Ψάχνουν στο παρελθόν του…

Γράφει ο Σχολαστικός.


Τα στοιχήματα άρχισαν ήδη: πόσο θα αντέξει ο Γιάννης Στουρνάρας στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να <τελειώνει μαζί του> , καθώς τον θεωρεί παράγοντα αποσταθεροποίησής της.
Εύκολο να το λέει δύσκολο να το κάνει. Ο διοικητής έχει εξασφαλισμένη θητεία έξι ετών και μπορεί να λογοδοτεί στην ελληνική Βουλη, υπάγεται όμως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα ευχέρεια κυβερνητικής απόφασης που θα τον αντικαθιστά δεν υπάρχει.
Υπάρχουν όμως δυο άλλα παράθυρα για να γίνει η δουλειά. Πρώτον να αυξηθεί η πίεση στο πρόσωπό του ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί- κάτι που δεν φαίνεται να πιάνει με τον φιλόδοξο Στουρνάρα. Το άλλο να βρουν κάτι στο παρελθόν του που να τον εκθέτει και εκεί να στηρίξουν το ξήλωμά του.
Δεν γνωρίζω τι έχουν κατά νου. Από το παρελθόν του σημερινού κεντρικού τραπεζίτη συγκρατώ την θητεία του στην –πωληθείσα-Εμπορικήή Τράπεζα, τη σχέση του με το Γιάννο Παπαντωνίου, τη θητεία του σε χρηματιστηριακή εταιρία. Αυτά.

 

Άλλα κόλπα Βενιζέλου.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα έχει πει ο Βαγγέλης Βενιζέλος για το τέλος της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ήδη μετράει μέρες. Σύντομα θα είναι ένας απλός βουλευτής.
Αν όμως λάβουμε υπόψη για ποιόν μιλάμε τότε πρέπει να δώσουμε βάση σε δυο άλλα σενάρια.
Το ένα είναι να επιβάλει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο την .. αυτοδιάλυση του Κινήματος. Αρά αφού δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει και ο ίδιος την υπόσχεση του να μην είναι υποψήφιος εκ νέου για την προεδρία του. Και στη συνέχεια να συστήσει νέο φορέα τύπου <Ελιάς> με τον ίδιο ως πρόεδρο φυσικά.
Το άλλο σενάριο αναφέρεται σε συνεργασία του Βαγγέλη Βενιζέλου με την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία θα αναλάβει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με τον <Μπένι> επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παρ ότι βρίσκω δύσκολο η ευφυής Διαμαντόπουλου να συνεταιριστεί με έναν πολιτικό σαν το Βενιζέλο, με υποψιάζει η παρουσία της σε μια εκδήλωση που οργανώνει μια βενιζελική παρέα με τον πρώην υπουργό Τσαυτάρη.

Ο Σχολαστικός.