Ψιτ, κορόιδο, συνεχίζουν να σε κλέβουν

Του Στέλιου Κούλογλου

Μόνο τις τελευταίες μέρες έβαλαν μπροστά να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ, τις αεροματακομιδές και την καθαριότητα στους δήμους, έχουν ήδη αναγγελθεί των ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΡΚΟ, ενώ μετά τα χειροκροτήματα στους νοσηλευτές του δημοσίου,  ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε τη δημιουργία ενός «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο κεντρικό ρόλο θα κατέχει «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Δεδομένου ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ, λόγου χάριν, σημείωσαν το 2019 αύξηση 21% και ανήλθαν σε 58,1 εκατ. ευρώ ΜΕΤΑ από τους φόρους, η ιδιωτικοποίηση της αφαιρεί ένα σημαντικό έσοδο από το δημόσιο. Θα αποτελέσει μια κλοπή σε βάρος των δημόσιων οικονομικών και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Σε μια συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα που θύμιζε τις καλύτερες στιγμές της αποικιοκρατίας, ο πρωθυπουργός μιας χώρας που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της,  προλόγιζε ως εξής την κοινωνική καταστροφή που έχει αποφασίσει για τη δυτική Μακεδονία:  «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. (…) Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Τα άλλα σκάνδαλα, στην Ελλάδα, ονομάζονται επί νεοδημοκρατικής πανδημίας,  «απευθείας αναθέσεις». Η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της φετινής έκτακτης καμπάνιας του τουρισμού, ύψους 32 εκατ. ευρώ, σε εταιρεία ήταν το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Είχαν προηγηθεί  οι απευθείας αναθέσεις ύψους 739.388 ευρώ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρίες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής. H μία από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρίες φέρεται να ιδρύεται λίγες μέρες πριν την ανάθεση ενώ η άλλη που έχει άσχετες δραστηριότητες, προσθέτει επιπλέον ΚΑΔ, τις παραμονές της ανάθεσης και καταχωρείται στο ΓΕΜΗ μια μέρα μετά τη σύμβαση.

Μια μέρα πριν(!) διοριστεί  στη θέση του, είχε υπογράψει ο -διορισμένος από τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Μηταράκη- μετακλητός διευθυντής του υπουργείου,  τη σκανδαλώδη σύμβαση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της Δομής Φιλοξενίας της Μαλακάσας. Η απευθείας ανάθεση σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υπερτιμολογήθηκε 5 φορές πάνω από το κόστος που υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

 Ο κ. Μηταράκης, που  ανέθεσε απευθείας (24.800 ευρώ)  σε εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων, την απομαγνητοφώνηση των ομιλιών και των συνεντεύξεών του, το τερμάτισε με μια άλλη απευθείας ανάθεση: 136.400 ευρώ θα λάβει εταιρεία που θα  τον συμβουλεύει για τις ..αναθέσεις. Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για τον ιθύνοντα νου όλης αυτής της ξετσιπωσιάς, σε εταιρεία στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ,  ο ΕΟΤ παραχώρησε,  με απευθείας ανάθεση φυσικά, την υπηρεσία  «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής επικοινωνίας για τη διαχείριση κρίσεων». 

Πρόκειται αν μη τι άλλο για χρήσιμη υπηρεσία, καθώς η διαφθορά και η πλήρης κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Για αυτόν άλλωστε τον σκοπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται για τη δική του  «αγορά του αιώνα», με την ενίσχυση του εξοπλισμού των ΜΑΤ και της αστυνομίας με χιλιάδες ασπίδες, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, δακρυγόνα, περιπολικά, λεωφορεία και δεν συμμαζεύεται. Πριν πέσει δηλαδή πολύ ξύλο, θα πέσει πολύ μίζα και χρήμα.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS