσι συνομιλητή τους  ή την έκαναν δώρα με παλαβές ιδέες , όπως το να μην υπολογίζονται οι ψήφοι τους στις ψηφοφορίες, που σκέφθηκε ο … Βενιζέλος.

Ακολούθησαν οι υπόγειες διαδρομές με το σύστημα Σαμαρά, που τους προόριζε  για μέλλοντες  κυβερνητικούς εταίρους τους αρκεί να μην έλθει η Αριστερά – εξ ου και οι θεωρίες για την  μετεξέλιξη  σε “καλή Χρυσή Αυγή”.

Αυτές οι παιδαριώδεις αντιμετωπίσεις σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα είχε κρίση αντιπροσώπευσης και οι  πολιτικοί ήταν δακτυλοδεικτούμενοι στο κλίμα του αντικοινοβουλευτισμού που διογκώνονταν, επέτρεψαν στον Μιχαλολιάκο να οργανωθεί.

Να ιδρύσει “τάγματα εφόδου και  ομάδες τραμπουκισμού.

Τα  ΜΜΕ – είναι εξ ίσου συνυπεύθυνα καθώς – διακινούσαν- σαν ανέκδοτα τάχα- τους μύθους  με τις “γριούλες που συνοδεύαν  τάχα οι χρυσαυγίτες  για να  την τους αρπάξουν τη σύνταξη”  οι … μετανάστες, ή την εκδίωξη μαύρων από διαμερίσματα που κατείχαν χωρίς να πληρώνουν.

Ένας Θεός ξέρει που θα έφτανε αν δεν μεσολαβούσε η δολοφονία του Παύλου  Φύσσα από Χρυσαυγίτη. Τυχαίο ή προσχεδιασμένο το περιστατικό σήμανε το τέλος της οργανωτικής επέκτασης της Χρυσής Αυγής. Αποκαλύφθηκε η δομή και η ποιότητα της και η υπόθεση από τους πολιτικούς πέρασε στη Δικαιοσύνη.  Ήταν σωτήρια εξέλιξη. Δεν την εξάλειψε πολιτικά, αλλά την αναχαίτισε και το τέλος της  είναι θέμα χρόνου.

Αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να ανατραπεί. Μετά τον τραμπουκισμό Κασιδιάρη στη Βουλή η υπόθεση πρέπει να παραμείνει στη Δικαιοσύνη. Να μην στηθεί  από πολιτικούς και κόμματα σκηνικό αντιπαράθεσης με τους νεοναζί. Και να σταματήσουν οι ανοησίες τύπου Λοβέρδου και Γεωργιάδη ότι ο Κασιδιάρης έπαιξε παιχνίδι αποπροσανατολισμού υπέρ της κυβέρνησης.

Ειδικά η ΝΔ  πρέπει να  ξανασκεφθεί  να διακινεί οτι  <η ΧΑ βάζει πλάτη στην κύβέρνηνη>- εκτός αν δεν ξέρουν τι κάνουν… Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορει να μαζέψει  στο κόμμα του αυτούς που  διακινούν αυτές τις προβοκατόρικες θεωρίες, δεν κάνει για τον θεσμικο ρόλο που επωμίζεται. Μόνο ανόητοι ή επικίνδυνοι θα απέδιδαν  ρόλο  <ρυθμιστή> στον Μιχαλολιάκο,  οπως κάνουν  βουλευτές της ΝΔ και κάποιοι αρθρογράφοι .

Παρακάμπτοντας  την εμμετικη παρέμβαση Παπαχριστόπουλου υπερ Κασιδιάρη, ουτε η  προταση του Βορίδη  που απεδέχθη αβασάνιστα ο προεδρος της Βουλής για αποβολη  της ΧΑ ως κόμμα απο τις συνεδριάσεις είναι  σωστή. Γιατι την αντιμετωπισει πολιτικά. Ενω  ειναι πρόσωπα με  ευθύνη για ποινικά αδικήματα που δαπράτουν ο καθένας ξεχωριστά, την καθιστά πολιτικό αντιπαλο.

Στο σημερινό περιβάλλον, αυτά τρέφουν τους Χρυσαυγίτες. Τους επιτρέπουν να νομιμοποιούν την ανατριχιαστική ιδεολογία τους. Και να μετακινούν την αντιμετώπιση τους από τον ποινικό νόμο- έναντι του οποίου είναι έκθετοι για τις πράξεις τους – στις ιδέες τους. Να προσπαθούν να επωφεληθούν από τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία εν γένει που υφέρπει στην κοινωνία.

Οι πολιτικοί πρέπει να μείνουν μακριά από αυτή την συζήτηση. Είναι τόσο καμένοι ώστε στα μάτια μιας μερίδας της κοινής γνώμης  ηρωοποιούν τους Κασιδιάρηδες.  Είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης να  αντιμετωπίσει τους φορείς του νεοναζισμού. Να εφαρμόσει το νόμο στις ποινικά κολάσιμες πράξεις τους και να τους  κρεμάσει ψηλά.Με το ίδιο τους το σκοινί…

*Τίτλος αμερικάνικης ταινίας του Τεντ Ποστ με τον  Κλιντ Ίστγουντ.