Στέλιος Καλογεράκης: ΠΟΠ ΝΑΟΙ – Surfing στον Ωκεανό της Pop Κουλτούρας

Οι «Ποπ Ναοί» είναι μια συρραφή τριάντα άρθρων του  Στέλιου Καλογεράκη για την pop κουλτούρα, την τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό. Δημοσιεύτηκαν από το 1999 έως και το 2010 σε εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα και blogs, σε ΜΜΕ εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα, από το τέλος προς την αρχή, υπό τη μορφή ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού ημερολογίου.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που καλύπτει η αρθρογραφία του βιβλίου, άλλαξαν πάρα πολλά. Το 1999 υπήρχε ακόμα μια διάχυτη αισιοδοξία. Ένα extra large πνεύμα καταναλωτισμού διέπνεε την καθημερινότητα, το οποίο μπορούσε να εκφραστεί μέσα από τις τέχνες, τη μουσική, τη διασκέδαση, το lifestyle. Όλα εμποτισμένα με ισχυρές δόσεις αμετροέπειας, που οδήγησαν στην αναπόφευκτη πτώση. Το Δεκέμβρη του 2010 που γράφτηκε το τελευταίο άρθρο του βιβλίου όλα είχαν ήδη αρχίσει να καταρρέουν σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Ήταν τα ίδια τραπουλόχαρτα που χρησιμοποιήσαμε για να συμμετέχουμε στο μάταιο τζόγο του lifestyle. Παίξαμε και χάσαμε!

Σε αυτό το, λίγο μεγαλύτερο από δεκαετία, χρονικό διάστημα ο συγγραφέας διένυσε συγγραφικές αποστάσεις ως έκτακτος, εξωτερικός συνεργάτης σε μεγάλες εφημερίδες καθώς και σε πολύ μικρά έντυπα ή διαδικτυακά περιοδικά, χωρίς ποτέ να υποτιμήσει ή να υπερτιμήσει ούτε τις μεν ούτε τα δε, κινούμενος πάντα με τη δημιουργική διάθεση ενός περιστασιακού επισκέπτη γεμάτου περιέργεια.

Το 1999 που έγραψε τα πρώτα κείμενα στην εφημερίδα “Το Βήμα” ως εξωτερικός συνεργάτης της πρωτοποριακής ομάδας που είχε δημιουργήσει για τη βραχύβια καθημερινή έκδοση της εφημερίδας ο δημοσιογράφος Νίκος Λακόπουλος, ο Στέλιος Καλογεράκης ήταν μόλις 22 ετών. Από τότε σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει δραματικά. Τα επόμενα χρόνια, περνώντας, πάντα ως freelancer, από τα γραφεία των μεγάλων εφημερίδων και την ίδια εποχή των μικρότερων fanzines, διαδικτυακών περιοδικών, blogs και περιφερειακών εντύπων, διαμόρφωνε το δικό του τρόπο σκέψης χωρίς, όμως, να αλλάζουν οι βασικές αρχές που τον ωθούσαν στην αρθρογραφία. Η πλειονότητα των άρθρων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα δεδομένου ότι, λόγω των εντύπων που τα φιλοξένησαν, απευθυνόταν σε ένα ευρύ και ετερόκλητο κοινό. Η βασική επιδίωξη, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν να αποφευχθεί η περίπλοκη ορολογία που θα τα έκανε δυσνόητα στο μέσο αναγνώστη.  Στα περισσότερα από τα άρθρα, ο συντάκτης φέρει και τη βασική του ιδιότητά, αυτή του εικονογράφου, σχεδιάζοντας εικόνες που, πολλές φορές λειτουργούν συνδυαστικά με το κείμενο.

Αν και στα άρθρα δεν υπάρχουν υποσημειώσεις, στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται μια ενδεικτική, αλλά ταυτόχρονα περιεκτική βιβλιογραφία.

Τα περισσότερα από τα κείμενα πραγματεύονται ιδιόμορφες και αρκετά περίπλοκες πτυχές της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας. Ο συντάκτης τα βλέπει και από την οπτική γωνία του αρθρογράφου που η επαγγελματική του ενασχόληση εμπλέκεται άμεσα με κάποιες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η σχέση της τέχνης με την πορνογραφία, η φετιχιστική σχέση μας με την τεχνολογία, η αναπόφευκτη μετάβαση από το underground στο mainstream, η ένοχη γοητεία του kitsch, η αλληλεπίδραση ενός έργου τέχνης με τους αποδέκτες του, είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες στους οποίους κινούνται τα κείμενα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Στέλιος Καλογεράκης, στο πλαίσιο της εικαστικής και συγγραφικής του ιδιότητας όλα αυτά αποτελούν πάντα διαφορετικές πλευρές του ίδιου ακριβώς κόσμου γι’ αυτό και πολλές φορές δεν έχει καμία πρόθεση ή διάθεση να τα διαχωρίσει μεταξύ τους. Είναι σαν ένα μεγάλο ταξίδι με πολλούς, διαφορετικούς προορισμούς.

Μπορείτε από 1η Νοεμβρίου  να το βρείτε στο ibooks (για apple):
https://itunes.apple.com/…/ποπ-ναοι-surfing-σ…/id1440077430…
Στο  Kobo (για android ή pc):
https://www.kobo.com/gr/en/ebook/surfing-pop
καθώς και σε πολλά online βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη εκδοχή, σε αριθμημένα συλλεκτικά αντίτυπα υπογεγραμμένα από το συγγραφέα.