Όταν ο Μητσοτάκης απειλεί τον Μαρινάκη και τη… Ντόρα!

Toυ Γ. Λακόπουλου

Την πρώτη φορά είναι αδιάφορο, τη δεύτερη σύμπτωση. Την τρίτη κάτι συμβαίνει. Ο λόγος για τις σχέσεις  του Κυριάκος Μητσοτάκη με το Συγκρότημα Μαρινάκη και ας τα δούμε και τα τρία:

Το πρώτο: Το τελευταίο διάστημα από τον σκληρό πυρήνα του ΔΟΜ διατυπώνονται ακόμη και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί για τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως και ευθείες βολές εναντίον ενός εκ των πορτ παρόλ του και εμμέσως κατά του αντιπροέδρου του.

Το δεύτερο: Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τα πρωτοσέλιδα των «Νέων» έχουν αμβλύνει την αντιπολιτευτική τους διάθεση- μέχρι και κυβερνητικά μέτρα προβάλλουν. Την ίδια στιγμή ο εμβληματικός Αντώνης Καρακούσης διατυπώνει από το «Βήμα» προβληματισμούς για τις νεοδημοκρατικές επαγγελίες.

Το τρίτο: Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει μια συνέντευξή στους Financial Times και λέει ότι “θα βάλει τέλος στη “διαπλοκή” πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας».

Ενημερωμένοι πολιτικοί παρατηρητές αποκλείουν να εννοεί τον  Σαββίδη καθόσον δεν αγόρασε κανέναν μηντιακό όμιλο.  Αυτός που έχει τις προδιαγραφές της «φωτογραφίας» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Δεδομένων όσων προηγήθηκαν από τα δικά του ΜΜΕ είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου. Αν ο ένας εκ των εμπολέμων είναι ο Μητσοτάκη, ποιοι είναι απέναντι;

Ακόμη πιο ενημερωμένοι πολιτικοί παρατηρητές διακρίνουν ότι σ’ αυτό που πάει να ξεκινήσει ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει στόχο μόνο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ενός αθλητικού και ενός εκδοτικού συγκροτήματος, αλλά και την… Ντόρα Μπακογιάννη.

Από καιρό δεν παραλείπει να διευκρινίζει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει ο ίδιος σχέση με τον Μαρινάκη, αλλά η αδελφή του- η οποία άλλωστε δεν κρύβει την κουμπαριά που τους συνδέει. Και ο ίδιος ο Μαρινάκης όταν μπήκε στα ΜΜΕ διευκρίνιζε ότι δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επικεφαλής της ΝΔ.

Από εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: Τι είναι αυτό που μετατρέπει τις εκατέρωθεν αποστάσεις σε προετοιμασία πολέμου; Γιατί  ο ΔΟΜ ρίχνει προειδοποιητικές βολές στο σύστημα του Κυριάκου; Και γιατί ο ίδιος διάλεξε μια εφημερίδα με κύρος στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους για να προγράψει τον εφοπλιστή, τη στιγμή που τον έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά;

Πώς εμπλέκεται η Ντόρα σε όλα αυτά, αν δεχθούμε ότι η κλιμακούμενη σύγκρουση την συμπεριλαμβάνει; Είναι το ενδεχόμενο να αναδειχθεί ο γιος  της σε πολεμική μηχανή κατά του Κυριάκου και συνεπώς δελφίνος του ή κατά άλλο;

Την υπόθεση συσκοτίζει περισσότερο η διόλου τυχαία επιλογή του Μητσοτάκη -γιατί προφανώς  έγινε εν γνώσει του, αν όχι με  παρότρυνσή του- να μην διανεμηθεί από το γραφείο Τύπου της ΝΔ το επίμαχο σημείο. Μετάνιωσε; Ή όπως λένε οι Συριζαίοι δεν διανοείται να τα πει και εντός της χώρας. Αν είναι έτσι δεν ήξερε ότι θα γίνουν γνωστά;

Άλλο ερώτημα είναι αν ο Κυριάκος σκοπεύει να μείνει μόνο στον Μαρινάκη ή θα γενικεύσει την απειλή του καθώς εκτός από τον Σαββίδη υπάρχει και άλλος «ολιγάρχης» -ποιος το περίμενε ότι θα έφτανε ως αυτόν τον όρο- με μηντιακή και αθλητική ανάμειξη.

Και επιπροσθέτως: ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τις πρόσφατες αμερικανικές συμφωνίες του εφοπλιστή στις οποίες παραδόξως ενεπλάκη ο… Άδωνις για να τους δώσει αντι-συριζαίικη χροιά, αλλά τον έστειλε αμέσως άκλαφτο ο Αμερικανός πρέσβης;

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν. Το βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις του Μητσοτάκη με το σύστημα που τον στήριζε ως τώρα τρίζουν και ο ίδιος ανησυχεί και αντιδρά. Εφόσον συμβαίνει αυτό που φαίνεται, το βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.