«Όλα είναι μπλα μπλα μπλα»: Η Γκρέτα χλευάζει τις μεγαλοστομίες των ηγετών για το κλίμα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «χλεύασε» τους παγκόσμιους ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον εγκαλώντας τους πως όσα λένε τα τελευταία 30 χρόνια για το κλίμα είναι απλώς λόγια.

Η παρέμβαση της Γκρέτα έγινε στη Σύνοδο Kορυφής των Νέων για το κλίμα, η οποία διεξάγεται στο Μιλάνο.

Η σύνοδος αποτελείται από ομάδες εργασίας νέων που συζητούν πώς να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, τον ρόλο τους στη μεταστροφή της χρήσης ενέργειας, τη βιωσιμότητα της φύσης και τον τρόπο που η εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία με συνείδηση για το κλίμα. Βασίζεται στη μια σύνοδο κορυφής νεολαίας για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2019.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η ίδια η σύνοδος δεν ξέφυγε από τα πυρά της Γκρέτα: «Προσκαλούν σε αυτές τις  συναντήσεις νεαρά άτομα που έχουν προσεκτικά επιλέξει για να προσποιηθούν ότι μας ακούνε. Αλλά σαφώς δεν μας ακούνε. Οι εκπομπές διοξειδίου εξακολουθούν να αυξάνονται. Η επιστήμη δεν λέει ψέματα.

Ακολούθως, η Γκρέτα μιμήθηκε τους ηγέτες επαναλαμβάνοντας τις πιο συχνές φράσεις τους για την κλιματική κρίση, κατηγορώντας τους για λόγια του… αέρα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

«Όταν μιλάω για κλιματική αλλαγή, τι σκέφτεστε; Νομίζω θέσεις εργασίας. Πράσινες θέσεις εργασίας, είπε, αναφερόμενη στις ομιλίες του Μπάιντεν για την κλιματική κρίση».

«Πρέπει να βρούμε μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν υπάρχει Πλανήτης Β», είπε, αναφερόμενη σε ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν υπάρχει Πλανήτης Μπλα. Μπλα, μπλα, μπλα».

Ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, γλίτωσε από τα «πυρά» της, με την  Γκρέτα Τούνμπεργκ να του ασκεί αρνητική κριτική για την ρητορική του γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησής του για την «πράσινη ανάκαμψη».

«Δεν πρόκειται για μια ακριβή, πολιτικά ορθή, πράσινη πράξη καλοσύνης ή μπλα, μπλα, μπλα. Χτίστε καλύτερα, μπλα, μπλα, μπλα. Πράσινη οικονομία, μπλα, μπλα, μπλα», δήλωσε η Γκρέτα .

«Καθαρό μηδέν, μπλα, μπλα, μπλα. Κλιματικά ουδέτερο, μπλα, μπλα, μπλα. Αυτό είναι το μόνο που ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας-λόγια, λόγια που ακούγονται υπέροχα, αλλά μέχρι στιγμής, δεν οδήγησαν σε καμία ενέργεια ή ελπίδες και όνειρα. Κενά λόγια και υποσχέσεις».

«Δεν μπορούμε πια να αφήνουμε τους ανθρώπους στην εξουσία να αποφασίζουν τι είναι πολιτικά εφικτό. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε να αποφασίζουν τι είναι ελπίδα. Η ελπίδα δεν είναι παθητική. Η ελπίδα λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει δράση. Και η ελπίδα πάντα έρχεται από τους ανθρώπους», κατέληξε.

Από το Hellas Journal -Με πληροφορίες από Guardian